ACTUALITATE 21 august 2014

România a atras, în iulie, doar 37 de milioane de euro din fonduri europene - cea mai slabă performanţă

de Covasna Media | 94 vizualizări

Dezastru la absorbţia fondurilor europene. În iulie, România a atras doar 37 milioane de euro, ceea ce reprezintă una dintre cele mai slabe performanţe din acest an.

Cele mai mari probleme în absorbţia fondurilor europene sunt la Programul pentru Dezvoltarea Resurselor Umane, care a atras doar 29 la sută din cei 3,4 miliarde de euro alocaţi.

Lucrurile nu merg bine nici la cele mai bogate programe: Mediu şi Transporturi. Fiecare are alocaţi câte 4,4 miliarde de euro, dar autorităţile au reuşit să cheltuie doar o treime din bani.

Absorbţia slabă se vede şi în mersul economiei, având în vedere că investiţiile derulate prin aceste două programe produc cele mai multe locuri de muncă.

În primele şapte luni ale acestui an, ţara noastră a atras 1,7 miliarde de euro din fondurile europene puse la dispoziţie. Adică, în medie, 240 de milioane de euro pe lună.

Cea mai bună performanţă am înregistrat-o în luna februarie, când Comisia Europeană ne-a rambursat 1,2 miliarde de euro. Pe de altă parte însă, în ianuarie şi aprilie nu am atras nici măcar un euro din banii puşi la dispoziţia României, iar în iulie am luat doar 37 de milioane de euro.

Cu astfel de cifre cu greu ne putem apropia de ţinta asumată de Guvern: un grad de absorbţie de 80 la sută până la sfârşitul anului viitor, faţă de 35% cât e în prezent.

Pentru a atinge acest obiectiv, România trebuie să atragă câte 502 milioane de euro în fiecare lună până la sfârşitul anului 2015.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Dylan Flores a venit la Sepsi OSK

Acum 10 ore, 22 minute

Concert Mozart

Acum 11 ore, 7 minute

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.