ACTUALITATE 1 octombrie 2024

Reguli importante: cum să protejezi animalele dacă sunt inundații

de Ana Chiricescu | 665 vizualizări

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Covasna implementează măsuri menite să prevină și să limiteze efectele inundațiilor asupra sănătății și bunăstării animalelor, în contextul în care țara noastră este sub avertizări de ploi torențiale și vânt.

DSVSA Covasna a informat printr-un comunicat de presă transmis luni, 30 septembrie pe pagina de Facebook, ce reguli de bunăstare şi protecţie animală trebuie respectate înaintea, în timpul şi după intervenţia în urma producerii inundaţiilor.

Instrucțiunile emise sunt adresate atât medicilor veterinari oficiali, cât și deținătorilor de animale (de interes economic sau de companie). Acestea evidențiază necesitatea protejării acestora pe durata unui dezastru non-epidemic, precum inundațiile. Principalele măsuri recomandate sunt:

  1. Identificarea zonelor de risc și mutarea animalelor în zone sigure: Este necesară evaluarea din timp a regiunilor vulnerabile și asigurarea că animalele sunt relocate în locații mai sigure.
  2. Eliberarea animalelor: Toate animalele trebuie să fie dezlegate pentru a se putea salva singure în cazul unei situații de urgență.
  3. Acces facil la adăposturi: Este important ca adăposturile și padocurile să fie ușor accesibile, pentru a permite evacuarea rapidă a animalelor spre zone sigure.

Etape pentru salvarea și protejarea animalelor

DSVSA Covasna subliniază că intervențiile de salvare trebuie să fie planificate cu atenție, ținând cont de următoarele:

  • Asigurarea adăpostului: Animalele salvate trebuie să beneficieze de un adăpost adecvat;
  • Furnizarea de apă și furaje: Animalele înfometate sau însetate trebuie hrănite și adăpate corespunzător;
  • Tratament veterinar: Animalele bolnave sau cele cu risc mare de îmbolnăvire necesită atenție veterinară sau măsuri preventive;
  • Eliminarea prin metode umane a animalelor aflate în suferință: În cazurile în care animalele nu mai pot fi tratate, se recomandă eutanasierea pentru a preveni suferința.

Recomandări privind manipularea animalelor

Pe parcursul operațiunilor de salvare și transport, trebuie evitate următoarele tipuri de manipulare deoarece pot provoca durere sau suferință inutilă animalelor:

  • Lovirea animalelor cu mâna sau piciorul;
  • Aplicarea presiunii pe zone sensibile ale corpului;
  • Suspendarea sau târârea animalelor de cap, urechi, picioare sau alte părți ale corpului.

Condiții de transport și adăposturi temporare

Mijloacele de transport și containerele folosite pentru evacuarea animalelor trebuie să fie proiectate, construite, întreținute și utilizate astfel încât să se evite orice rănire și siguranța animalelor să fie asigurată.

În cazul transportului animalelor salvate, acesta trebuie efectuat rapid până la locul de destinație. Dacă animalele sunt mutate într-un adăpost provizoriu, acestea trebuie inspectate cel puțin o dată pe zi pentru a putea identifica eventuale morbidități și mortalități. 

Adăposturile de urgență sau alte structuri improvizate, destinate să adăpostească temporar animalele salvate din calea inundațiilor, trebuie să respecte un minim de condiții de siguranță pentru animale și să asigure protecția acestora”, se mai arată în același comunicat.

Riscul bolilor transmise de la animale la oameni

Precipitațiile abundente și inundațiile cresc riscul apariției și evoluției unor boli grave care se transmit de la animale la oameni. Prin vaccinarea animalelor incidența bolilor este controlată, dar în asemenea cazuri ar putea crește.

Activitatea desfășurată de către serviciile sanitare veterinare are un dublu scop: de a menține starea de sănătate a efectivelor de animale și de a proteja cetățenii de pericolul bolilor transmisibile de la animale la om.

DSVSA Covasna recomandă tuturor proprietarilor de animale să coopereze cu medicii veterinari pentru efectuarea acțiunilor sanitare veterinare necesare.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.