ACTUALITATE 9 februarie 2017

Recomandări pentru circulația pe timp de iarnă

de Covasna Media | 780 vizualizări

Polițiștii acționează în permanență pentru limitarea efectelor fenomenelor meteo și prevenirea producerii de accidente. Pentru a nu fi implicați în evenimente rutiere și pentru un trafic rutier în siguranță, polițiștii le recomandă participanţilor la trafic să țină cont de următoarele recomandări:

– Adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi de trafic! Circulaţi cu viteză redusă atât în localităţi, cât şi în afara lor, când partea carosabilă este umedă sau acoperită cu polei, gheaţă, mâzgă, zăpadă bătătorită sau are îmbrăcămintea din piatră cubică.

– Păstraţi o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul care circulă în faţă! Circulaţi cu viteză redusă, pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă! Ţineţi cont de faptul că atunci când este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanţă mai mare între maşina dumneavoastră şi cea din faţă!

– Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor! Folosiţi cu precădere frâna de motor. Pe porţiunile acoperite cu mâzgă sau polei nu trebuie să viraţi şi să frânaţi în acelaşi timp!

– La pornire pentru a evita patinarea roţilor şi derapajul, demaraţi uşor şi acceleraţi progresiv.

– Informaţi-vă asupra condiţiilor meteo-rutiere de pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată. Daţi dovadă de mult discernământ referitor la oportunitatea plecării dumneavoastră.

– Înainte de a pleca la drum verificaţi farurile, nivelul uleiului, combustibilul, antigelul, lichidul de parbriz şi instalaţia de încălzire. De asemenea, verificaţi dacă dispozitivele de iluminare şi semnalizare, ştergătoarele de parbriz şi instalaţia de climatizare funcţionează corespunzător.

– Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare, pentru a avea o vizibilitate cât mai bună.

– În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

– În condiţiile unui trafic aglomerat, ninsoarea poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.

– Nu plecaţi la drum fără anvelope de iarnă! Prevederile legale în vigoare interzic circulaţia autovehiculelor, fără ca acestea să fie dotate cu anvelope de iarnă, pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără a face referire la vreo perioadă calendaristică.

– Pietonii sunt rugaţi să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.

– Conducătorii auto începători să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite. Aceştia, dacă vor opta pentru plecarea la drum, trebuie să respecte cu stricteţe prevederile legale pentru conducători auto cu mai puţin de un an practică, a căror viteză maximă admisă în afara localităţilor trebuie să fie cu 20 Km/h mai mică.

– De asemenea, amintim că circulația bicicletelor pe drumurile acoperite de zăpadă este interzisă.

(IPJ Covasna)

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.