ACTUALITATE 23 februarie 2021

Proprietarii nemulţumiţi de exproprierea terenurilor pentru drumul de centură, sfătuiţi să se adreseze instanţei

de Agerpres | 834 vizualizări

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe le recomandă proprietarilor terenurilor expropriate în vederea construirii centurii ocolitoare a municipiului să se adreseze instanţei de judecată dacă sunt nemulţumiţi de contravaloarea acestora.

Reprezentanţii Primăriei menţionează, într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES, că drumul de centură este esenţial pentru scoaterea traficului greu din oraş, iar în anul 2019, când a avut loc o dezbatere publică pe această temă anunţată de Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, nu au existat obiecţii, însă, ulterior, mai multe persoane s-au plâns municipalităţii că valoarea exproprierii este foarte mică.

„În acest caz municipalitatea nu poate face altceva decât să sfătuiască părţile interesate ca în cazul în care consideră că valoarea exproprierii nu este bazată pe valoarea de piaţă, să meargă cu problema în faţa instanţei, având în vedere că legea permite instanţei să numească un alt evaluator, investitorul fiind obligat să plătească celor interesaţi suma stabilită de evaluator. Având în vedere că zonele respective sunt însuşite de stat, din păcate nu este posibilă compensarea celor afectaţi din alte zone. Acest lucru se datorează faptului că zonele afectate de traseu şi deţinute de municipalitate trebuie puse gratuit la dispoziţia statului de către municipalitate. Cu toate acestea, dacă se întâmplă să existe mai multe cazuri în care terenul oamenilor este tăiat în două de centura ocolitoare, există posibilitatea unui schimb astfel încât oamenii să aibă terenul pe aceeaşi parte a drumului“, se arată în comunicat.

Reprezentanţii Primăriei au încurajat persoanele în cauză se se adreseze autorităţilor locale dacă au nevoie de informaţii sau sprijin pentru a introduce acţiune în instanţă.

„Vorbim despre importanţa acestui drum de zece ani, deoarece majoritatea locuitorilor din Sfântu Gheorghe vor ca traficul în oraş să fie redus şi acest lucru nu se poate realiza altfel. Cu toate acestea, îmi pare rău să aud că sunt şi persoane afectate negativ de construcţia centurii (...) Aştept cu nerăbdare să îi ajut în continuare pe oameni să găsească soluţii la problemele pe care le au. Da, vrem să construim centura ocolitoare, dar vrem să o construim în aşa fel încât nimeni să nu sufere daune ireparabile, pentru că marile proiecte de dezvoltare a municipiului Sfântu Gheorghe nu pot fi realizate decât cu sprijinul populaţiei“, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, citat în comunicat.

Viitoarea centură ocolitoare a municipiului Sfântu Gheorghe va fi realizată din fonduri europene prin Programul Operaţional Infrastructură Mare şi va avea o lungime de circa 11 kilometri.

Aceasta ar urma să se desprindă din DN12, care vine dinspre Braşov, înainte de localitatea Coşeni şi să reintre pe acest drum în partea de nord, spre Miercurea Ciuc, după ce va ocoli localităţile Chilieni, Coşeni şi Sfântu Gheorghe.

Potrivit reprezentanţilor Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, viitorul drum de centură va contribui la reducerea timpului de călătorie de tranzit prin municipiul Sfântu Gheorghe, la îmbunătăţirea condiţiilor de transport pentru bunuri şi călători, la sporirea gradului de siguranţă a traficului şi îmbunătăţirea mediului şi calităţii vieţii.

Conform planului, viitorul drum de centură ar urma să fie deschis circulaţiei în anul 2023.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.