Promisiuni ministeriale pentru sănătatea covăsneană
Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a făcut vineri și sâmbătă cunoștinţă cu problemele din sistemul sanitar covăsnean, în cadrul unei vizite de lucru în judeţ.
Însoțit de autoritățile județene, locale și de parlamentari, ministrul Sănătății, Cseke Attila, a făcut prima oprire, vineri dimineața, la Spitalul Județean Fogolyan Kristof, unde a vizitat lucrările de consolidare ale unității medicale și a avut o discuție cu conducerea Spitalului și sindicatele.
Cseke Attila a anunțat aici că pentru primul trimestru al anului Spitalul Județean primește suma de 800.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de consolidare, după ce anul trecut au fost alocați 900.000 de lei.
„Pot să promit că vom asigura finanțarea în acest an ca măcar corpul C să fie finalizat”, a declarat Cseke.
Pentru finalizarea lucrărilor de consolidare ar mai fi nevoie de aproximativ 6 milioane de lei în total.
Plata eșalonată a datoriilor
Discuțiile au cuprins și datoriile unității către angajați, care trebuie plătite, și a solicitat sindicatului să accepte o plată eșalonată.
„Eu înțeleg și respect hotărârile judecătorești, trebuie respectate, dar am cerut să fie un dialog pentru că situația este delicată, fiind sume mari, și trebuie să avem în vedere pacientul. O eșalonare de plăți, un compromis pe această temă ar putea funcționa”, a spus ministrul sănătății.
Potrivit liderului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici, angajații ar trebui să primească în total, prin două sentințe, peste 1 milion de euro, iar dacă se pun în executare cele două sentințe și salariul al 13-lea pe anul trecut, spitalul ar putea intra în total blocaj financiar.
Sindicatul este dispus la discuții și negocieri privind plata eșalonată, dar va accepta numai sume rezonabile.
Lipsă de personal la Ambulanţă
La Serviciul de Ambulanță Covasna, ministrul a făcut cunoștință cu lipsa acută de personal cu care se confruntă Serviciul și cu nevoile legate de finanțarea unor investiții, și a aflat totodată că, la fel ca și în celelalte județe, 4 ambulanțe noi pentru medicii de familie stau nefolosite de doi ani.
Directorul Serviciului, Tiberiu Poștoacă, i-a spus ministrului că situația din punctul de vedere al personalului este una dramatică, în condițiile în care față de necesarul de 21 de medici cât ar avea nevoie conform normelor minime, ei au 4 medici, din care unul plecat la curs.
„Funcționăm foarte greu, ne mai lipsesc echipaje de urgență față de necesar și ar trebui să mai înființăm 3 ministații de ambulanță pentru mașini de urgență pentru a putea acoperi și a îndeplini normele europene și ale ministerului”, a spus Poștoacă.
O altă problemă este că 4 ambulanțe mici pentru medicii de familie sunt nefolosite, ele nefiind preluate de medicii de familie din cauaz costurilor mari, iar pe de altă parte Ambulanța nu are personalul și capacitatea de a asigura aceste permanențe.
„Din păcate, până acum au fost bani irosiți și blocați pentru că nu am plătit decât revizii la km zero. De doi ani le avem, sunt mașini cu 3 locuri, cu trusele de urgență în dotare, exact pentru ca medicul să se deplaseze pentru cazurile considerate mai puțin grave”, a spus directorul Ambulanței.
Având în vedere situația care este valabilă la nivelul întregii țări, ministrul sănătății a declarat că este posibil să se regândească tot sistemul de funcționare a acestor ambulanțe pentru medicii de familie.
Ministrul sănătății a mai solicitat conducerii Ambulanței proiectul pentru consolidarea și amenajarea garajului în care se află mașinile de salvare, inclusiv cu loc de spălat, pentru a încerca să le acorde sprijin. Valoarea proiectului se ridică la 100.000 de lei.
Directorul tehnic al Ambulanței, Ingineru Vancsa Iulian, i-a mai prezentat ministrului și
faptul că din cele 27 de mașini, din care 13 de urgență, jumătate sunt foarte vechi și au mari probleme cu reparatul lor.
Bani pentru continuarea lucrărilor la Cardiologie
De la Sfântu-Gheorghe, Cseke a plecat la Spitalul de Cardiologie Covasna, unde anul trecut Ministerul Sănătății a alocat 3 milioane de euro pentru lucrări de reabilitare și modernizare.
Unitatea ar mai avea nevoie cam de încă pe atâta pentru a continua și finaliza lucrările la clădirile începute.
La nivel de aparatură, ar mai fi nevoie de unele pentru sala de sport și bazinul de înot, pentru executarea tratamentelor, pentru transportarea bolnavilor cu diferite pareze și pe secții să continue dotarea cu EKG-uri și așa mai departe. Pentru viitorul apropiat, conducerea Spitalului dorește să amenajeze și locuințe de serviciu pentru medicii rezidenți, 22 la număr, din resurse proprii.
Personalitate juridică pentru Spitalul din Întorsura Buzăului
Vizita ministrului nu a cuprins și orașul Întorsura Buzăului, dar întrebat despre acest subiect el ne-a spus că au discutat la nivelul conducerii Spitalului Județean și soluția stă tot în descentralizare.
„Soluția este în descentralizare și am și convenit oarecum acest lucru. Fiecare comunitate
trebuie să fie stăpână și pe serviciile medicale oferite și vom analiza această situație. Cred că spitalul va trebui să aibă personalitate juridică proprie și comunitatea locală și autoritățile vor putea rezolva problemele pe plan local”, a spus Cseke.
Acest centru medical a fost construit în 14 ani și este finalizat din punctul de vedere al construcției, dar mai trebuie amenajat și dotat, plus să fie angajați specialiști.
Conducerea Spitalului Județean Covasna, de care aparține, apreciază însă că întreținerea unității de la Întorsura Buzăului ar fi prea costisitoare, având în vedere și dimensiunea clădirii, astfel că Spitalul stă deocamdată nefolosit.
Directorul Spitalului din Tg.Secuiesc – consilier onorific al ministrului
În ziua de sâmbătă, ministrul s-a aflat la Târgu-Secuiesc, la Spitalul Municipal, unde i-au fost prezentate problemele și realizările din ultimii ani.
Cu această ocazie, Cseke Attila i-a înmânat directorului Kelemen Andras decretul de numire în funcția de consilier onorific al ministrului sănătății.
„O echipă ambițioasă a crezut într-un proiect și acest proiect este pe drumul cel bun și dacă este un management bun atunci experiența, impresiile acestui management îl pot ajuta și pe ministrul sănătății. Vom ține legătura atât în ceea ce privește informațiile care sunt necesare pentru mine și mă poate ajuta mult prin experiența dânsului și în domeniul de management și medical, în plus cred că și problemele comunității ajung mai repede la ministrul sănătății prin dânsul”, a declarat Cseke Attila.
Directorul Spitalului din Tg. Secuiesc nu va părăsi localitatea, ci își va îndeplini rolul de consilier din poziția de director.
Cseke a luat această decizie având în vedere managementul bun al unității, care în ciuda faptului că la Spitalul de aici este cel mai mic tarif din județ și printre ultimele din țară, a atras în ultimii ani sponsorizări în valoare de 700.000 de euro și a investit într-un nou ambulatoriu de specialitate, în spălătorie, modernizarea secțiilor și multe altele.
Acum, conducerea Spitalului a cerut de la minister 800.000 de lei pentru reabilitarea secției de Psihiatrie, unde sunt 60 de pacienți, sau pentru construirea unui centru medico social cu cel puțin 60 de paturi. Totodată, pe viitor conducerea Spitalului intenționează ca pe clădirile din față unde funcționează și bolile interne și va fi ambulatoriul să monteze un sistem de încălzire cu energie solară, care ar duce la economii de cel puțin 30 – 40%.
Tarife egalizate de la 1 aprilie
Cu ocazie vizitei sale în județ, Cseke a reluat ideea că dorește ca descentralizarea spitalelor să aibă loc până la data de 1 iulie 2010. Înainte de asta, de la 1 aprilie, când va intra în vigoare un nou contract cadru de acordare de sevicii medicale, respectiv fiecare spital va încheia un nou contract de finanțare cu Casele județene de asigurări de sănătate, se dorește ca deja să se lucreze pe acest tarif pe caz ponderat egalizat și toate spitalele să aibă un tarif corect. În acest fel, o operație va costa la fel peste tot. Cseke apreciază că cea mai mare slăbiciune a sistemului sanitar este în prezent lipsa de șanse egale a pacienților, care derivă și din aceste tarife foarte diferite de la un spital la altul.
O a doua măsură care va fi luată înainte de descentralizare este o analiză cu privire la structura organizatorică a tuturor spitalelor din țară.
Cardurile naţionale de sănătate, o necesitate
Ministerul Sănătății doreşte introducerea cât mai rapidă a cardurilor naționale de asigurări de sănătate, astfel încât România să se alăture țărilor europene în ceea ce priveşte evidența sănătății populației şi a contribuției plătite pentru asigurarea medicală. Ministrul Cseke Attila a declarat că actualul sistem, în care populația este dependentă de adeverințele care certifică constribuția la asigurările de sănătate, este unul excesiv birocratizat, ceea ce nu creează altceva decât disconfort. Prin aceste carduri, nu doar că se va reduce birocrația, ci se va oferi medicilor şi personalului medical un acces mult mai rapid la istoricul medical al pacienților. România e printre ultimele state europene care nu a introdus Cardul național de sănătate.
Măsuri anti-fraudă pentru concediile medicale
Ministrul Cseke Attila a vorbit totodată şi despre o schimbare în modalitatea de acordare a concediilor medicale, arătând că valoarea sumei plătite pentru acestea s-a dublat în ultimii 3 ani.
Astfel, suma plătită în 2006 pentru concediile medicale a fost de 46.000 de lei, în 2009 aceasta ajungând la 92.300 de lei, ceea ce reprezintă 6% din bugetul Ministerului pe anul trecut. Pentru a pune capăt faptului că există angajați care beneficiază pe nedrept de concedii medicale, Ministerul Sănătății va concepe o serie de proceduri prin care să fie înlăturate posibilitățile de fraudare. „Unii au beneficiat pe nedrept de concedii, nu dorim să luăm dreptul oamenilor la ele, ci doar să gândim proceduri prin care acest drept să fie acordat corect”, a explicat Cseke Attila.
Locuinţe ANL pentru medici
La Sfântu Gheorghe, ministrul Cseke Attila a vorbit şi despre schimbarea examenului de rezidențiat, susținut în fiecare toamnă de tinerii medici. Examenul, care în acest an va avea loc în şase centre universitare - Bucureşti, Iaşi, Craiova, Târgu Mureş, Cluj şi Timişoara -, va avea ca regulă stabilă alegerea fixă a postului, nemailăsând posibilitatea „migrării” prin transferuri. Referindu-se la modalitatea de atragere a tinerilor medici către alte spitale decât cele din centrele universitare, Cseke Attila a indicat diverse programe –
precum cel al caselor la țară pentru atragerea profesioniştilor, dar şi implicarea autorităților locale.
„Odată cu descentralizarea spitalelor, autoritățile locale vor vedea mai bine ce se întâmplă în acestea. În 2010, Sfântu Gheorghe va oferi, cu siguranță, cinci locuințe pentru tinerii medici, în blocurile ANL. Iar dacă va fi nevoie de mai multe, sunt sigur că vom găsi soluții”, a spus şi primarul Antal Arpad.
Ana Sidon, Monica Rizea
Foto: Vargyasi Levente