ACTUALITATE 22 februarie 2009

Promisiuni ministeriale pentru Covasna şi Harghita

de Covasna Media | 636 vizualizări
Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, cel al Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, şi cel al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, au avut vineri o întâlnire la Miercurea-Ciuc cu autorităţile locale din cele două judeţe

Trei miniştri ai cabinetului Boc, cel al Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, al Transporturilor, Radu Berceanu, şi al Tineretului şi Sporturilor, Monica Iacob Ridzi, au descins vineri la Miercurea-Ciuc pentru a anunţa sprijinirea investiţiilor în judeţele Covasna şi Harghita. Dacă autorităţile din Covasna s-au lăudat că au adus cu ele 3 metri cubi de proiecte, miniştrii spuneau că au venit cu banii destinaţi sprijinirii proiectelor locale aflate în curs de derulare în

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, cel al Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, şi cel al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob-Ridzi, au avut vineri o întâlnire la Miercurea-Ciuc cu autorităţile locale din cele două judeţe

Trei miniştri ai cabinetului Boc, cel al Dezvoltării Regionale, Vasile Blaga, al Transporturilor, Radu Berceanu, şi al Tineretului şi Sporturilor, Monica Iacob Ridzi, au descins vineri la Miercurea-Ciuc pentru a anunţa sprijinirea investiţiilor în judeţele Covasna şi Harghita. Dacă autorităţile din Covasna s-au lăudat că au adus cu ele 3 metri cubi de proiecte, miniştrii spuneau că au venit cu banii destinaţi sprijinirii proiectelor locale aflate în curs de derulare în această zonă. Potrivit ministrului Vasile Blaga, suma care este propusă pentru investiţii în acest an se ridică la câte 25 de milioane de euro pentru fiecare dintre cele două judeţe, pentru diferite programe, plus cofinanţarea tuturor programelor care pot fi puse la dispoziţie de administraţiile publice locale. „Există aceste fonduri şi îi rugăm să finalizeze proiecte”, a precizat Blaga. Ministrul a menţionat că vor continua toate proiectele începute de predecesorul său, Borbely Laszlo, în Covasna şi Harghita, dar a subliniat că nici Covasna şi nici Harghita nu beneficiază de nimic în plus decât ce li se cuvine şi nu se produce o discriminare pozitivă, ci acesta va fi raportul investiţiilor în toată ţara. Conform ministrului Dezvoltării, dacă în perioada 2005 – 2008 în Covasna s-au realizat 41 de km de drumuri judeţene şi comunale, din 16,5 milioane de lei, anul acesta suma alocată va fi de 15 milioane de lei, la alimen tare cu apă este prevăzută suma de 6 milioane de lei, urmând să se finalizeze lucrările începute. „La apă, canalizare, sisteme de apă, alocăm toate fondurile cerute”, a mai menţionat Blaga.

Stimulent pentru izolarea termică

În contextul discuţiilor despre programul de izolare termică, ministrul Dezvoltării a vorbit despre scăderea cotei de participare din partea locatarilor pe acest program şi a lăudat autorităţile locale de aici, care au făcut paşi importanţi în acest program, prin termoizolarea unui cartier întreg la Sfântu-Gheorghe. Blaga a spus că va propune un proiect de ordonanţă prin care cota de finanţare de la bugetul de stat a lucrărilor de izolare termică a blocurilor de locuinţe se va ridica la 50%, primăriile vor contribui cu 30%, iar proprietarii cu 20%. Până acum cota era egală, 33% pentru fiecare din cele trei părţi implicate. Totodată, pentru a reduce termenul de finanţare a proiectelor, Blaga a spus că nu se va mai lucra în etape succesive, ci cu un singur pachet, care să conţină toată documentaţia. Ministrul Dezvoltării a precizat că în noul proiect va cere să se realizeze obligatoriu izolarea exterioară a clădirilor, schimbarea geamurilor şi a uşilor, hidroizolare şi altele. „Vom cere să se realizeze izolaţii termice de calitate, ca după realizarea acestora consumul să nu depăşească 100 de Kw/h/mp/an şi să se încadreze în gradul A, cel mult B superior”, a declarat Vasile Blaga. Din 2002 încoace, în ţară au fost termoizolate doar 1.800 de locuinţe, prin urmare ministerul va pune la dispoziţie fonduri pe acest program. În privinţa construcţiilor de locuinţe, între 2005 şi 2009 au fost construite prin minister 68 de apartamente în municipiu, iar suma pentru acest an este de 10,1 milioane de lei, pentru 120 de apartamente.

Descentralizare şi la sălile de sport

În cadrul întâlnirii cu autorităţile locale şi judeţene din Covasna şi Harghita, ministrul Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, a subliniat importanţa procesului de descentralizare şi în materie de unităţi sportive. „Vreau să descentralizez, în condiţiile legii, tot ce poate fi preluat din patrimoniul minis terului în administrarea Consiliilor Locale”, a afirmat Ridzi. Autorităţile locale din Sfântu-Gheorghe au demarat de ceva vreme demersurile pentru a prelua în administrare Sala Sporturilor din municipiu şi au şi întocmit un proiect de hotărâre de Guvern în acest sens, dar care încă nu a fost semnat de toate părţile implicate. Potrivit primarului Antal Arpad, este normal ca Sala Sporturilor să fie în administrarea municipalităţii.

Ministrul Sporturilor a afirmat că au început discuţiile pe acest subiect şi ele vor continua, concret, Monica Iacob Ridzi pronunţân du-se în favoarea transferului acestei săli şi pentru descentralizare pe tot teritoriul ţării.

Coşuri de baschet în oraşe

În altă ordine de idei, ea le-a propus autorităţilor locale din Covasna şi Harghita să fie de acord cu participarea la un proiect naţional de montare a coşurilor de baschet în oraşe. Acest proiect va fi derulat împreună cu Federaţia Română de Baschet şi are drept scop încurajarea sportului de masă. „Doresc să încurajez şi sportul de masă, acest lucru se va întâmpla şi în Covasna şi Harghita. Le-am propus autorităţilor locale să fie de acord cu un proiect naţional de montare a unor coşuri de baschet în oraşe. Considerăm că încurajarea sportului de masă reprezintă şi o bună bază de selecţie pentru sportul de performanţă“, a declarat Monica Iacob Ridzi.Ministrul Tineretului si Sportului a mai spus că vor continua investiţiile pe sport şi tineret şi în acest an pentru Harghita se vor aloca 11,3 milioane de lei, iar pentru Covasna 2 milioane de lei.

Investiţii sunt prevăzute şi la Centrul de Agrement de la Pădureni, iar pentru Covasna şi Harghita se doreşte înfiinţarea unui Centru Naţional de Agrement la standarde europene.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.