ACTUALITATE 4 iulie 2012

Proiectil de război, descoperit în albia Oltului

de Agerpres | 147 vizualizări

Un proiectil a fost descoperit în albia râului Olt, în apropierea localităţii Araci, la numai câteva zile după ce pe raza judeţului au fost găsite 30 de cartuşe antiaeriene neexplodate provenind din cel de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna, Andrea Buzsi, proiectilul, respectiv o bombă de aruncător calibrul 82 mm, a fost descoperit în vecinătatea unei balastiere de nisip aflate la marginea localităţii Araci. Proiectilul a fost ridicat de echipa pirotehnică a Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Covasna (IJSU) şi urmează a fi distrus împreună cu alte elemente de muniţie descoperite pe raza judeţului.

În urmă cu câteva zile într-o pădure din apropierea comunei Barcani au fost găsite 30 de cartuşe antiaeriene calibrul 30 mm provenind din cel de-al Doilea Război Mondial. Şapte dintre acestea au fost descoperite întâmplător de un localnic la rădăcina unui molid, iar restul au fost identificate de specialişti cu ajutorul unui detector de metale.

Pe raza judeţului Covasna, unde în urmă cu aproape 70 de ani au avut loc lupte aprige pentru eliberarea Ardealului de sub ocupaţie fascisto-hortystă, sunt descoperite destul de des proiectile, grenade, mine ori alte elemente de muniţie. În anul 2010, echipajele de intervenţie ale ISU Covasna au avut 11 misiuni pentru asanarea teritoriului de muniţie, în urma cărora s-au descoperit 21 de proiectile şi bombe, iar .anul trecut s-au executat 17 misiuni, în urma cărora au fost descoperite printre altele, două proiectile explozive, două aruncătoare şi trei grenade de mână. În primăvara acestui an au mai fost găsite cinci proiectile de război neexplodate, calibrul 83 mm.

Conducerea ISU avertizează populaţia ca în cazul în care descoperă astfel de muniţie să sune la numărul de urgenţă 112. De asemenea, avertizează că este interzisă atingerea, lovirea, mişcarea, demontarea ori introducerea în foc sau grămezi de fier vechi a muniţiei deoarece există riscul exploziei.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.