ACTUALITATE 28 iunie 2012

Programul slujbelor dedicate cinstirii Sfântului Ioan Maximovici

de Covasna Media | 40 vizualizări

Vă invităm să-l cinstim împreună pe Sfântul Ioan Maximovici(1896-1966), unul dintre cei mai mari sfinți ai sec. XX.

Acesta a fost canonizat în anul 1994 de Biserica Rusă din Diaspora și apoi recunoscut ca Sfânt de toate Bisericile Ortodoxe Autocefale. În octombrie 2011, la cererea Înaltpreasfințitului Ioan Selejan Arhiepiscopul Covasnei și Harghitei, o părticică din moaștele Sfântului Ioan Maximovici a fost dăruită de către Înaltpreasfințitul Kiril, Arhiepiscop de San Francisco și America de Vest, pentru Catedrala Ortodoxă “Sfântul Ierarh Nicolae și Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din municipiul Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna.

Sfântul Ioan Maximovici, alături de Sfântul Nectarie mitropolitul Pentapolisului (+1920) și de Sfântul Luca, Arhiepiscopul Crimeeii (+1961) reprezintă o treime de Sfinți Ierarhi ai secolului XX, iar însușirile lor comune, care i-au adus la sfințenie sunt următoarele: iubirea de Dumnezeu mai presus de orice, mărturisirea lui Hristos ca Unicul și Adevăratul Mântuitor al lumii, cât și mărturisirea Ortodoxiei ca Unica și Adevărata Biserică întemeiată de Fiul lui Dumnezeu pe pământ; viața lor ascetică, lipsa oricărui compromis și dragostea jertfelnică pentru semeni ne dau nouă, creștinilor ortodocși de azi, atât bucuria de a ne ști mlădițe ale Adevăratei Biserici cât și chemarea și responsabilitatea de a le urma personal exemplul vieții lor.

Slujbele în cinstea Sfântului Ioan Maximovici se vor săvârşi după următorul program:

Duminică, 1 iulie: ora 17.00 – Vecernia cu Litie

Luni, 2 iulie: ora 07.30 – Acatistul Sf. Ioan Maximovici; ora 08.00 – Utrenia; ora 09.15 – Sfânta Liturghie.

Tropar

”Slăvit urmaş al Apostolilor lui Hristos, trimis ai fost ca să ne izbăveşti pe noi, cei lipsiți de credință și cu inima răcită. Cu harul și nevoințele asceților din vechime înveșmântându-te, întru aceasta de la Dumnezeu tainele cele cerești ai primit. O, preabunule ocrotitor al orfanilor, care ai dat o speranță acestei lumi decăzute! O, luminatorule al lui Hristos, în zorii înfricoșătoarei Judecăți aprins! Roagă-te pentru noi, Sfinte Ierarhe și Părinte Ioane, să se aprindă și inimile noastre de flacăra iubirii salvatoare pentru Hristos și să se mântuiască sufletele noastre în vremurile de apoi.”

(www.catedrala-sfantugheorghe.ro)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.