Pro Sanitate Urbe – sprijin pentru sănătate
Peisajul medical din judeţul Covasna sa îmbogăţit cu o Asociaţie de profil - „Pro Sanitate Urbe” (Pentru sănătatea oraşului)
Peisajul medical din judeţ sa îmbogăţit cu o Asociaţie de profil „Pro Sanitate Urbe” (Pentru sănătatea oraşului) înfiinţată anul acesta de şapte membri fondatori, şi care îşi propune să vină în întâmpinarea pacienţilor acordândule un sprijin financiar prin care aceştia să poată accesa servicii medicale care fie nu sunt suportate de Casa de Asigurări (CAS), fie se pot face numai în străinătate, fie pacientul doreşte să beneficieze de condiţii mai bune la clinici private sau spitale.
„Scopul nostru cel mai important a fost în primul rând sprijinirea materială a locuitorilor oraşului, ai judeţului, în obţinerea unor servicii medicale nesuportate de CAS.
Aici neam gândit la nişte servicii medicale obţinute la clinici din străinătate, în ţară, atât spitale de stat cât şi private. Noi am văzut dorinţa din partea locuitorilor de a obţine nişte servicii în alte condiţii decât spitalele de stat, ori ca să obţină servicii de specialitate la nivel mai ridicat – clinici şi alte spitale specializate pentru anumite specialităţi sau dacă doresc alte condiţii de spitalizare, condiţii luxoase, care la fel ori nu sunt asigurate de spitalele de stat majoritatea pacienţilor nu au posibilitatea financiară săşi permită asemenea servicii”, a spus unul dintre fondatorii Asociaţiei, medicul Balint Istvan.
Bal caritativ
Pentru a ajuta pacienţii să acceseze astfel de servicii, Asociaţia avea nevoie şi de fonduri, astfel că în urma discuţiilor cu diverse firme, societăţi, sa ajuns la concluzia că este potrivită organizarea unui Bal de Binefacere, care a avut loc nu demult şi la care au participat cam 160 de persoane.
În cadrul Balului a fost stabilită o taxă de participare pe persoană şi sau adunat în jur de 15.000 de lei, asta şi având în vedere faptul că masa a fost asigurată de sponsori.
Banii astfel strânşi au făcut deja câteva persoane mai fericite. O parte din ei au ajuns astfel pentru un băieţel de aproape 5 anişori din SfântuGheorghe care avea nevoie de o operaţie la ochi, în urma unor leziuni obţinute după naştere pe când se afla încă la secţia de neonatologie. Asociaţia Pro Sanitate Urbe a suportat jumătate din costurile operaţiei efectuată în Ungaria. Restul banilor au ajuns la paciente care au solicitat servicii în Spitalul Privat Semper Sanitas, de la Sâncrai, care au fost subvenţionate cu 30 – 40% din costul total al serviciilor oferite.
„Toate ajutoarele sunt posibile numai în situaţia în care serviciile medicale sunt taxate şi motivate, printro factură şi chitanţe eliberate de unităţile sanitare”, a mai spus Balint Istvan.
Reformă şi îndepărtarea monopolului
Potrivit acestuia, prin ceea ce face Asociaţia lor se poate spune că întrun fel contribuie la începerea şi implementarea reformei în sănătate, care este posibilă în momentul în care apare şi alternativa pentru pacienţi.
„Cred că trebuie să dispară monopolismul dintre spitalele de stat, prin posibilitatea tuturor pacienţilor, chiar financiară, ca să obţină nişte servicii de calitate dar şi condiţii de spitalizare. Eu văd că numai în asemenea condiţii, care sunt asigurate de unităţi private începe să apară varianta ca medicii să fie pentru pacienţi, nu invers. Important e că şi dacă în sănătate apare o concurenţă între spitale, chiar şi de stat, dacă un spital de stat vrea să promoveze condiţii mai luxoase şi specialişti mai pregătiţi, atunci normal că pacientul are posisibilitatea să aleagă şi între cele de stat, nu numai cele private”, crede Balint Istvan, el însuşi proprietarul unui spital privat, cel de la Sâncrai.
În opinia lui, un pas important în privinţa implementării reformei în sănătate ar fi să se introducă şi în spitalele de stat taxele, chiar dacă sunt simbolice, dar să existe, ca şi în restul ţărilor din Europa. Această taxă ar trebuie să fie suportată pe lângă CAS de către pacient.
„Aşa va fi posibil numai ca să creştem calitatea serviciilor medicale”, a mai precizat medicul.
Ajutor pentru tinerii medici
Pe lângă scopul amintit al Pro Sanitate Urbe, un altul este ajutorarea tinerilor medici, ca să participe la cursuri de perfecţionare, la congrese de specialitate în ţară şi străinătate, întrucât venitul unui medic la începutul carierei este foarte mic şi nuşi poate permite asemenea cursuri sau participări care sunt destul de costisitoare. De asemenea, cu timpul se doreşte să se obţină fonduri şi pentru asigurarea unor condiţii de locuit, garsoniere pentru tinerii medici, după modelul unei Fundaţii din Tg. Mureş care asigură apartamente mici pentru tinerii medici, începători, la o chirie simbolică pe 4 – 5 – 6 ani până îşi stabileşte şi formează o clientelă fiecare medic.
Totodată, mai spune Balint, va trebui identificată o soluţie pentru redactarea unor pliante, broşuri care să cuprindă sfaturi către populaţie, pentru aşi cunoaşte drepturile şi ce servicii medicale pot accesa. În ceea ce priveşte criza care loveşte farmaciile, reprezentantul Asociaţiei a afirmat că unele sunt în situaţia în care nu pot achiziţiona nişte medicamente esenţiale, inclusiv pentru bolnavi cronici, au datorii faţă de distribuitori, care nu dau medicamente dacă nu sunt plătiţi, şi vor căuta soluţii pentru a ajuta la achiziţionarea unor medicamente foarte importante.
Ana Sidon