ACTUALITATE 13 ianuarie 2010

Primul deces de gripa nouă în Covasna

de Covasna Media | 889 vizualizări
În Sfântu­Gheorghe au fost înfiinţate două centre de vaccinare şi au mai fost comandate încă 10.000 de doze 13ian2009-vaccinConducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna a anunţat ieri înfiinţarea a două centre de vaccinare împotriva gripei noi, deocamdată ambele în Sfântu-Gheorghe, şi a solicitat de la minister încă 10.000 de doze din acest vaccin. Potrivit directorului DSP, dr. Deme Judith, cele două centre de vaccinare sunt amenajate la Unitatea de Primire în Regim de Urgenţă a Spitalului Judeţean şi la Andimed. „Aici se pot adresa toate persoanele asigurate sau neasigurate cu domiciliul în judeţ, dar şi cei în trecere sau aflaţi în vizită, vaccinul este gratuit, se face un control medical, şi dacă totul este în ordine, se face vaccinul”, a spus dr. Deme. După moartea actorului Toni Tecuceanu, şi covăsnenii s-au prezentat în număr mult mai mare la medicii de familie pentru a se vaccina, fără a forma însă cozi interminabile.

În Sfântu­Gheorghe au fost înfiinţate două centre de vaccinare şi au mai fost comandate încă 10.000 de doze

13ian2009-vaccinConducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Covasna a anunţat ieri înfiinţarea a două centre de vaccinare împotriva gripei noi, deocamdată ambele în Sfântu-Gheorghe, şi a solicitat de la minister încă 10.000 de doze din acest vaccin.

Potrivit directorului DSP, dr. Deme Judith, cele două centre de vaccinare sunt amenajate la Unitatea de Primire în Regim de Urgenţă a Spitalului Judeţean şi la Andimed. „Aici se pot adresa toate persoanele asigurate sau neasigurate cu domiciliul în judeţ, dar şi cei în trecere sau aflaţi în vizită, vaccinul este gratuit, se face un control medical, şi dacă totul este în ordine, se face vaccinul”, a spus dr. Deme.

După moartea actorului Toni Tecuceanu, şi covăsnenii s-au prezentat în număr mult mai mare la medicii de familie pentru a se vaccina, fără a forma însă cozi interminabile. „Există un fel de listă de aşteptare la medicii care nu mai au vaccin disponibil, dar nu cozi sau isterii. Tocmai pentru a preveni aceste situaţii şi a face accesibilă vaccinarea tuturor persoanelor cu vârsta peste 16 ani, facem aceste două centre de vaccinare”, a mai spus directoarea DSP.

Victima gripei noi avea 33 de ani

Până acum, în Covasna au fost confirmate 28 de cazuri de gripă nouă, dintre care 12 la adulţi - inclusiv două gravide care au evoluat bine spre însănătoşire, şi 16 elevi de liceu.

Primul deces a fost înregistrat la începutul lunii ianuarie, la un bărbat de 33 de ani din municipiu, care avea complicaţii şi potrivit DSP s-a prezentat târziu la medic şi a refuzat internarea.

Din datele prezentate, până acum în judeţul Covasna au fost vaccinate împotriva gripei noi 4.421 de persoane, iar în luna decembrie se primiseră 7.300 de doze - 5.950 la nivelul DSP şi 1.350 în instituţiile MAI.

DSP a consumat vaccinul din stoc, 1.800 de doze fiind distribuite zilele trecute medicilor de familie, iar ieri a fost trimis după un nou transport, prin care în judeţ vor ajunge alte 10.000 de doze de vaccin.

În acele cazuri unde părinţii declară că nu sunt în măsură să decidă vaccinarea sau nu a copilului lor, echipa medicală îşi asumă răspunderea, însă dacă părintele spune în scris că nu este de acord cu vaccinarea, atunci acest lucru se respectă.

Campania de vaccinare pentru copiii sub 16 ani ar putea să înceapă în luna februarie.

Specialiştii recomandă vaccinarea

Medicul primar de boli infecţioase Kovats Istvan, care este şi şeful secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean, a subliniat, în calitate de specialist, că vaccinarea împotriva acestui virus este foarte indicată.

„Este vorba de o pandemie cu un virus nou, dar faţă de altele ce au existat până acum este singura în care avem la dispoziţie şi un vaccin, care este destinat pentru profilaxia acestei boli, este singura metodă de profilaxie a bolii. Vaccinul este la îndemână, accesibil unei mari categorii a populaţiei, indiferent dacă omul este asigurat sau nu, şi este foarte indicat să se facă această profilaxie a bolii prin vaccinare cu vaccinul Cantacuzino, care este unul foarte bun“, a afirmat Kovats Istvan.

Acesta a explicat că manifestarea bolii poate să fie de la formă inaparentă, cum e în majoritatea cazurilor – 70-80-90% fac o boală uşoară, din aceştia o proporţie face o boală mai gravă, care necesită spitalizare, şi o proporţie foarte mică poate să aibă un sfârşit prin deces.

Există şi categorii mai expuse îmbolnăvirii, situaţie în care îmbolnăvirea poate să aibă o evoluţie mai gravă, cum sunt cei care suferă de boli cronice, diabet, cardiopatie, obezitate, hipertensiune, tabagism, bronşite cronice, astm bonşic, neoplasm şi aşa mai departe, în care organismul este mai imunodeprimat decât unul sănătos, astfel că vaccinarea este cu atât mai indicată.

Potrivit medicului, cel mai bine este ca în cazul de simptomatologie să se ia legătura cu medicul de familie, care şi cunoaşte mai bine persoana respectivă şi care poate să dea indicaţiile necesare de la caz la caz. În cazul unei îmbolnăviri cu gripa nouă, tratamentul durează între 7 şi 10 zile, în funcţie de simptomatologie, de evoluţia bolii şi aşa mai departe.

Kovats Istvan a precizat că, odată vindecată, persoana nu se mai îmbolnăveşte din nou şi nici nu mai transmite virusul, ci rămâne cu imunitate la această afecţiune virală. Ea nu este însă ferită de celelalte viroze.

„După boală sau vaccinare se instalează o imunitate, care înseamnă că se dezvoltă anticorpii împotriva acestui virus şi atunci organismul dacă se mai întâlneşte cu ei, prin sistemul imunitar propriu, evită îmbolnăvirea (...) Această viroză este nouă prin faptul că în procent foarte mic dintre cei îmbolnăviţi, chiar dacă nu au alte comorbidităţi, se poate să facă o formă de boală care să ducă la un sfârşit imprevibil, prin reacţia atipică a sistemului imunitar, acest fapt a creat panică în toată lumea şi din cauza aceasta se procedează la vaccinarea populaţiei expuse, sau la o parte din populaţie“, a mai spus el.

Există de asemenea multe situaţii în care oamenii pot face o formă inaparentă sau foarte uşoară a bolii, care trece, şi ei rămân cu imunitatea, fără să ştie că au avut virusul.

Evoluţia bolii poate fi imprevizibilă

Creşterea numărului populaţiei care este imună înseamnă şi mai puţini oameni care transmit virusul.

Evoluţia infecţiei, în anumite situaţii, poate fi însă imprevizibilă, chiar şi la oamenii sănătoşi, de aceea este indicată vaccinarea. Cât despre reacţiile adverse, medicul a precizat că la vaccinări pot fi astfel de reacţii, minore, şi nu a auzit sau întâlnit reacţii majore la vaccinare nici în spital şi nici în judeţ sau în ţară.

Kovats Istvan îşi explică faptul că oamenii s-au prezentat la început în număr mai redus la vaccinare ca urmare a unei păreri false, mediatizată mai ales prin internet, unde o serie de oameni „nepricepuţi“ şi-au dat cu părerea şi alţii s-au luat după ei. „A fost exagerată această reacţie împotriva vaccinării“, a spus el.

Vaccinare, viaţă echilibrată, vitamine

Potrivit medicului de specialitate, în mod sigur această pandemie nu se opreşte aici, ci vor mai urma izbucniri la diferite perioade, valuri, astfel că indicaţia vaccinală rămâne valabilă.

Deşi nu este cazul la noi de purtat mască pe stradă, acesta a spus că în anumite aglomerări, în contact cu presupuşi oameni bolnavi se poate purta masca şi ea ajută, întrucât virusul se transmite prin aer. Sfatul medicului este că, în afară de vaccin, oamenii pot evita îmbolnăvirea printr-o viaţă echilibrată, bogată în proteine, legume, fructe, vitamine, pentru cei care au diferite vicii, cum e tabagismul, este foarte indicat să-l reducă la minim sau să nu fumeze, iar bolnavii cronici care ştiu că suferă de anumite probleme de sănătate să îşi menţină problemele acestea într-un echilibru cât se poate de bun, să evite aglomerările inutile. Pe lângă vaccinul pandemic, este bine sau se poate face şi vaccinul gripal sezonier, fie la un anumit interval de timp, fie în aceeaşi zi, dar în mâini diferite. Imunitatea se instalează în două săptămâni şi este durabilă.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
MIHAI, 14 ianuarie 2010
asa patiti daca nu va caccinati http://www.youtube.com/watch?v=6tT5UJ_dN5c
rembrandt, 13 ianuarie 2010
vedeti ca vrajesc cu asta populatia.tecuceanu nu a murit de gripa porcina.cititi si voi alte ziare de pe afara. o sa fie scandal mare in lume.vor sa-si vinda vaccinul sa bage bani in buzunar iar noi citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.