ACTUALITATE 6 martie 2017

Primarul Antal Árpád, despre sterilizarea câinilor: Dacă cineva are o soluţie mai bună, o acceptăm

de Agerpres | 1349 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, a declarat luni, că sterilizarea câinilor este cea mai „civilizată şi corectă” soluţie de stopare a înmulţirii necontrolate a acestora, menţionând că autorităţile locale sunt dispuse să accepte orice altă soluţie, dacă se dovedeşte a fi mai bună.

Antal Árpád a precizat că Regulamentul privind controlul reproducerii tuturor câinilor de pe domeniul public sau privat şi preîntâmpinarea răspândirii bolilor zoonotice în municipiul Sfântu Gheorghe, aflat în dezbatere publică, stipulează faptul că proprietarii câinilor de rasă nu vor fi obligaţi să-şi sterilizeze animalele.

„Eu cred că este foarte important să spunem foarte exact ce prevede legea. Aici nu vorbim despre sterilizarea câinilor de rasă, doar despre cei care nu sunt de rasă şi există o lege în acest sens, iar noi, practic, aplicăm legea şi prin asta credem şi sperăm noi că acest program va contribui la scăderea numărului câinilor de pe stradă în decurs de câţiva ani. Noi încercăm să rezolvăm această problemă, dar, din păcate, fără sterilizare nu vom reuşi niciodată să o rezolvăm. Vedem ce capacitate are adăpostul de câini, putem dubla capacitatea, dar tot o să fie prea mulţi. Încercăm să căutăm soluţia cea mai civilizată, cea mai corectă. (…) Deci, dacă vine cineva cu o soluţie mai bună, care să fie şi viabilă, noi suntem deschişi la orice variantă. În ţările mai civilizate tot pe drumul ăsta s-a mers. Orice altă soluţie este mult mai drastică, mult mai inumană şi mult mai dură faţă de animale. Şi eu sunt un iubitor de animale şi cred că asta este o soluţie corectă”, a declarat primarul Antal Árpád.

Regulamentul, aflat în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe până pe data de 13 martie a.c., prevede, printre altele, obligativitatea proprietarilor câinilor din municipiu de a-şi înscrie animalele într-un registru de evidenţă gestionat de municipalitate, să îi microcipeze şi să îi sterilizeze.

Microciparea şi sterilizarea vor fi subvenţionate din bugetul local şi se vor aplica tuturor femelelor în vârstă de peste 6 luni şi masculilor care au împlinit 8 luni, cu excepţia exemplarelor cu pedigree, folosite pentru reproducere, a câinilor utilitari, respectiv cei care însoţesc persoane nevăzătoare sau cu handicap şi câinii aflaţi în dotarea diverselor instituţii, cum ar fi Poliţia.

Proiectul prevede acordarea unei subvenţii integrale de 40 de lei din bugetul local pentru microcipare, precum şi a sumei de 65 de lei pentru sterilizarea masculilor şi a 125 de lei pentru sterilizarea femelelor, reprezentând 50% din contravaloarea intervenţiei, în cazul în care aceasta va fi făcută de către un medic veterinar autorizat, care a încheiat contract cu municipalitatea.

Documentul stipulează, de asemenea, amenzi cuprinse între 200 şi 800 de lei pentru proprietarii care nu se vor conforma prevederilor regulamentului ce va fi supus votului Consiliului local.

Autorităţile locale şi-au anunţat, totodată, intenţia de a realiza un recensământ al tuturor câinilor din municipiul Sfântu Gheorghe în perioada 1-30 aprilie, din echipe urmând să facă parte angajaţi ai Primăriei, personal sanitar-veterinar, angajaţi ai Poliţiei locale şi ai unor ong de protecţie a animalelor.

Teme articol: primar caini sterilizare
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Adi, 7 martie 2017
Subscriu si sunt cu totul de acord cu ce spune dl. primar. Sper, ca si in cazul noilor impozite locale in care diferenta se face pe categorii (A, B, etc.) in functie de modernizarile efectuate citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.