ACTUALITATE 22 iunie 2018

Primarul Antal Arpad despre Codul administrativ: Cred că ar fi nevoie de o reformă administrativă mult mai amplă

de Agerpres | 698 vizualizări

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a salutat, joi, adoptarea Codului administrativ de către Senat, apreciind totodată că în România ar fi nevoie de o reformă administrativă mult mai amplă.

În opinia sa, acest cod, care urmează să intre săptămâna viitoare la vot final la Camera Deputaţilor, este „un pas înainte“, inclusiv în ceea ce priveşte folosirea limbii maghiare în administraţia publică locală.

„România şi administraţia publică au nevoie de un cod administrativ, fără doar şi poate. Deci, este evident că atât timp cât sunt 70 de legi care reglementează activitatea administraţiei publice locale întotdeauna eşti expus la faptul că vine cineva de rea-credinţă şi găseşte în cele 70 de legi trei elemente care se contrazic şi atunci orice ai face nu e bine. Deci, e nevoie de un cod administrativ. Eu cred că acest cod până la urmă este un pas înainte, reglementează şi rezolvă câteva probleme, inclusiv în ceea ce priveşte folosirea limbii maghiare în administraţia publică, pentru că şi aici am întâmpinat interpretări foarte diferite şi ciudate în ultimii 10 ani. După cum ştiţi, eu am o părere despre administraţia din România şi consider că ar trebui schimbată într-o măsură mult mai mare decât poate să schimbe acest cod administrativ“, a declarat primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.

Printre altele, el a menţionat că Instituţia Prefectului ar trebui desfiinţată, dar şi că prevederile Codului administrativ nu le vor da primarilor „puteri depline“, aşa cum vehiculează unii critici ai acestei legi.

„Eu consider că Prefectura este o instituite care nu-şi are neapărat sensul şi are atribuţii foarte largi. Dacă vorbim de verificarea legalităţii ar fi OK să fie un birou în care lucrează un jurist, şi atât, la verificarea legalităţii actelor emise de primării şi consilii judeţene (...) nu e nevoie de un aparat de nu ştiu câte persoane. Cât priveşte instituţiile deconcentrate, acestea ar trebui să meargă la locul lor, adică la autorităţile locale sau regionale, dacă ar fi, dar astăzi sunt 30 de instituţii deconcentrate care sunt, cică, coordonate de prefect. (...) Deci eu cred că ar fi nevoie de o reformă administrativă mult mai amplă din acest punct de vedere“, a mai spus primarul Antal Arpad.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.