ACTUALITATE 7 septembrie 2021

Primăria Sfântu Gheorghe va achiziţiona 12 autobuze electrice

de Agerpres | 681 vizualizări

Cetăţenii pot călători cu un autobuz aflat în testare

Primăria Sfântu Gheorghe va achiziţiona 12 autobuze electrice printr-un proiect finanţat din fonduri europene, ce vizează dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport public din municipiu şi reducerea emisiilor de carbon.

Directorul Multitrans, Titesz Zoltan, a declarat luni că autobuzele care asigură în prezent transportul public de călători în municipiul Sfântu Gheorghe au o vechime de peste două decenii, cele mai noi fiind luate la mâna a doua din străinătate în urmă cu câţiva ani.

Acesta a menţionat că proiectul de modernizare a transportului urban va fi implementat până în anul 2023 şi are mai multe componente, pe lângă achiziţionarea celor 12 autobuze ecologice cu propulsie electrică fiind prevăzute, printre altele, şi construirea unui nou depou în afara oraşului, modernizarea staţiilor, amplasarea de automate de bilete şi implementarea unui sistem de management al traficului.

Titesz Zoltan a adăugat că în viitor, printr-un alt proiect, vor fi achiziţionate încă 12 autobuze electrice.

Primăria Sfântu Gheorghe a anunţat luni că cetăţenii au posibilitatea să călătorească în perioada 6-10 septembrie cu un autobuz electric aflat în oraş pentru testare.

„Autobuzul va circula pe linia 1, iar pasagerii se vor putea deplasa cu acest mijloc de transport verde în mod gratuit, pe durata perioadei de testare”, au precizat reprezentanţii instituţiei, într-o postare pe pagina de internet.

Titesz Zoltan a menţionat că autobuzul electric nu are legătură cu proiectul municipalităţii, fiind vorba despre o acţiune promoţională a unei firme, însă reprezintă un bun prilej de a vedea cum funcţionează un altfel de autovehicul.

„Un producător ne-a pus la dispoziţie autobuzul timp de cinci zile pentru testare, dar l-a mai oferit şi altor oraşe, nu numai nouă (...) Suntem interesaţi să vedem cum se încarcă, cum se comportă la drum, cât consumă, să ne facem o idee. E important şi pentru populaţie să vadă cum e să călătoreşti cu un autobuz electric, cum arată, cum e echipat”, a spus acesta.

Proiectul de modernizare a infrastructurii de transport public a municipiului Sfântu Gheorghe ca parte a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 cu aproape 15 milioane de lei.

Acesta prevede şi o serie de intervenţii care să faciliteze mersul pe jos şi cu bicicleta, cum ar fi crearea de noi piste pentru ciclişti şi punerea în funcţiune a unui sistem de închiriere a bicicletelor.

Foto: Vargyasi Levente

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.