ACTUALITATE 6 martie 2013

Primăria Baraolt va da jos steagul secuiesc numai dacă instanţa va decide că e ilegal

de Agerpres | 65 vizualizări

Primarul oraşului Baraolt, Lazar Kiss Barna, nu va înlătura deocamdată steagul secuiesc de pe faţada instituţiei pe care o conduce, în ciuda somaţiei primite din partea Prefecturii Covasna, edilul precizând că va face acest lucru doar dacă va exista o decizie a instanţei.

El a declarat că simbolurile comunităţii maghiare trebuie respectate asemenea celor ale românilor, cu atât mai mult cu cât 95% dintre locuitorii oraşului Baraolt sunt maghiari. Primarul a spus că va înlătura steagul doar dacă instanţa de judecată va decide că este arborat ilegal.

'Steagul secuiesc este pe primărie de aproape doi ani şi mă mir că acum, în anul 2013, toată lumea are probleme cu el. Doi ani nimeni nu a zis nimic, deşi au venit pe aici şi de la Prefectură şi de la Curtea de Conturi în control. (...) Am fost somat de două ori de Prefectură să dau jos steagul, în septembrie anul trecut şi în urmă cu aproape două săptămâni, dar deocamdată nu îl dau jos, numai dacă decide instanţa că e ilegal', a explicat primarul Lazar Kiss Barna.

Prefectura Covasna a somat nouă primării din judeţ să înlăture steagurile secuieşti amplasate pe faţadele acestor instituţii. Prefectul Dumitru Marinescu a declarat că le-a dat acestor primării un termen de o săptămână pentru a se conforma, în caz contrar urmând să fie acţionate în judecată.

Potrivit lui Marinescu, cele nouă primării care au arborat steaguri secuieşti, respectiv cele din localităţile Cernat, Târgu Secuiesc, Lemnia, Ojdula, Ghelinţa, Vârghiş, Baraolt, Arcuş şi Chichiş, au fost identificate în urma unui control efectuat luna trecută de Prefectura Covasna.

'Termenul a fost de o săptămână, deci săptămâna acesta dacă nu le dau jos atunci o să îi dăm în judecată', a spus prefectul Dumitru Marinescu, amintind, în context, că predecesorul său, Codrin Munteanu, le-a transmis în prealabil tuturor primarilor din judeţ o circulară prin care i-a informat despre modul legal de arborare a drapelelor pe instituţiile publice.

Controlul Prefecturii a avut loc la scurt timp după ce preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a cerut primarilor din judeţ să arboreze drapelul secuiesc pe clădirile primăriilor şi ale instituţiilor din subordine.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.