Prefectul de Covasna: Protecţia şi încurajarea limbilor minoritare nu trebuie să se facă în detrimentul limbii oficiale
Protecţia şi încurajarea folosirii limbilor minoritare nu trebuie să se facă în detrimentul limbii oficiale, iar monitorizarea implementării prevederilor Cartei europene a limbilor minoritare sau regionale trebuie să respecte acest principiu, a afirmat prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, în cadrul întrevederii avute luni, la Sfântu Gheorghe, cu raportorul Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, Magyar Anna.
Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Covasna, remis AGERPRES, prefectul Sebastian Cucu a informat raportorul european cu privire la faptul că anumite măsuri luate în baza competenţelor sale au vizat tocmai „utilizarea excesivă“ a limbii maghiare în detrimentul limbii oficiale a statului român.
„Prefectul judeţului Covasna a subliniat necesitatea monitorizării implementării prevederilor documentului nu doar sub aspectul protecţiei limbii minoritare, ci şi a respectării principiului Cartei, potrivit căruia protecţia şi încurajarea limbii minoritare nu trebuie să se facă în detrimentul limbii oficiale. În acest sens, doamna raportor a fost informată că măsurile dispuse în baza competenţelor legale de către Instituţia Prefectului judeţului Covasna au avut în vedere tocmai situaţiile în care utilizarea excesivă a limbii minoritare s-a făcut în detrimentul limbii oficiale, fapt care, evident, contravine atât prevederilor legale naţionale, cât şi însuşi principiului statuat de Cartă“, se arată în comunicat.
Conducerea Prefecturii Covasna a menţionat că „întrevederea a fost apreciată de către ambele părţi ca fiind utilă şi lămuritoare“.
Raportorul Magyar Anna, care participă la realizarea Raportului privind punerea în aplicare a dispoziţiilor prevăzute în Carta europeană a limbilor minoritare sau regionale, a efectuat luni o vizită de documentare în judeţul Covasna, la invitaţia autorităţilor locale.
Ea s-a mai întâlnit cu conducerea Consiliului Judeţean Covasna şi cu reprezentanţii mai multor organizaţii neguvernamentale şi a făcut câteva deplasări în judeţ pentru a se informa cu privire la respectarea drepturilor lingvistice ale comunităţii maghiare, majoritară din punct de vedere numeric în acest judeţ.
Magyar Anna a remarcat, în cadrul unei conferinţe de presă, interesul şi efortul autorităţilor locale privind folosirea limbii maghiare în administraţia publică, dar şi faptul că există anumite probleme legate de interpretarea şi aplicarea prevederilor Cartei europene a limbilor minoritare sau regionale, ratificată de România în urmă cu aproape zece ani, probleme care se vor regăsi în viitorul raport.