ACTUALITATE 9 iunie 2020

Prăpăd făcut de urs într-o stupină din Estelnic

de Daniela Luca | 1413 vizualizări

Zece stupi au fost răsturnați, iar jumătate dintre aceștia au fost distruși complet 

Un urs și-a făcut apariția la o stupină din localitatea covăsneană Estelnic. Incidentul a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă. Zece stupi au fost răsturnați de animalul sălbatic, din care cinci au fost distruși în totalitate. 

Proprietarul stupinei, apicultorul Deák Mihály, care este și președintele Asociației Crescătorilor de Albine din județul Covasna, spune că în zona localității Estelnic urșii provoacă distrugeri din ce în ce mai des în ultima perioadă. 

„Am bănuit că nu voi scăpa fără să mă viziteze ursul, dar acum am pățit-o și eu. Sunt aici de peste 20 de ani cu albinele și nu am avut probleme până acum, dar anul trecut și anul acesta în localitățile vecine cam toți apicultorii au avut probleme. Zece stupi erau răsturnați, din care cinci sunt distruși complet. Despre cele care erau răsturnate încă nu știu, pentru că le-am pus la loc și nu am avut timp să mă ocup de ele. Nu știu să estimez pagubele, dar ursul a scos ramele cu toată mierea și cu tot cu albinele și cu puieții. În plus, am venit de la culesul de salcâm și azi aveam intenția să extragem ceva miere pe care am cules-o. Am bătut drumuri. Sunt câteva sute și mii de kilometri până am ajuns acasă. E multă muncă și investiție multă. Și familiile au fost distruse, dar și mierea a fost mâncată”, ne-a spus Deák Mihály.

Acesta a precizat totodată că va face demersurile necesare pentru a primi despăgubiri și că nu a anunțat deocamdată reprezentanții  Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna despre incident. 

„Se zice că unde o dată a intrat ursul, va mai încerca și a doua oară. Așadar m-am ocupat să montez un gard electric. Sper să nu se mai repete situația”, a mai precizat apicultorul. 

Locuitorii mai multor comune și sate din județ continuă să fie „terorizați” de urși. În ultimele săptămâni, un urs a intrat în locuințele oamenilor din Malnaș și a provocat mai multe distrugeri. 

Anul trecut, din numărătorile existente reieșea că în județul Covasna trăiesc peste 1.600 de exemplare de urs, cu toate că la nivelul județului numărul optim de urși ar trebui să se ridice la maximum 400 de exemplare, spuneau specialiștii APM. Rezultatele pentru noua numărătoare nu sunt încă disponibile. 

Între timp, autoritățile centrale și organizațiile de protecția animalelor susțin că se lucrează la proiecte care să asigure coexistența dintre om și urs.

Sursă foto: Facebook/ Deák Mihály.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.