ACTUALITATE 27 octombrie 2022

Povara scumpirilor îi va goni pe unii la adăpostul de noapte din Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 443 vizualizări

Reprezentanții Serviciului de Ajutor Maltez anticipează că va urma o iarnă grea

Valul de scumpiri la alimente din ultimele luni, dar și facturile mari se resimt acut mai ales în cazul celor care trăiesc la limita subzistenței, iar din acest motiv unele persoane vor fi nevoite să își caute un loc unde să stea pe timp de iarnă, spun reprezentanții Serviciului de Ajutor Maltez. Adăpostul de noapte administrat de ei va fi așadar mai plin în acest an decât de obicei. 

„Pe timp de iarnă la adăpost sunt mai mulți beneficiari în general, iar anul ăsta o să fie și mai mulți decât în alți ani. Deja primim informații și oamenii deja ne caută, pentru că nu își mai pot plăti utilitățile din cauza scumpirilor. Au datorii și nu se descurcă. Unii spun că deja li s-a tăiat electricitatea, gazul și nu mai au din ce să plătească. Chiar deja ne-au căutat persoane care nu au unde să se ducă și vor să intre la noi, pentru că nu mai au din ce trăi”, ne-a spus directorul adăpostului de noapte, Székely Róbert. 

În prezent, adăpostul din clădirea Sing-Sing dispune de 50 de locuri, însă, dacă va fi nevoie, capacitatea se poate mări până la 60. 

Székely Róbert spune că nu se știe deocamdată când se va trece la orarul de iarnă, pentru că nu s-au înregistrat încă temperaturi foarte scăzute. Dacă acum beneficiarii au acces de la ora 20:00, când va fi mai rece porțile adăpostului se vor deschide de la ora 18:00. Dimineața, ora rămâne aceeași. La 8:00, toată lumea trebuie să părăsească locul în care și-a petrecut noaptea. 

De aproape două luni, însă, cei care vor pot rămâne și la centrul de zi, deschis chiar în incinta adăpostului. Beneficiarii au parte de diverse activități pregătite special pentru ei, dar și de consiliere psihologică și de o masă caldă, spun reprezentanții Serviciului de Ajutor Maltez. 

„Acum s-au schimbat lucrurile puțin la adăpost. Am deschis o altă activitate, un alt centru de fapt, unde beneficiarii au posibilitatea de a rămâne și în timpul zilei. E tot acolo în incinta adăpostului de noapte. Este un fel de centru de zi pentru persoane fără adăpost. A fost deschis de la 1 septembrie. Sunt activități zilnice. Avem angajați asistenți sociali, un psiholog și organizator de activități. Organizăm și excursii pentru ei, activități de recreere, de socializare. E interes din partea lor și chiar mă bucur, pentru că asta a fost și ideea – să le găsim ocupație și pe timp de zi. Cea mai mare problemă pe care am observat-o era că persoanele de aici, când ieșeau în timpul zilei, stăteau pe aceeași bancă toată ziua și nu prea au discutat între ei. Acest lucru s-a schimbat acum. Dimineața o începem cu o mică rugăciune și chiar pot să spun că vedem o deschidere foarte mare din partea lor și se văd deja și rezultatele. Psihologul lucrează și în grup și individual cu ei. La fel și asistenții sociali. S-a format deja o necesitate din partea lor și ne spun că este bine și că vor să facă activități. Le lipsea socializarea asta”, ne-a mai spus Székely Róbert.

Conform acestuia, în prezent, pe timp de noapte, la adăpost sunt în jur de 25-30 de persoane, iar în timpul zilei între 13 și 15. Cel mai tânăr beneficiar are 37 de ani, iar cel mai în vârstă are peste 70. 

Cei care aleg să rămână și pe timp de zi primesc o masă caldă de prânz, dar reprezentanții adăpostului spun că fac eforturi pentru a le oferi – din donații, sponsorizări sau cu ajutorul voluntarilor – și mic dejun și cină. 

Adăpostul de noapte din reședința județului Covasna este administrat încă din 2012 de Serviciul de Ajutor Maltez. Acesta funcționează după câteva reguli stricte, însă cei care le respectă au parte de căldură, posibilitatea de a face duș, de a-și spăla hainele și au la dispoziție un pat curat într-o cameră încălzită.

Persoanele care doresc să întindă o mână de ajutor celor greu încercați de soartă pot sprijini activitatea adăpostului de noapte cu donații de bani sau alimente și alte bunuri. Cei care doresc să facă acest lucru îi pot contacta pe reprezentanții Serviciului de Ajutor Maltez la numărul de telefon 0735 226 690.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.