ACTUALITATE 16 aprilie 2010

Potrivit ministrului Kelemen Hunor, Centrul de Cultură Arcuș trece în administrarea Consiliului Judeţean

de Covasna Media | 663 vizualizări
Ministrul Culturii a afirmat că acest lucru se va întâmpla cel mai probabil în primăvară - vară 16apr2010-arcusCentrul de Cultură de la Arcuș, găzduit în castelul baronului maghiar Bela Szentkereszty, va trece din administrarea Ministerului Culturii în cea a Consiliului Județean Covasna (CJ). Așa a anunțat ieri, cu ocazia participării la Zilele Korosi Csoma Sandor, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, potrivit căruia cu siguranță în acest an Centrul de la Arcuș va trece în administrarea județului. Conform ministrului, și Centrul

Ministrul Culturii a afirmat că acest lucru se va întâmpla cel mai probabil în primăvară - vară

16apr2010-arcusCentrul de Cultură de la Arcuș, găzduit în castelul baronului maghiar Bela Szentkereszty, va trece din administrarea Ministerului Culturii în cea a Consiliului Județean Covasna (CJ). Așa a anunțat ieri, cu ocazia participării la Zilele Korosi Csoma Sandor, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, potrivit căruia cu siguranță în acest an Centrul de la Arcuș va trece în administrarea județului.

Conform ministrului, și Centrul de Cultură de la Apostu va trece în administrarea CJ Bacău, astfel că împreună cu Arcușul două din cele trei centre aflate în subordinea Ministerului vor fi gospodărite la nivel local din acest an. Cel de-al treilea Centru, de la Toplița, va urma și el cel mai probabil aceeași cale a descentralizării.

„Momentan avem trei centre în administrarea Ministerului Culturii – Centrul de Cultură Arcuș, Centrul de la Toplița și cel de la Apostu, din Bacău. Momentan pot să spun sigur că în acest an Centrul de la Arcuș va trece în administrarea CJ, încă în primăvara-vara acestui an, sper că până în iunie vom promova Hotărârea de Guvern, și Centrul de Cultură Apostu de la Bacău la fel, în cursul acestui an va trece în administrarea CJ Bacău. Mi se pare normal să fie în administrarea CJ, pentru că în mare parte acest Centru, această instituție deservește județul Covasna”, a declarat Kelemen Hunor.

În urmă cu o lună, CJ a și adoptat o hotărâre prin care solicită transferul Centrului de la Arcuș în administrarea sa, inclusiv cu construcțiile şi terenurile aferente, iar hotărârea a fost transmisă și la Minister.

Președintele CJ, Tamas Sandor, spunea la acea vreme că a solicitat imobilul deoarece Guvernul vorbeşte permanent despre descentralizare, această intenție existând inclusiv la nivelul Ministerului Culturii. Liderul CJ apreciază că finanțarea Centrului nu va reprezenta o problemă și dacă vor prelua Centrul vor face astfel încât în anul 2011 să se desfășoare cel puțin la fel de multe activități culturale ca și în 2010.

Tot atunci, directorul Centrului de Cultură Arcuş, Kopacz Attila, spunea că nimeni nu l-a consultat înainte de a se lua decizia solicitării trecerii Centrului de la Ministerul Culturii în administrarea CJ, dar că înainte trebuie oricum clarificată situația Castelului și a proprietăților aferente, acestea fiind revendicate în instanță. „Ne confruntăm cu o suită de chestiuni juridice şi de arhivă, care trebuie analizate şi administrate corespunzător”, spunea directorul Centrului. Peste 60 de evenimente culturale în 2009 Ca urmare a revendicării, Ministerul nu a mai putut finanța lucrări sau reparații capitale la clădirea Centrului, deși ar avea nevoie.

Din punct de vedere cultural, această locație a oferit în ultimii ani loc de întâlnire pentru numeroşi artişti plastici, muzicieni, scriitori, aici au avut loc rezidențe şi tabere artistice, concerte sau spectacole de teatru. Numai anul trecut, aici au fost organizate peste 60 de evenimente culturale.

Clădirea Centrului de Cultură Arcuş datează de la sfârşitul sec. al XIX-lea (cca. 1890) și este construit în stil neobaroc, având două niveluri şi demisol. Fațada principală are ca accent terasa susținută de şase coloane clasice, în partea de nord şi de sud remarcându-se frontoanele mari, bogate în elemente de arhitectură în stil neobaroc. În apropierea fațadei posterioare este amplasată capela ctitorilor, construită în stil neogotic.

Ana Sidon

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.