ACTUALITATE 12 octombrie 2016

Polițiștii rutieri au acționat pentru verificarea respectării regulilor de circulație la trecerile la nivel cu calea ferată

de Covasna Media | 228 vizualizări

Marți, 11 octombrie 2016, polițiștii covăsneni au organizat și desfășurat o acțiune prin care s-a urmărit reducerea numărului accidentelor de circulație produse pe fondul nerespectării normelor rutiere privind trecerea la nivel cu calea ferată.

Astfel, în urma activităților desfășurate au fost constatate și sancționate 28 de abateri la regimul circulației, trei dintre acestea fiind pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată. Totodată au fost reținute și 2 permise de conducere.

Reguli de circulație la trecerile la nivel cu calea ferată

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, conducătorul de autovehicul este obligat să oprească atunci când întâlnește indicatorul „Trecerea la nivel cu calea ferată simplă, fără bariere”, „Trecerea la nivel cu calea ferată dublă fără bariere” sau „Oprire”. Vehiculele trebuie să oprească, în ordinea sosirii, în locul în care există vizibilitate maximă asupra căii ferate fără a trece de indicatoarele amintite mai sus sau, după caz, înaintea marcajului pentru oprire, ori înaintea barierelor, când acestea sunt coborâte, în curs de coborâre sau în curs de ridicare.

Trecerile la nivel cu calea ferată curentă pot fi semnalizate și cu sisteme automate luminoase. La trecerea la nivel cu calea ferată prevăzută cu instalații de semnalizare automată cu bariere, interzicerea circulației rutiere se realizează optic, prin funcționarea dispozitivelor cu lumini intermitent-alternative roșii și stingerea semnalizării de control reprezentată de lumina intermitentă albă, precum și prin emiterea de semnale sonore intermitente și coborârea în poziție orizontală a semibarierelor.

Înainte de trecerile la nivel cu calea ferată, la mai puțin de 50 de metri de acestea, sunt interzise manevrele de depășire, oprire, staționare sau mers înapoi. După trecerile la nivel cu calea ferată, la o distanță mai mică de 50 de metri, aceleași manevre sunt interzise, cu excepția depășirii.

Sancțiuni

Depășirea coloanelor de vehicule oprite la trecerile la nivel cu calea ferată constituie, de asemenea, contravenție și se sancționează cu amendă cuprinsă între 500 și 625 de lei și aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile

Nerespectarea semnalelor agenților de cale ferată care dirijează circulația la trecerile la nivel cu calea ferată, precum și nerespectarea semnificației indicatoarelor instalate la aceste treceri se sancționează cu amendă contravențională cuprinsă între 1.125 și 2.500 de lei și 6 puncte de penalizare.

Neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte sau în curs de coborâre ori când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune, constituie contravenție și se sancţionează cu amendă cuprinsă, de asemenea, între 1.125 și 2.500 de lei, cu aplicarea sancțiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile .

(IPJ Covasna)

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.