ACTUALITATE 27 ianuarie 2021

Poliția Animalelor, privită cu speranță, dar și cu scepticism în județul Covasna

de Daniela Luca | 2916 vizualizări

La nivel local, au fost scoase 6 posturi la concurs, însă în prezent doar trei candidați au promovat examenul 

În județul Covasna, aproape 50 de candidați s-au înscris pentru cele 6 posturi vacante  prevăzute în statutul de organizare al inspectoratului la Biroul pentru Protecția Animalelor. Doar trei dintre ei au promovat examenul, conform datelor IPJ Covasna. Chiar dacă serviciul va fi funcțional abia după terminarea formalităților și încadrarea ofițerilor și agenților, discuțiile pe acest subiect sunt tot mai aprinse. În timp ce unii așteaptă cu nerăbdare momentul în care oamenii legii le vor face dreptate celor care nu se pot apăra singuri, alții spun că nu au nicio speranță că această schimbare chiar va genera rezultate reale în ceea ce privește cruzimea împotriva animalelor.   

La finalul anului trecut, IPJ Covasna a scos la concurs 6 posturi vacante de execuție, prevăzute în statul de organizare al inspectoratului la Biroul pentru Protecția Animalelor. Este vorba despre 2 posturi de ofițer specialist I (medic veterinar), 1 post de ofițer principal I, 2 posturi de agent I și 1 post de agent II. 

Astfel, au fost primite 33 de cereri de înscriere pentru cele 3 de posturi de agent de poliție scoase la concurs și 7 de cereri pentru postul vacant de ofițer de poliție. De asemenea, au fost primite 7 cereri de înscriere la concurs pentru cele 2 de posturi de ofițer de poliție cu specializarea medic veterinar.

Doar trei candidați din județ au promovat examenul  

IPJ Covasna informează că, în conformitate cu graficul de desfășurare al concursurilor, până la momentul actual, s-au susținut toate probele planificate, fiind în derulare procesul de soluționare a contestațiilor depuse de candidați. 

Proba pentru cele 2 de posturi de ofițer de poliție cu specializarea medic veterinar a fost organizat la București, în cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. Nici unul dintre candidații din județ nu a promovat examenul. 

În cazul celorlalte locuri vacante, examenul a fost organizat la nivelul IPJ Covasna, iar trei persoane care au aplicat pentru postul de agenți l-au promovat. Totodată, niciunul dintre candidații care s-au înscris pentru funcția de ofițer nu a fost admis.

„În primul și în primul rând ei trebuie să iubească animalele”

La nivelul județului, părerile despre structura nou înființată sunt împărțite. Președintele Asociației pentru câini fără stăpân AMY, Pora Kinga, spune că cel mai important lucru este ca polițiștii care vor ajunge pe „câmpul de luptă” să fie iubitori de animale. 

„În primul și în primul rând, ei trebuie să iubească animalele. Să nu fie doar un job pentru care primesc bani. Când faci ceva cu suflet, iese altfel. Nu prea am urmărit mersul lucrurilor în ceea ce ține de Poliția Animalelor, pentru că de ani de zile s-a zis că o să fie și nu s-a mai făcut nimic, dar acum am înțeles că au fost și examene pentru posturi, așa că sper că de data asta chiar se va înființa. Sunt sute și sute de animale în curți care suferă și mor de foame și sunt pe lanț, iar în grajduri mor caii flămânzi și acum poliția nu prea poate face nimic. Așa știu că dacă va fi o sesizare de maltratare pe viitor, atunci au dreptul să intre fără mandat. Și dacă așa va fi, atunci asta schimbă radical situația. (....) Sper din suflet că se va schimba totuși situația, mai ales în cazul animalelor din curți care sunt chinuite. Nu vorbesc de curțile din sate, pentru că și în orașe sunt foarte multe animale chinuite și maltratate”, ne-a spus Pora Kinga. 

Ea speră că va face pe viitor o echipă bună cu Biroul pentru Protecția Animalelor și că oamenilor nu le va mai fi frică să sesizeze forțele de ordine atunci când sunt martorii violenței asupra animalelor.  

„Nu cred că se va schimba ceva. Animalele vor fi chinuite ca și până acum”

Există însă și voci care spun că în lipsa unei legislații mai stricte cu cei care chinuie animalele, lucrurile nu se vor îmbunătăți. 

„Am văzut că sunt 16 persoane pe un singur loc la nivel de țară și când este vorba de bani toată lumea se gândește numai la asta, dar când este vorba despre acțiuni propriu-zise pentru a ajuta animalele, atunci doar o parte dintre aceste persoane pot să facă acest lucru. Nu cred că se va schimba ceva. Animalele vor fi chinuite ca și până acum. Cred că acești polițiști o să facă asta numai pentru bani, iar dacă va fi ceva schimbare tot n-o să fie bine. Câinii care sunt prinși trebuie duși la adăpost, unde vor fi ținuți 14 zile, iar după asta vor fi adormiți dacă nu sunt adoptați. Deci nu va fi mai bine. Probabil ar exista o rezolvare mai bună a acestei probleme, dar cu cei de la conducerea de acum nu cred că se poate face”, ne-a spus un voluntar din Sfântu Gheorghe, Igyártó Nándor. 

Alții spun să scepticismul este cauzat de exemplul nu tocmai pozitiv al Poliției Locale. 

„Fără o legislație clară și mai severă în domeniu nu știu cum va funcționa Poliția Animalelor. În principiu, mi se pare o idee foarte bună și cred că avem nevoie de acest serviciu mai mult decât de Poliția Locală, care știm că e considerată în zadar. Însă nu cred că legislația din România este de ajuns și ar trebui să avem legi mai clare în domeniul animalelor. Problema este exemplul Poliției Locale totuși”, ne-a spus un alt bărbat din reședința de județ. 

Ce spun administratorii Adăpostului de câini de la Câmpu Frumos

Conform noilor prevederi legale, polițiștii din cadrul Poliției Române care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situație de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului la un adăpost, în funcție de fiecare caz în parte, pentru o perioadă de 45 de zile, transmite IPJ Covasna. 

Chiar dacă în prezent sunt peste 150 de câini la Adăpostul de câini de la Câmpu Frumos, administratorul acestuia spune că vor fi locuri suficiente și în cazul în care vor fi aduși și alții. Eutanasierea nu va fi prima opțiune, spune administratorul, ci adopția. 

„Este o treabă foarte bună și noi am colaborat cu poliția și până acum și n-am considerat niciodată că ar fi o problemă. Poate de acum înainte o să ne ajute și mai mult. În ceea ce privește eutanasierea, conform legislației în vigoare, care este aceeași legislație la noi în țară ca și în Europa, după 14 zile se poate eutanasia câinele, dacă nu este adoptat. Acest lucru e din 2009 și rămâne valabil și acum. Noi nu am mai eutanasiat din 2019. Încercăm să dăm câți mai mulți câini către adopție ca să nu fie eutanasiați. De asta lucrăm și cu Asociația AMY și încercăm să promovăm cât mai mult adopția ca să nu fie nevoie să apelăm la astfel de practici”, ne-a spus administratorul Adăpostului de câini de la Câmpu Frumos, Balázsi Csaba. 

Ce atribuții va avea Poliția Animalelor

Polițiștii covăsneni au precizat totodată că prin Ordonanța de Urgență a Guvernului 175 din 2020 pentru completarea unor acte normative cu incidență în protecția animalelor, precum și pentru stabilirea unor măsuri organizatorice, au fost instituite noi instrumente legislative, care asigură posibilitatea instituirii de urgență a unui mecanism de protejare a animalelor aflate într-o situație de pericol.  

„Prin acest act normativ, a fost reglementat ordinul de plasare a animalului în adăpost, acesta constituind un instrument administrativ conferit polițistului, în vederea înlăturării unui pericol iminent îndreptat împotriva animalelor.

Prin animal aflat într-o situație de pericol se înțelege animalul aflat în oricare dintre următoarele situații:

a) animal care a fost rănit sau schingiuit;

b) animal care a fost implicat în lupte între animale sau cu animale;

c) animal domestic sau animal sălbatic captiv asupra căruia a fost practicat tirul;

d) animal folosit pentru dresajul altor animale sau pentru a controla agresivitatea altor animale;

e) animal domestic expus forțat la temperaturi foarte ridicate ori foarte scăzute;

f) animal din speciile ecvidee, bovine, ovine și caprine aflat, fără supraveghere, pe căile de circulație publică”, se arată în răspunsul formulat de IPJ Covasna la solicitarea transmisă de redacția ziarului Observatorul de Covasna. 

Așadar, polițiștii vor putea constata existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă, după caz, din următoarele situații: constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice, declarațiile persoanelor implicate în activitățile desfășurate cu privire la situațiile de pericol sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora, înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora, înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau publicărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă sau fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar. 

„Deținătorii de animale au în mod obligatoriu și responsabilități privind întreținerea și supravegherea acestora, tratamentul aplicat animalelor excluzând orice act de cruzime și violență. Animalele care fac obiectul ordinului de plasare a animalului în adăpost vor fi plasate în orice adăpost funcțional care asigură prestarea serviciilor publice de adăpostire a animalelor. Ordinul de plasare a animalului în adăpost se pune în executare de îndată de către personalul care asigură prestarea serviciilor publice de adăpostire a animalelor, în prezența polițistului care l-a emis”, mai transmit polițiștii covăsneni. 

Conform acestora, serviciul va fi funcțional cât mai curând posibil după terminarea formalităților și încadrarea ofițerilor și a agenților. 

Se pare că în cazul Poliției Animalelor, oamenilor le pasă mai mult ca niciodată ca dincolo de uniformă să fie oameni implicați, care iubesc necuvântătoarele și care vor să lupte pentru ele. Poate că uneori este nevoie și de mai multă implicare din partea populației pentru ca lucrurile să evolueze într-o direcție corectă, în care cei vinovați pentru suferința animalelor să fie pedepsiți. 

Sursă foto: Facebook/ Kutyamenhely - Szépmező - TEGA

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.