ACTUALITATE 20 iulie 2009

Plata salariilor pe card e neconstituţională

de Covasna Media | 635 vizualizări
Curtea Constituţională (CC) a statuat că plata obligatorie a salariilor personalului din instituţiile publice pe card este neconstituţională pentru că, prin comisioanele impuse, se diminuează din drepturile salariale. CC a admis, în 16 iunie, o excepţie de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi a constatat că prevederile articolelor 5-8 din Or do nanţa de Urgenţă a

Curtea Constituţională (CC) a statuat că plata obligatorie a salariilor personalului din instituţiile publice pe card este neconstituţională pentru că, prin comisioanele impuse, se diminuează din drepturile salariale.

CC a admis, în 16 iunie, o excepţie de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi a constatat că prevederile articolelor 5-8 din Or do nanţa de Urgenţă a Guvernului 149/2007 referitor la aprobarea unor măsuri în domeniul finanţelor publice neconstituţionale.

Curtea Constituţională a analizat sesizarea şi a decis că aceste prevederi încalcă dreptul de proprietate şi Protocolul adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Potrivit acestuia, „orice persoană fizică sau juridică are dreptul la respectarea bunurilor sale. Nimeni nu poate fi lipsit de proprietatea sa decât pentru cauză de utilitate publică şi în condiţiile prevăzute de lege şi de prevederile generale ale dreptului internaţional“.

Magistraţii consituţionali spun că, deşi drepturile salariale nu sunt drepturi reale, cum este dreptul de proprietate, ci drepturi de creanţă, în privinţa apărării lor, în jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului acestea sunt considerate bunuri, prin „bun“ înţelegându-se că „nu este limitat la dreptul de proprietate asupra bunurilor corporale, ci cuprinde şi alte drepturi şi interese patrimoniale“.

„Obligarea personalului din instituţiile publice de a primi drepturile salariale prin intermediul cardului condiţionează folosinţa acestor „bunuri“ de existenţa bancomatelor şi automat de voinţa unor persoane juridice private - bănci -, care percep pentru eliberarea banilor anumite comisioane. În aceste condiţii, se ajunge la micşorarea drepturilor salariale ale persoanelor din instituţiile publice, fără a se ţine cont de consimţământul acestora“, precizează CC.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.