ACTUALITATE 1 aprilie 2009

Planul Integrat de Dezvoltare Urbană

de Covasna Media | 801 vizualizări
Primăria Sfântu-Gheorghe a depus marţi, la Alba Iulia, centrul Regiunii de Dezvoltare 7, proiectul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană pentru zona centrală din municipiu. Potrivit primarului Antal Arpad, programul a fost lansat în noiembrie 2008, aplicanţii fiind supuşi unui ritm de lucru alert, deoarece realizarea întregii documentaţii a necesitat studii şi ore de muncă ale mai multor specialişti.

Primăria Sfântu-Gheorghe a depus marţi, la Alba Iulia, centrul Regiunii de Dezvoltare 7, proiectul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană pentru zona centrală din municipiu. Potrivit primarului Antal Arpad, programul a fost lansat în noiembrie 2008, aplicanţii fiind supuşi unui ritm de lucru alert, deoarece realizarea întregii documentaţii a necesitat studii şi ore de muncă ale mai multor specialişti.

Modernizarea centrului din Sfântu-Gheorghe

Planul include şase proiecte şi cuprinde planuri de dezvoltare şi reabilitare pentru 17 străzi, Cantina socială, Casa Bene, spaţii verzi, zone pietonale şi parcări. În zona unor străzi precum Libertăţii, Tavaszy Sandor şi Nicolae Bălcescu, specialiştii Primăriei au conceput planuri de realizare a zeci de parcări subterane şi etajate, numărul total al locurilor de parcare ridicându-se la 515. Tot în acest domeniu, s-au regândit staţiile de autobuz, inclusiv reamenajarea acestora. Proiectul referitor la amenajarea unui parc în spatele Bibliotecii Judeţene a fost conceput astfel încât respectivul perimetru să poată fi folosit la maximul său potenţial. Pentru acest parc au fost gândite noi căi de acces la străzi. Inclusă în lista monumentelor istorice din România, Casa Bene (ce a găzduit, ani la rând, Centrul de Transfuzie Sanguină Sfântu-Gheorghe) ar putea deveni muzeu al vânătorilor. Municipalitatea a trasat un plan de reabilitare al acestei case construită la începutul secolului XX şi care poartă unele dintre cele mai interesante ornamente ale stilului secesionist, incluzând imobilul în proiectul depus marţi la Alba Iulia. Proiectul mai cuprinde şi amenajarea unor noi spaţii pietonale, reabilitarea Cantinei sociale ajunsă în prezent într-o stare de degradare evidentă şi totodată refacerea şi crearea spaţiilor verzi din zonele Hotel Parc, strada Cimitirului şi Cimitirul Romano-Catolic, aici fiind incluse şi instalaţii aferente, dotări specifice şi mobilier urban.

Proiect de 12,5 milioane de euro

În cadrul Axei Prioritare 1, „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”, planul integrat de dezvoltare urbană cuprinde trei mari categorii. Astfel, prima categorie este reprezentată de polii naţionali de creştere, a doua de polii de dezvoltare urbană, iar a treia de centrele urbane. Pentru că în primele două categorii au fost incluse marile oraşe, municipiul Sfântu-Gheroghe se încadrează în cea de-a treia categorie, ce cuprinde municipiile şi oraşele cu peste 10.000 de locuitori, altele decât cele considerate poli naţionali de creştere sau poli de dezvoltare urbană.

Potrivit lui Antal Arpad, suma pusă la dispoziţie în cadrul Axei Prioritare 1 pentru Regiunea 7 Centru este de 151 de milioane de euro, din care jumătate va reveni municipiului Braşov, desemnat pol naţional de creştere. Proiectul de la Sfântu-Gheorghe are valoarea de 12,5 milioane de euro, contribuţia proprie a autorităţii publice locale urmând a fi de aproape 180 de mii de euro. Dacă proiectul municipiului Sfântu-Gheorghe va fi unul câştigător, lucrările propriu-zise de implementare ale acestuia ar trebui finalizate cel târziu până în 2013.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
bobo, 1 aprilie 2009
catre -pita-gora- Sper ca stai in Brasovul prosper. :))))
pita-gora, 1 aprilie 2009
Va fi castigator daca s-a vrut castigator.Daca nu,afara cu toti incompetentii birocrati.Ia calculati la un judet mic cum e saraca Covasna cati birocrati suporta bugetul la mia de locuitori comparativ citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.