ACTUALITATE 9 iunie 2015

Plângere penală împotriva unor lozinci antiromâneşti la Sfântu Gheorghe

de Agerpres | 345 vizualizări

Consilierul PNL Mădălin Guruianu a declarat luni, în cadrul şedinţei Consiliului local Sfântu Gheorghe, că va depune o plângere la Poliţie împotriva „Mişcării tinerilor din cele 64 de comitate” (HVIM), care pe 4 iunie, în contextul sărbătoririi Zilei solidarităţii maghiare şi comemorării Tratatului de la Trianon, a organizat un marş la care s-au scandat lozinci antiromâneşti.

Mădălin Guruianu a declarat că întâmplător se afla în zonă şi i-a auzit pe cei mai puţin de o sută de tineri care „scandau într-un mod oribil împotriva ţării”. El şi-a exprimat bucuria că nici tinerii maghiari din organizaţia amintită şi nici membrii „Noii drepte”, care au scandat de 1 Decembrie lozinci antimaghiare în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, nu au foarte mulţi adepţi în judeţul Covasna, semn că marea majoritate a oamenilor, indiferent de etnie, vor să trăiască în pace şi bună înţelegere.

În finalul intervenţiei sale, care a fost postată ulterior şi pe o pagină de socializare, Guruianu a subliniat că „ţinutul secuiesc este şi va rămâne în România' şi că 'România este acasă pentru toţi cetăţenii ei”, indiferent de naţionalitate.

Pe de altă parte, Guruianu a criticat Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, a cărui reprezentativitate „o pune la îndoială”, pe considerentul că nu au avut curajul să depună o plângere împotriva HVIM, cerându-i, prin intermediul unui comunicat de presă, să facă el acest lucru, aşa cum a făcut în decembrie anul trecut.

„După evenimentele din 1 Decembrie 2014, am depus nu una, ci două plângeri penale. Una împotriva grobienilor de la 'Noua Dreaptă' care au venit în Sfântu Gheorghe să scandeze împotriva maghiarilor, trimiţându-i 'afară din ţară' într-un mod absolut execrabil. A doua împotriva celor care, într-un mod la fel de execrabil, au arborat drapele negre în municipiul Târgu Secuiesc, batjocorind o Sărbătoare Naţională”, menţionează Mădălin Guruianu, precizând că nici una dintre anchete nu s-a soldat cu amenzi, ceea ce 'încurajează' în continuare manifestările extremiste.

Guruianu a invitat consilierii locali, dar şi cetăţenii municipiului să participe vineri seară la spectacolul „Cercul prietenilor neştiuţi sau Picnic pe un covor japonez”, realizat împreună de tineri români şi maghiari la un an după premiera spectacolului „Nu puteţi voi urî cât putem noi iubi”.

Viceprimarul Sztakics Eva s-a declarat de acord cu faptul că „elementele extremiste din ambele părţi sunt în minoritate semnificativă”, însă a ţinut să menţioneze la finalul şedinţei Consiliului Local că „autonomia este soluţia” pentru ca toţi cetăţenii zonei „să se simtă acasă”, să-şi poată folosi liber limba şi simbolurile naţionale.

Pe data de 4 iunie a.c, data semnării Tratatului de la Trianon în anul 1920, mai mulţi membri ai HVIM au mărşăluit pe străzile din Sfântu Gheorghe, scandând în limba maghiară „Piară Trianonul”, „Hungaria” şi „ţinutul secuiesc nu este România”.

Ulterior, Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a cerut public organelor în drept să sancţioneze organizatorii acestor manifestări, inclusiv pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a autorizat desfăşurarea marşului, iar consilierului PNL Mădălin Guruianu i-a cerut să ia poziţie publică faţă de marşul HVIM, aşa cum a făcut în cazul 'Noii Drepte'.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
pali, 9 iunie 2015
az jó ötlet a rovásirás a plakátokon,igy legalább a románok is megtanulják
Popescu Dan, 9 iunie 2015
Autonomia este solutia ta, doamna viceprimar, si pe care nu o vei avea niciodata din partea romanilor. De ce? Te intrebi, oare? Uita-te ce a fost pe strada de 4 iunie, 15 martie si toate "sarbatorile" citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.