ACTUALITATE 13 ianuarie 2021

Peste o mie de tone de compost, vândute în 2020 de Centrul de management integrat de la Leţ

de Agerpres | 1825 vizualizări

Centrul de management integrat al deşeurilor din localitatea Leţ, construit de Consiliul Judeţean Covasna din fonduri europene, a vândut anul trecut peste o mie de tone de compost obţinut din deşeuri biodegradabile, parte dintre ele colectate de la populaţie.

Potrivit autorităţilor locale, judeţul Covasna este în fruntea clasamentului naţional în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor, cantităţile colectate selectiv înregistrând creşteri de la un an la altul.

 „Colectarea deşeurilor biodegradabile a început încă din 2017, iar în Centrul de management integrat al deşeurilor din localitatea Leţ se produce nu numai compost, ci şi diferite soiuri de pământ pentru flori, printre altele de aici provenind şi materiile prime necesare pentru gazonul stadionului Sepsi OSK (...) La Centrul de sortare din Leţ, faţă de anul 2018, în 2019 au intrat cu peste 47% mai multe deşeuri colectate selectiv şi au fost puse la compostare deşeuri biodegradabile cu 47% mai mult. Această cantitate, în perioada 2019-2020, a prezentat o creştere cu 15% la deşeuri selective, cu 10% la deşeurile organice“, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Covasna, remis marţi AGERPRES.

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor, afirmă că municipiile Sfântu Gheorghe şi Târgu Secuiesc sunt primele pe ţară în ce priveşte procentul de colectare selectivă a deşeurilor, cu un procent de peste 30%, iar directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor din judeţul Covasna“, Ambrus József, a menţionat că acest lucru a făcut posibilă menţinerea taxei de salubritate la un nivel mult mai scăzut decât în alte localităţi din ţară.

 „Conform calculelor noastre, dacă în cele două municipii nu ar fi acel 30% colectare deşeuri selective, taxa de salubritate pe cap de locuitor ar fi 17,8 lei în loc de 10 lei cât e acum. Momentan se plătesc 10 lei/persoană datorită faptului că funcţionează sistemul integrat (...) Noi nu am aşteptat să intre în vigoare Legea compostului pentru că era foarte clar din compoziţia deşeurilor că peste 50-60% este biodegradabil şi am început să facem separat colectarea deşeurilor biodegradabile încă din octombrie 2017. Marea schimbare a fost adusă de faptul că cei patru operatori de salubritate au început colectarea separată a biodeşeurilor în oraşe, în prima fază de la cei care locuiesc la case, dar acum se colectează şi de la blocuri. Mai avem mult de lucru, dar începe să se simtă rezultatul eforturilor noastre din ultimii ani“, a declarat Ambrus József, citat în comunicat.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean au precizat că peste o mie de tone de compost au fost vândute anul trecut de centrul din Leţ.

 „Este important că aceste deşeuri biodegradabile nu sunt depozitate, ci devin compost sau pământ pentru flori, ce pot fi folosite în agricultură sau gospodării. Aşa devin deşeurile valoroase“, se mai arată în comunicat.

Legea 181/2020 privind gestionarea deşeurilor nepericuloase compostabile a intrat în vigoare începând cu 1 ianuarie 2021, iar potrivit actului normativ, toţi cetăţenii sunt obligaţi să colecteze separat resturile alimentare şi vegetale.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.