ACTUALITATE 2 noiembrie 2012

Peste 75% dintre agricultorii afectaţi de secetă au cerut ajutor financiar de la stat

de Agerpres | 60 vizualizări

Aproape 6.650 de agricultori din judeţul Covasna ale căror culturi au fost afectate de seceta din vară au solicitat ajutor financiar din partea statului pentru a compensa o parte din pierderi.

Practic, potrivit estimărilor Direcţiei Agricole Covasna, aproape 77,5% din cei 8.581 de agricultorii eligibili au depus cereri pentru a fi despăgubiţi.

Directorul Direcţiei Agricole Covasna, Könczei Csaba, a declarat că agricultorii vor primi câte 100 de lei pentru fiecare hectar de teren arabil calamitat, dar limita maximă pentru care se acordă compensaţii este de zece hectare.

„Am solicitat plata pentru 27.817 hectare (...) Noi am întocmit deja ordinele de plată către trei bănci, iar luna aceasta oamenii vor primi banii”, a declarat Könczei Csaba.

Acesta a mai spus că seceta din vară a afectat considerabil agricultorii covăsneni, care au avut pierderi însemnate îndeosebi la culturile de cartofi, sfeclă de zahăr şi porumb. Anul acesta producţia medie de cartofi a fost de numai 9.500 de kilograme la hectar, faţă de aproape 18.000 de kilograme în anii precedenţi. Producţia este slabă nu doar din punct de vedere cantitativ, ci şi calitativ, cartofii fiind foarte mărunţi şi greu vandabili.

Producţia de grâu de toamnă a fost de 2.800 de kg pe hectar, cu aproape 1.000 de kg mai puţin decât media ultimilor ani, iar cea de rapiţă a fost de 1.600 de kg pe hectar, adică jumătate faţă de media ultimilor ani.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.