Peste 700.000 de euro pentru „o grămadă de moloz”
De ce spune primarul Antal Árpád că nu regretă achiziționarea Hotelului Bodoc
După ce a fost anunțată vestea demolării fostului Hotel Bodoc, în spațiul public au apărut comentarii despre costul mare pe care l-a plătit Primăria pentru achiziționarea imobilului. În acest sens, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, spune că investiția care se va construi în zona fostului Hotel Bodoc, și anume cel mai mare centru cultural și de tineret din țară, va genera o serie de avantaje pentru locuitorii orașului.
În cadrul unei conferinţe de presă organizate luni, 17 februarie, pe acoperişul fostului Hotel Bodoc din centrul municipiului, care va fi demolat în a doua jumătate a acestui an de către autorităţi, Antal Árpád a declarat că nu regretă achiziționarea acestui imobil.
„Eu cred că a fost una dintre cele mai bune decizii. Dacă nu achiziționam acest hotel acum câțiva ani, atunci astăzi nu am putea vorbi despre construcția celei mai moderne săli din România, pentru că nu am avea unde să construim și foarte probabil partenerii de la Sapientia nu ne-ar fi parteneri dacă am vrea să construim undeva la marginea orașului. (...) Undeva cineva de acolo de sus rezolvă aceste lucruri, iubește acest oraș și iubește oamenii de aici și a vrut ca noi aici să construim altceva, a vrut să se demoleze această clădire și să construim cea mai modernă clădire din România pentru tineri și pentru cei care iubesc cultura”, precizat Antal Árpád.
În acest sens, primarul a dat exemplul Arenei Sepsi. Acesta spune că și în momentul în care anunțat construcția acelei clădiri de la ieșirea din oraș, mulți s-au împotrivit pe motiv că este un proiect grandoman și că orașul nu ar avea nevoie de o sală cu 3.000 de locuri, însă în prezent Arena Sepsi și-a dovedit utilitatea, spune edilul.
„Eu cred că avem nevoie de proiecte care după aceea generează alte proiecte. Am convingerea că și în cazul acestui proiect vorbim despre o investiție care va genera alte investiții pentru municipiul Sfântu Gheorghe. Mulți au spus că am cheltuit 700.000 de euro pentru achiziționarea acestei clădiri. Așa este, dar vom atrage 20-30 de milioane de euro pentru construcția noii clădiri, bani care nu vor fi alocați de Primărie sau de Consiliul Județean. Deci eu cred că este o investiție bună și până la urmă nu va pierde nimeni pentru că și acolo vor fi parcări și clădirea respectivă va fi noul simbol al orașului pentru deceniul în care trăim acum sau pentru secolul în care trăim”, a mai adăugat primarul.
Fostul Hotel Bodoc a fost achiziţionat de autorităţile locale în anul 2014, cu suma de 745.000 de euro, iar costul demolării imobilului nu este cunoscut deocamdată.
Totodată, săptămâna aceasta va fi lansată în dezbatere publică asocierea dintre cele trei instituții care vor finanța construirea celui mai mare centru cultural și de tineret din țară - Primăria Sfântu Gheorghe, Consiliul Județean Covasna și Fundația Sapientia, urmând ca pe 14 martie să fie prezentat tot conceptul din spatele proiectului.
Investiția se va realiza în zona Hotelului Bodoc, însă se va întinde pe un perimetru mai mare, mai exact între străzile Ciucului, 1 Decembrie, Kossuth Lajos și Kőrösi Csoma Sándor. Conform autorităților, complexul va îngloba o mare parte dintre instituțiile culturale din municipiu, dar și Biblioteca Județeană. Mai mult, aici se va realiza și o sală de concerte, unică în țară. Municipalitatea preconizează că investiția se va finaliza până în anul 2024.