ACTUALITATE 23 aprilie 2020

Peste 5.570 de teste rapide pentru depistarea COVID-19, achiziționate de Primăria Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 1567 vizualizări

Vor fi testați toți medicii de familie, taximetriștii, angajații DSP și alte persoane expuse riscului de îmbolnăvire

Primăria Sfântu Gheorghe a comandat 5.575 de teste rapide pentru depistarea coronavirusului, iar o parte dintre acestea au fost livrate. Cei care vor putea beneficia de aceste teste sunt medicii de familie din județ, angajații de la DSP Covasna, taximetriștii, persoanele care au urgențe stomatologice, dar și personalul din cadrul Asociațiilor de Proprietari.

Autoritățile locale din reședința de județ precizează că au încercat să identifice, pentru testare, acele categorii profesionale a căror activitate este reglementată de primărie și care intră în contact cu foarte multe persoane.

„Au fost livrate 1.575 de bucăți din această comandă și am mai primit 700 de teste de la două societăți comerciale ca și donație către primărie și doresc să vă anunț că fiecare medic de familie, fiecare cabinet de medicină de familie din Sfântu Gheorghe va primi 25 de teste din partea primăriei. 100 de teste am dat pentru Direcția de Sănătate Publică Covasna, 50 de teste pentru Colegiul Medicilor Dentiști din Covasna pentru a testa pacienții care beneficiază de servicii stomatologice de urgență”, a spus joi, 23 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă online, primarul Antal Árpád.

Acesta a precizat că în cursul zilei de joi au fost testate peroanele care se ocupă de încasarea cheltuielilor de întreținere din cadrul Asociațiilor de Proprietari, urmând ca aceeași procedură să se aplice și în cazul taximetriștilor.

„Restul testelor le vom folosi în funcție de evoluția epidemiei. Le vom folosi poate în perioada următoare pentru a face o testare reprezentativă pentru populația orașului, dacă acest lucru nu este necesar acum, atunci vom folosi aceste teste la toamnă, în cazul în care se va pune din nou problema revenirii acestei epidemii și atunci ar fi foarte bine să știm ce procent din populație și ce categorii din populația orașului au trecut prin acest virus”, a mai spus edilul.

Prețul celor 1.575 de teste livrate se ridică la 30.000 de lei, iar cheltuielile vor fi suportate din bugetul local.

Vânzătorii nu vor fi testați, deocamdată

În ceea ce privește testarea persoanelor care lucrează în magazinele din județ, care de asemenea sunt expuse riscului, primarul spune că, din punct de vedere legal, este dificil să fie testați angajații societăților comerciale. Totuși, în funcție cum va evolua epidemia, se vor căuta soluții juridice ca să fie testați și vânzătorii, spune Antal Árpád.

Utilitatea testelor rapide în depistarea bolnavilor cu coronavirus este tot mai contestată în sistemul medical, pe motiv că aceste detectează anticorpii care luptă împotriva bolii, însă uneori o persoană infectată recent este posibil să nu aibă încă anticorpii dezvoltați, conform facem.declic.ro.

Sursă foto: Vargyasi Levente. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.