Peste 470 de locuri de muncă în UE pot fi accesate de covăsneni
Se caută de la bucătari, recepționeri, instalatori, până la mecanici auto sau specialiști IT
Persoanele care își doresc să muncească în străinătate au la dispoziție peste 470 de locuri de muncă, anunță Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, prin serviciul de ocupare EURES România. Cele 479 de posturi disponibile sunt în țări ca Spania, Germania, Malta, Olanda, Franța sau Norvegia. Se caută de la specialiști în IT până la măcelari sau sudori.
Cele mai multe posturi sunt în Spania și Germania, 242 respectiv 120, după cum se precizează într-un comunicat de presă transmis ziarului Observatorul de Covasna.
„Spania – 242 locuri de muncă pentru: analist relații clienți, faianțar/pavator, măcelar dezosator, muncitor în agricultură. Germania – 120 locuri de muncă pentru: bucătar, cameristă/roomboy, conducător tren marfar, electrician, instalator conducte de apă și gaz, manipulant de mărfuri, mecanic de proces, mecanic instalații sanitare, de încălzire și climatizare, operator stivuitor, personal în domeniul gastronomiei de sistem, recepționer, zidar”, arată comunicatul de presă.
În aceeași sursă se precizează că și în Malta sunt locuri de muncă vacanțe, printre care posturi de electrician, instalator, producător și instalator din aluminiu, sudor, tehnician frigorific, tehnician de ridicare, tehnician HVAC, dar și în Olanda - 28 locuri de muncă pentru tractorist și lucrător în seră de flori.
Mecanici auto, tinichigii și vopsitori auto se caută în Franța și în Norvegia, unde sunt în total 30 de locuri de muncă disponibile. Totodată, Slovacia oferă peste 10 locuri de muncă în domeniul sticlăriei, iar în Slovenia se pot angaja programatorii de aplicații și tehnicienii în sistemele de canalizare.
Persoanele cu domiciliul în județul Covasna, care sunt interesate de posturile oferite, trebuie să se adreseze Consilierului EURES din cadrul Agenției Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, Strada Bulevardul General Grigore Bălan nr.14, telefon 0267-312157, pentru a fi înregistrate în baza de date pentru muncă în străinătate – EURES.
Reprezentanții AJOFM Covasna spun să aceasta este una dintre cele mai sigure căi prin care un cetățean se poate angaja în străinătate, însă chiar și așa, doar o mică parte dintre cei care pleacă peste hotare aleg să ceară sprijinul instituției. În cele mai multe cazuri, oamenii pleacă „la ghici”, fără să treacă prin sistemul de evidență, iar acest lucru poate avea consecințe grave.
„O variantă pentru cei care vor să muncească în străinătate ar fi să se intereseze pe toate site-urile posibile care oferă joburi în străinătate. Dacă în schimb vor să aibă garanția că în spate se află job-uri serioase, job-uri pentru care cineva își asumă responsabilitatea, înseamnă să se intereseze la noi, la Agenția Județeană sau chiar la Agenția Națională unde se aprobă prin intermediul Ministerului Muncii contingente care merg în diferite țări cu care România are acorduri bilaterale și în care se poate desfășura o activitate garantată contractând acest lucru. Înregistrându-se la noi și folosindu-se de rețeaua EURES pot să beneficieze de toate informațiile necesare”, ne-a spus directorul executiv AJOFM Covasna, Kelemen Tibor.
Conform acestuia, covăsnenii din zona Întorsurii Buzăului care pleacă peste hotare aleg cel mai des Italia sau Spania, iar majoritatea celor zona Sfântu Gheorghe și din împrejurimile municipiului merg la muncă în Ungaria sau Marea Britanie.
Foto arhivă