ACTUALITATE 4 februarie 2013

Peste 40% din cazurile de cancer pot fi uşor prevenite. Spuneţi „Stop!“ fumatului în spaţii publice

de Covasna Media | 294 vizualizări

Doar fumatul şi consumul excesiv de alcool sunt factori responsabili pentru aproximativ 40% din totalul cazurilor de cancer din lume. Dacă la acestea se adaugă alimentaţia nesănătoasă, lipsa activităţii fizice şi obezitatea, proporţia cazurilor de cancer care pot fi uşor prevenite trece de 60%, subliniază Organizaţia Mondială a Sănătăţii, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, marcată astăzi.

Fumatul pasiv ucide 600.000 de oameni în fiecare an

Cancerul reprezintă creşterea şi răspândirea necontrolată a unor celule anormale. Dar tot „răul“ porneşte, de fapt, de la modificări care apar într-o singură celulă e corpului din miliardele de celule din care suntem alcătuiţi. Tipurile de cancer care pot fi cel mai greu prevenite sunt cele moştenite, dar acestea reprezintă doar  5-10% din totalul cazurilor de cancer din lume. Restul sunt cauzate, în principal, de stilul de viaţă modern şi, deci, din fericire, pot fi prevenite.

Interziceţi fumatul în spaţii publice!

Ţigările sunt cel mai important, cel mai mare, cel mai cunoscut şi, totuşi, cel mai ignorat factor care duce, în mod sigur, la apariţia celulelor anormale în organism.

Fumatul ucide aproximativ jumătate din fumători. Contrar percepţiei generale, tipurile de cancer cauzate de acest obicei care nu aduce absolut niciun beneficiu consumatorului şi celor din jur sunt variate. Pe lângă cancerul de plămâni, despre care ştim cu toţii, fumatul mai provoacă apariţia cancerului esofagian, laringian, al gurii, al gâtului, al rinichilor, al vezicii urinare, al pancreasului, al stomacului şi, în plus, este factor de risc pentru cancerul de col uterin.

Peste 70% din totalul cazurilor de cancer de plămâni sunt puse exclusiv pe seama fumatului, avertizează experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Nici în cazul victimelor nevinovate ale fumatului pasiv, cifrele nu sunt mai mici. Potrivit statisticilor OMS, peste 600.000 de oameni mor în fiecare an din cauza efectelor fumatului pasiv asupra organismului lor.

De aceea, experţii OMS şi nu numai recomandă interzicerea fumatului în spaţii publice. Dacă nu se iau urgent măsuri în acest sens, numărul nefumătorilor care mor din cauza fumătorilor va ajunge la peste 8 milioane până în anul 2030.

Dacă fumătorii sunt şi mari consumatori de alcool, riscul de cancer creşte substanţial. Este vorba mai ales de cancerul cavităţii orale, al faringelui, laringelui, esofagului, ficatului, cancerul de sân şi cel colorectal.

Infecţiile trebuie depistate şi monitorizate

Agenţii infecţioşi sunt responsabili pentru aproximativ 22% din decesele prin cancer în ţările în curs de dezvoltare, cum este România. De altfel, mai ales în ceea ce priveşte infecţiile cu virusurile hepatitice B şi C, care duc la cancer hepatic, ţara noastră este fruntaşă în Europa.

„România ocupă locul întâi în Europa ca număr total de cazuri de hepatită C, conform datelor de prevalenţă raportate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, şi locul al patrulea ca rată a mortalităţii cauzate de afecţiunile hepatice, mai exact 44.5 decese la suta de mii de locuitori, în condiţiile în care media europeană este de 15 decese la suta de mii de locuitori.2 La noi în ţară se află aproape 10% din cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C din întreaga Europă“, arată Cezar Irimia, preşedintele Alianţa Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Pentru a depista din timp aceste infecţii, Alianţa Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice, împreună cu Institutul de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“, a demarat o campanie de testare gratuită pentru identificarea infecţiilor cu virus hepatitic C. Mai exact, la nivel naţional se pot realiza 50.000 de teste gratuite pentru depistarea virusului la Institutul „Matei Balş“ şi în cele peste 70 de laboratoare Bioclinica şi partenere din ţară.

Lista acestor laboratoare este disponibilă pe site-ul campaniei, www.afladec.net, sau la numărul de telefon 021.326.00.36, număr cu tarif normal.

(adevarul.ro)

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.