ACTUALITATE 5 august 2009

Pensiile separat de veniturile din legi speciale

de Covasna Media | 447 vizualizări
Casa Judeţeană de Pensii Covasna a propus ca drepturile din legi speciale să se evidenţieze separat pentru a nu mai exista confuzii

Conducerea Casei Judeţene de Pensii şi Asigurări Sociale Covasna (CJPAS) propune ca drepturile pe legi speciale trecute pe cupoanele de pensii să se evidenţieze separat, pentru a se evita confuziile cu pensia propriu-zisă, fapt care duce la numeroase sesizări din partea cetăţenilor care se plâng că ar primi o „pensie“ prea mică. „Am propus la conducerea CNPAS ca aceste drepturi speciale să se evidenţieze separat, să se

Casa Judeţeană de Pensii Covasna a propus ca drepturile din legi speciale să se evidenţieze separat pentru a nu mai exista confuzii

Conducerea Casei Judeţene de Pensii şi Asigurări Sociale Covasna (CJPAS) propune ca drepturile pe legi speciale trecute pe cupoanele de pensii să se evidenţieze separat, pentru a se evita confuziile cu pensia propriu-zisă, fapt care duce la numeroase sesizări din partea cetăţenilor care se plâng că ar primi o „pensie“ prea mică.

„Am propus la conducerea CNPAS ca aceste drepturi speciale să se evidenţieze separat, să se acorde prin decizii distincte, separat, pentru a nu se mai confunda cu drepturile băneşti cu titlu de pensie, şi în felul acesta sunt convins că nu vom mai avea reclamaţii în sensul confundării pensiei minime cu alte categorii de drepturi sub acest plafon“, a spus directorul Casei de Pensii Covasna, Viorel Sălăgean.

Interpretări greşite

Pensia socială minimă este de 300 de lei, dar există şi beneficiari ai legilor speciale care primesc sub această sumă şi care apare evidenţiată pe acelaşi cupon pe care este şi pensia, motiv pentru care nu o singură dată au apărut confuzii întrucât persoana nu citeşte mereu ce scrie în formularul respectiv, fiind evidenţiat în acelaşi program pentru pensii. Directorul Casei a explicat că, necitind natura şi denumirea dreptului, titularul confundă foarte mult pensia cu alte categorii de venituri, indemnizaţii acordate pe legi speciale, care se acordă în funcţie de situaţia fiecăruia

„Am avut numeroase confuzii, de genul s-a reclamat pe ideea că „pensia“ e prea mică, deşi nu era vorba de aşa ceva, ci de o indemnizaţie de la bugetul de stat, nu cel al asigurărilor sociale, şi a trebuit de nenumărate ori să intervenim să clarificăm problemele“, a mai precizat directorul Casei de Pensii.

Un caz care apare des este acela în care beneficiarii indemnizaţiilor pe legi speciale intrepretează greşit crezând că este pensie şi solicită o serie întreagă de drepturi ce derivă din pensie, cum ar fi ajutor de deces, bilete de călătorie gratuite şi aşa mai departe.

Propunerea înaintată de CJPAS Covasna are drept scop clarificarea acestor probleme din capul locului, astfel încât titularul în cauză să conştientizeze că nu este beneficiar al sistemului public de pensii şi nu are calitatea de pensionar.

700 de lei, pensia medie de stat în Covasna

Potrivit statisticii din luna iunie, pensionari de stat în Covasna sunt 43.686 la număr, iar pensia medie netă este de 701 lei. Indemnizaţii în baza legilor speciale se acordă de exemplu pentru veterani, văduve de război, revoluţionari, deportaţi, deţinuţi politici, persecutaţi din motive etnice, detaşamente sau ajutor pentru văduve. Cele mai mici indemnizaţii se acordă pentru cei care au făcut armată în cadrul detaşamentelor de muncă, în perioada 1950 – 1961, caz în care dacă a fost în armată o lună indemnizaţia medie este de 2,35 lei pe lună. Persecutaţii pe motive etnice primesc o indemnizaţie de 100 de lei pentru un an de persecuţie.

În cazul în care au şi pensie, beneficiarii legilor speciale primesc acest venit împreună cu pensia, pe cupon fiind menţionat „legi speciale“, aspect pe care însă beneficiarii nu îl văd întotdeauna.

Ana Sidon

Teme articol: pensii CJPAS
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.