ACTUALITATE 8 ianuarie 2020

Pe ce străzi va ajunge asfaltul la Sfântu Gheorghe în 2020

de Daniela Luca | 1577 vizualizări

Autoritățile spun că vor să continue reabilitarea zonelor dintre blocuri  

Există încă suficient de multe străzi sau porțiuni în Sfântu Gheorghe care nu au văzut niciodată asfalt. Pe de altă parte, sunt și străzi care au fost renovate de-a lungul timpului, însă în prezent gropile formate le dau emoții șoferilor care circulă pe acolo. Autoritățile își propun și în acest an să scurteze lista străzilor cu probleme, iar printre cele prioritare se află străzile 1 Decembrie, Fermei, Dealului, Sporturilor, Rozelor și Vasile Goldiș. 

Reprezentanții primăriei Sfântu Gheorghe afirmă că anul acesta ar urma semnarea contractelor pentru reabilitarea străzilor Dealului, Sporturilor, Rozelor și Vasile Goldiș, iar printre prioritățile pentru care nu există încă proiect se numără străzile 1 Decembrie și Fermei. 

 „Eu am speranțe foarte mari că acestea pot fi și finalizate în 2020. Să vedem cum se prelungește iarna și când putem să începem. Strada 1 Decembrie trebuie finalizată, pe Sporturilor e o secțiune numai, nu e toată strada, deci trebuie finalizată. Totuși nu facem estimări din acestea fiindcă există perioada contractată, dar există foarte multe detalii care nu pot fi văzute de la început. Nu vreau să fac afirmații care după aceea nu pot fi respectate”, ne-a spus viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba. 

Pe de altă parte, tot pe lista priorităților, dar ceva mai jos, se află străzile Táncsics Mihály, Soarelui și József Attila, mai specifică autoritățile.  

Zonele dintre blocuri, luate în calcul și în 2020 

Pe parcursul anului trecut, Serviciul de Gospodărie a Domeniului Public și S.C. SEPSI ÚT-ÉPÍTŐ S.R.L, societățile Primăriei Sfântu Gheorghe, au acționat în mai multe zone din oraș, în special în zonele dintre blocuri, iar această activitate va continua și în 2020.

Unii locuitori de pe Oltului, Grigore Bălan, Nicolae Iorga și Aleea Căminului se numără printre norocoșii care deja pot vedea asfalt nou când ies din scara blocului. Lista priorităților în acest sens va fi stabilită în viitorul apropiat, după spusele reprezentanților primăriei, care afirmă totodată că vor fi luate în calcul circa zece locații unde se vor efectua lucrări în noul an. 

„Teoretic s-ar putea finaliza toate”

În ceea ce privește străzile în lucru, cum ar fi Andrei Șaguna, Crângului, Puskás Tivadar sau Kós Károly, autoritățile speră că în 2020 acestea vor fi finalizate, însă din diverse motive, nu se pot pronunța nici în acest caz. 

„Andrei Șaguna era cât pe ce să se finalizeze anul trecut. Ne mai trebuiau două zile de vreme convenabilă și puteam să finalizăm partea carosabilă. Urma numai trotuarul după aceea. În mod sigur, dacă se poate începe, în două luni de zile se poate finaliza, inclusiv trotuarul. Károly Kós care mai are până la intersecția cu József Attila, iarăși poate fi finalizată. La Crângului nu m-aș angaja în termene pentru că întreprinderea cu care suntem în relații contractuale a lucrat foarte, foarte lent, deci nu știu dacă se poate finaliza. La Puskás Tivadar iarăși nu mă pot angaja fiindcă acolo sunt niște probleme tehnice care trebuie rezolvate cu proiectantul. Încă nu s-a găsit soluția acceptabilă și de constructor și de noi. Teoretic s-ar putea finaliza toate, dacă nu apar probleme care ar putea să prelungească lucrările și bineînțeles condițiile atmosferice”, a precizat Tóth-Birtan Csaba.

Porțiunea nefinalizată de pe József Attila, un chin pentru localnici 

În timp ce unii locuitori se pot bucura fie de o stradă proaspăt asfaltată, fie de o zonă renovată dintre blocuri, alții așteaptă ani în șir să iasă soarele și pe strada lor. Unii dintre ei spun că nici nu mai cred în promisiuni. Speranța le-a fost înlocuită demult cu frustrare și supărare. 

Spre exemplu, în luna aprilie a anului trecut, autoritățile locale din Sfântu Gheorghe anunțau că partea de sus a străzii József Attila, cea care a rămas nefinalizată, va intra în reabilitare. Tot atunci fost aprobată și Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenții pentru acest obiectiv. Odată cu aflarea veștii, localnicii din cele 16 gospodării s-au bucurat și au sperat totodată că lucrările vor demara în scurt timp. Cu toate acestea, spun ei, nimeni nu s-a apucat de treabă. 

Mai mult, gospodăriile din zonă nu sunt conectate nici la rețeaua de apă și canalizare. Oamenii spun că și-au asigurat singuri condiții decente, însă acestea sunt foarte costisitoare. 

„Nu s-a realizat nimic din ceea ce s-a promis. Vara am așteptat să se întâmple minunea de zece ani promisă. În urmă cu 12-13 ani a fost modernizată strada în două  etape, doar că sfârșitul străzii a fost dat uitării de către autorități. Din primul an când am observat că nu se dorește terminarea străzii, am depus cerere la primărie, în 2009. De atunci și până acum noi tot cerem și primăria ne tot promite, dar nu se realizează nimic. Bucuria noastră a fost când am văzut și niște cifre alocate străzii, dar nu s-a realizat nimic. Nu am fost înștiințați că s-a luat finanțarea alocată străzii. Noi avem o unitate de primire a turiștilor, o pensiune mică, dar din această mică pensiune noi ne susținem. Ne este foarte greu fără apă de la rețea și canalizare. Noi avem apă proprie și canalizare, dar din cauză că nu avem de la rețea, avem o serie de probleme și  canalizarea ne costă enorm de mult”, ne-a spus familia Bordás. 

Răspunsul autorităților 

Autoritățile locale spun că anul acesta documentația va fi actualizată, însă sunt șanse prea mici ca problema să fie rezolvată tot în 2020. 

„Acolo este o problemă care ne-a fost semnalată recent. Nu este acolo nici apa introdusă și va trebui să întregim studiul de fezabilitate cu instalația de apă care să se ducă chiar în spate. Am discutat cu locatarii. Dacă vor să fie mai repede, atunci să facă din bani proprii. Am făcut un calcul cu IGO (n.red. GospCom) și iese peste 1.000 de lei pe familie și au zis că e prea mult și atunci ei au zis că așteaptă până actualizăm. În general apa și canalizarea menajeră nu se introduc în proiectele de drumuri, numai canalizarea pluvială. IGO doar schimbă instalațiile vechi, le reînnoiește, dar pe acelea noi trebuie să le facem noi. În foarte multe locuri au făcut locatarii, dar aici nu au făcut și nici nu ne-au semnalat pentru că aveau apă în puțurile lor, dar acum a dispărut apa din cauza secetei și acum au venit să se plângă. Dacă facem canalizarea, acolo va trebui să asigurăm pomparea apei uzate pentru că e mai jos decât instalația din strada József Attila”, a precizat Tóth-Birtan Csaba.

Așadar, următoarea etapă, conform acestuia, este actualizarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții (DALI). Anul trecut, pentru obiectivul de investiții „Modernizare strada József Attila inclusiv rețele tehnico-edilitare etapa III” s-au alocat 1,9 milioane de lei din bugetul local al municipiului.  

„Probabil în primăvară putem să actualizăm. După aceea vine proiectarea și execuția. Teoretic există șanse ca lucrările să înceapă anul viitor, dar practic depinde de procedurile de achiziție. Sperăm să fie bine, pentru că nu este o lucrare foarte mare, dar acea porțiune nu se află neapărat printre priorități. Bineînțeles că prioritățile se fixează în funcție de numărul de locuitori sau dacă este industrie în zonă și așa mai departe” a mai adăugat viceprimarul. 

Alți localnici supărați 

Într-o situație și mai neplăcută se află, de asemenea, locuitorii de pe strada Gáll Lajos din cartierul Simeria. Pentru această zonă încă nu a fost  întocmit un studiu de fezabilitate. Un localnic ne-a semnalat în luna noiembrie faptul că este foarte nemulțumit de starea în care se află drumul. Oamenii care locuiesc pe strada respectivă speră ca asfaltul să ajungă și la ei, însă deocamdată pietrișul, praful sau noroiul este tot ce văd când ies din curte. Autoritățile spun și în acest caz că strada nu se află pe lista celor prioritare, luând în calcul numărul de locuitori, însă promit că va fi modernizată până în 2025. 

Reprezentanții primăriei spun, așadar, că cetățenii ar trebui să înțeleagă că prioritățile se fixează în funcție de mai multe criterii, nicidecum în funcție de gradul de nemulțumire. Totuși, unii dintre covăsneni aleg să ia atitudine și să își expună supărările, fapt îmbucurător, de altfel. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.