ACTUALITATE 17 decembrie 2009

Pe-aici nu se trece

de Covasna Media | 882 vizualizări
DN 13 E care face legătura între Sfântu-Gheorghe şi Covasna a fost blocat aproape 16 ore în apropiere de Reci din cauza zăpezii şi a viscolului 17dec2009-reci1Un viscol tăios şi sălbatic greu de descris în cuvinte sau imagini, utilaje greoaie care împingeau zăpada şi zeci de şoferi înzăpeziţi care se întrebau ce se întâmplă - aşa arăta marţi seara DN 13 E între intersecţia de la Reci şi staţiunea Covasna. Drumul a fost blocat de marţi seara şi până ieri după prânz, după o zi întreagă de ninsori abundente care s-au depus în unele locuri şi până la un metru înălţime, mai ales din cauza vântului puternic care viscolea zăpada. Staţiunea Covasna a rămas chiar blocată de tot pentru câteva ore, după ce şi DJ 121 între Târgu-Secuiesc şi Covasna căzuse ieri dimineaţa sub povara zăpezii. Marţi spre miercuri noaptea, cinci utilaje de deszăpezire încercau în zadar să îndepărteze zăpada adusă înapoi de vântul puternic. La ora 21, drumul a fost declarat închis şi echipajele prezente în zonă încercau să lupte contra adevăratei furtuni de zăpadă care se iscase în faţa lor. „Nu facem faţă, d-şoară, nu merge. Suntem aici de câteva ore şi nu reuşim să deblocăm“, spunea unul dintre muncitorii care însoţea utilajul. După miezul nopţii circulaţia a fost reluată parţial şi câţiva şoferi au reuşit să plece, dar ieri dimineaţă la ora 5.30 drumul a fost închis din nou.

DN 13 E care face legătura între Sfântu-Gheorghe şi Covasna a fost blocat aproape 16 ore în apropiere de Reci din cauza zăpezii şi a viscolului

17dec2009-reci1Un viscol tăios şi sălbatic greu de descris în cuvinte sau imagini, utilaje greoaie care împingeau zăpada şi zeci de şoferi înzăpeziţi care se întrebau ce se întâmplă - aşa arăta marţi seara DN 13 E între intersecţia de la Reci şi staţiunea Covasna. Drumul a fost blocat de marţi seara şi până ieri după prânz, după o zi întreagă de ninsori abundente care s-au depus în unele locuri şi până la un metru înălţime, mai ales din cauza vântului puternic care viscolea zăpada. Staţiunea Covasna a rămas chiar blocată de tot pentru câteva ore, după ce şi DJ 121 între Târgu-Secuiesc şi Covasna căzuse ieri dimineaţa sub povara zăpezii.

Marţi spre miercuri noaptea, cinci utilaje de deszăpezire încercau în zadar să îndepărteze zăpada adusă înapoi de vântul puternic. La ora 21, drumul a fost declarat închis şi echipajele prezente în zonă încercau să lupte contra adevăratei furtuni de zăpadă care se iscase în faţa lor.

„Nu facem faţă, d-şoară, nu merge. Suntem aici de câteva ore şi nu reuşim să deblocăm“, spunea unul dintre muncitorii care însoţea utilajul.

După miezul nopţii circulaţia a fost reluată parţial şi câţiva şoferi au reuşit să plece, dar ieri dimineaţă la ora 5.30 drumul a fost închis din nou.

La aproximativ o jumătate de kilometru de Reci, dinspre intersecţia de la Sfântu-Gheorghe, un tir blocat încă de marţi seară în mijlocul drumului a aşteptat până ieri să fie scos din nămeţi. În spatele lui, la oarecare distanţă, alte maşini cu şoferi amorţiţi şi cu ţurţuri la nas îşi aşteptau rândul.

„De şase ore stau aici, de la ora 17, mai aveam un pic şi ajungeam la DN 11, dar n-am mai apucat din cauza zăpezii viscolite pe şosea. Am descărcat la Covasna la fabrică, atâta am vrut, să ies la şoseaua principală să stau liniştit, sunt nedormit de luni dimineaţă”, a spus şoferul TIR-ului, Daniel Cioloca, din Tg. Mureş, prins în furtuna de zăpadă. Omul spune că drumul pe care a venit era alb ca sticla şi crede că nu a fost dat cu nimic din moment ce arăta aşa.

Între tirul lui şi utilajul de deszăpezire doi şoferi stăteau şi ei de la fel de mult timp. „Eu sunt aici de cinci ore, am ajuns până la TIR şi aici ne-au oprit. Mă duceam la Aninoasa să-mi iau familia”, a spus unul dintre şoferi, întrebându-se când va reuşi oare să plece.

Oameni cazaţi la Căminul Cultural

Pe drumul blocat dinspre Covasna spre Sfântu se formase o altă coloană de maşini înzăpezite. Pentru a trece cu bine de noapte, autorităţile locale din Reci le-au pus la dispoziţie oamenilor Căminul Cultural şi le-au oferit ceai cald, iar ieri dimineaţă Primăria şi Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă au oferit micul dejun pentru 25 de oameni care mai rămăseseră blocaţi peste noapte.

„Am 55 de ani şi n-am mai văzut aşa ceva de când aveam vreo 7 ani şi am venit din Braşov cu trenul la Moacşa”, se minuna şi primarul Dalnoki Lajos de vremea urâtă de afară.

Pe acelaşi drum blocat, la Boroşneu, un agent de poliţie, Adrian Gora, a cazat la domiciliu 6 persoane – 3 femei, 2 bărbaţi şi un copil de 6 ani, din Braşov, care au rămas înzăpeziţi în trafic. Alte trei persoane au fost cazate la postul de poliţie, fiind aduse de poliţişti cu un tractor. Toate persoanele au primit ceai cald, iar copilul a fost consultat de asistenta comunei, fiind suspectat că ar fi suferit de hipotermie.

Ambulanţa nu a putut ajunge la solicitări

Din cauză că drumul era blocat, Ambulanţa nu a putut ieri să răspundă în timp la solicitările venite din zonă. Era vorba despre două fracturi, din Boroşneu şi Valea Mare, care în cele din urmă au ajuns la Spitalul Judeţean. În plus, pacienţi cu dializă care veniseră la tratament au înnoptat la Spital, neputând fi duşi acasă în noaptea de marţi.

Nu departe de Reci, la Angheluş, Vancsa Jeno ne-a semnalat că deşi ieri în cele din urmă se deblocase parţial circulaţia la Angheluş, utilajele cu greu au făcut faţă situaţiei.

„Am rămas cu maşinile blocate la firmă, n-am putut hrăni animalele, n-am putut onora comenzi, a fost o situaţie neplăcută. Până la miezul nopţii n-au avut maşini să cureţe drumul şi la noi. Cei care au lăsat să vină cu aşa utilaje neperformante, să ia măsuri. Să aibă utilaje cei care câştigă astfel de licitaţii, nu rable care nu pleacă de pe loc şi cu alea să facă deszăpezire”, a spus acesta.

Legenda Meşterului Manole

Pe de o parte unii oameni s-au arătat nemulţumiţi de felul în care s-au descurcat utilajele, pe de alta echipajele de deszăpezire spun că oricât au curăţat drumul, viscolul puternic a adus înapoi zăpada pe care o împingeau ei cu lamele.

Şeful Societăţii de Drumuri Naţionale, Sorin Stoican, a declarat că pe DN13 E au intervenit cinci utilaje şi un buldozer, dar s-au descurcat foarte greu din cauza viscolului. Blocajul s-a format în primă fază în urma unei maşini înzăpezite, pe care pe măsură ce alţi şoferi încercau să o depăşească pe drumul îngust, se împotmoleau şi mai mult, „ajutate“ fiind de vântul puternic şi de ninsoare.

Ieri în jur de ora 14 circulaţia a fost reluată, în condiţii de iarnă, iar echipajele au rămas să patruleze în zonă pentru a nu se repeta povestea de cu o noapte înainte.

Pe durata blocajului, la faţa locului au intervenit pe lângă utilaje şi forţe ale Inspectoratului pentru situaţii de Urgenţă ,,Mihai Viteazul“ şi ale Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Blocaje au mai fost şi pe DN 11, la Moacşa, la trecerea la nivel cu calea ferată, la Cernat şi la Boroşneu, dar mult mai mici.

Peste 100 de apeluri la 112

Începând de marţi după ora 14, la dispeceratul 112 s-au înregistrat peste 100 de apeluri prin care erau semnalate probleme în trafic. Tot din cauza viscolului de marţi spre miercuri noaptea, alimentarea cu energie electrică  a localităţilor Mărtineşti şi Hătuica a fost întreruptă. Ieri dimineaţă la ora 9 a fost restabilită alimentarea cu energie electrică a acestor localităţi.

Recomandări ale poliţiei

Pentru un trafic rutier în siguranţă, fără evenimente nedorite poliţiştii vă recomandă să pregătiţi (în cazul în care nu aţi făcut-o deja) autovehiculele pentru sezonul rece.

Poliţiştii rutieri verifică în trafic autovehiculele, în special cele a căror masă totală maximă autorizată depăşeşte 3,5 tone, cu privire la dotarea cu echipamente antide­rapante omologate şi utilizarea acestora atunci când deplasarea se efectuează pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, cu aplicarea sancţiunilor prevăzute de legislaţia în vigoare, în cazul nerespectării acestor obligaţii. Prioritar, în cadrul acţiunilor, se verifică autovehiculele destinate transportului public de persoane, precum şi  cele destinate transportului de mărfuri.

În sezonul circulaţiei pe timp de iarnă, starea tehnică a autovehiculului trebuie să fie ireproşabilă, pornind de la sistemul de frânare, cel de iluminare-semnalizare corect reglate, funcţionarea normală a instalaţiei de încălzire şi dezaburire, a ştergătoarelor de parbriz, şi, nu în ultimul rând, starea corespunzătoare a pneurilor, înţelegând atât adâncimea profilului minim necesar, cât şi presiunea corectă de exploatare. Pe timpul zilei, zăpada obligă la reducerea vitezei autovehiculelor pentru a compensa astfel creşterea substanţială a spaţiului de frânare pe un carosabil acoperit cu zăpadă şi polei dar şi pentru a preveni derapajul. Cu atât mai mult viteza de deplasare pe timpul nopţii trebuie diminuată substanţial, pentru a crea maximum de siguranţă.

Ana Sidon

Foto: Viorel Iordan, Ana Sidon, ISU Covasna

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 6

Adaugă comentariu
Cristian VADUVA, 19 decembrie 2009
Politia are fel de fel de polisti, unii s-au afirmat pozitiv ajutand iar altii n-au facut nici macar ceea ce trebuia sa faca. Asta se intampla in orice tara, iar de aceea exista sefi pentru ca cei ce citeste integral
eugen, 18 decembrie 2009
Total deacord cu dl.CIOBANU!!Politia,te previne ce sa faci,dar daca esti viteaz,o patesti.Cind te apropii de o zona inzapezita sau in curs de inzapezire,ai destule indicii date de mama natura si poti citeste integral
Andrei Ionescu, 18 decembrie 2009
Imi pare rau sa te contrazic dl Ciobanu,dar eu am circulat in seara aceea pe ruta Tg.Secuiesc-Sf.Gheorghe,unde pentru ceva timp drumul a fost blocat de 2 tiruri. Politia nu a facut mai nimic in acest citeste integral
Ion Ciobanu, 18 decembrie 2009
Din toată "înzăpezirea" asta Poliţia s-a comportat cel mai OK dintre autorităţi. Nu e treaba lor dar au împins maşini, au dat lecţii de plecare de pe loc ş.a.m.d.
Vali, 17 decembrie 2009
Cam aceeasi intrebare... Politisti avem destui...insa numai atunci, cand se da amenda... Ar fi bine sa fie prezenti si in "situatiile" mai grele...
cititor, 17 decembrie 2009
Eu am fost blocat la Reci si ma intreb de ce nici un echipaj de Politie nu a fost in Covasna sau in Brates sa opreasca masinile care mergeau spre Reci.Daca la ora 21 drumul a fost declarat inchis de citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.