ACTUALITATE 11 martie 2015

PCM Covasna cere demisia prefectului Sebastian Cucu

de Agerpres | 325 vizualizări

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna îi cere prefectului judeţului, Sebastian Cucu, să demisioneze din funcţie, pe considerentul că nu şi-a onorat atribuţiile de serviciu şi că prin comportamentul său ar fi ofensat comunitatea maghiară.

Liderul PCM Covasna, Kulcsár Terza József, a arătat miercuri, într-o conferinţă de presă, că participanţii la manifestarea organizată marţi la Sfântu Gheorghe, de Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), cu prilejul Zilei libertăţii secuilor, nu au putut înmâna prefectului petiţia prin care se solicită autonomia teritorială a „ţinutului secuiesc”, deoarece acesta a plecat acasă după terminarea programului de lucru. Kulcsár a mai spus că petiţia a fost lăsată la poarta Prefecturii şi că nici un alt prefect de până acum nu a mai avut atitudine atât de „sfidătoare”.

„Sunt foarte revoltat, ceea ce s-a întâmplat ieri e foarte grav. Eu consider că domnul prefect nu s-a comportat normal cu comunitatea maghiară de aici. El avea obligaţia să fie prezent, el ştia nu cu o oră sau două înainte de miting, ştia de câteva zile că se va înmâna o petiţie şi cu toate acestea nu a fost prezent la sediu. El a fost pus şeful Prefecturii ca să aibă o relaţie bună cu comunitatea locală, în atribuţiile lui de serviciu e prevăzut că trebuie să se ocupe de problemele oamenilor. Din punctul nostru de vedere, prefectul trebuie să demisioneze! Nu se poate să spună că m-am dus acasă. Atunci, dacă s-a dus acasă, să rămână acasă. (...) Ceilalţi prefecţi, chiar dacă nu au fost la sediu, au lăsat pe cineva dintre angajaţii instituţiei să ia petiţiile. (...) Deci, prefectul Sebastian Cucu şi-a pierdut credibilitatea în ochii noştri. (...) Suntem mereu provocaţi, drepturile noastre, ale comunităţii maghiare sunt nimicite, nu sunt luate în seamă, iar eu personal mă consider cetăţean de rangul doi”, a spus liderul PCM.

Prefectul Sebastian Cucu a declarat că programul de lucru al Prefecturii este unul şi acelaşi pentru toţi cetăţenii, indiferent de etnie, şi a dat asigurări că petiţia lăsată la poartă va fi trimisă la destinaţie.

„Oricine e liber sa depună petiţii, programul de lucru al instituţiei este afişat la intrare, deci e adus la cunoştinţa publică şi e până la ora 16,30. În cadrul acestui program puteau depune petiţia, dar tot atât de bine aceste documente pot fi trimise prin poştă sau prin poşta electronică, nu e nici o problemă din acest punct de vedere. (...) Nu mă justific, dar nu am plecat acasă, am avut alt program, eu nu pot să îmi fac programul în funcţie de ce vrea domnul Kulcsár sau altcineva. (...) Petiţia care a fost lăsată la poartă a fost înregistrată în cursul dimineţii la Registratură şi îşi va urma cursul normal”, a precizat prefectul.

El a subliniat că „nu se pune problema lipsei de respect faţă de comunitatea maghiară” şi că toţi cetăţenii, indiferent de etnie, au drepturi egale.

„Este o interpretare forţată, dimpotrivă tocmai din respect pentru toţi membrii comunităţii, indiferent de etnie, avem un singur program de lucru, nu un program diferenţiat pentru depunerea petiţiilor, iar astfel toată lumea are drepturi egale. (...) Treaba mea a fost să asigur măsuri de ordine publică pentru ca mitingul să se poată desfăşura în condiţii bune, oamenii să aibă dreptul la liberă exprimare, ceea ce s-a şi întâmplat”, a declarat prefectul Sebastian Cucu.

Aproximativ o mie de persoane au participat la mitingul organizat marţi la Sfântu Gheorghe de CNS. În cadrul adunării s-au scandat sloganurile „Ţinutul secuiesc nu este România” şi „Piară Trianonul” şi s-a adoptat o petiţie adresată Guvernului, Parlamentului şi preşedintelui României prin care se solicită autonomia teritorială a ţinutului secuiesc, respectiv a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş. Manifestanţii şi-au exprimat prin huiduieli nemulţumirea că au fost nevoiţi să lase petiţia la poarta Prefecturii.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 8

Adaugă comentariu
Catalina, 13 martie 2015
Oameni buni, dar uitati-va la figura lui, cum priveste cu ingamfare prosteasca... Iti dai seama ce fel de om este numai privindu-l!!! Si simplul fapt ca il privesc imi provoaca repulsie. E un om citeste integral
ARTUR, 12 martie 2015
'' Hotul striga hotiiii ''
Returul, 12 martie 2015
Ani de zile udmr si cearda au susținut că vor autonomie CULTURALA, nu teritoriala. De ceva timp și-au dat arama pe față. Asa si acum, problema cu prefectul e ca e Român,dar e prea devreme sa o citeste integral
Marius, 12 martie 2015
Dar ati uitat ca primarul nu participa niciodata la manifestarile dedicate zilei nationale ? Toata planeta sa se opreasca din cea ce fac, si sa se ocupe de problemele inchipuite ale secuilor.
stelian, 12 martie 2015
Nea Terza, pai l-ati schimbat si pe dl Marinescu, pe Popica, pe atatia altii....! Toti au avut acceasi vina, de a fi romani! Vrajeale ieftina ce insinuati, de toata jena!
Doru, 12 martie 2015
Iojef draga, în afara de provocări șovine te remarci și prin altceva?
Voinescu George, 12 martie 2015
D-le Kulcsar-Terza sau cum te-o fi chemând, nu te consider un om de rangul doi ci de rangul trei sau patru dacă umbli cu astfel de provocări. Persoane de rangul dumitale, aţâţă spiritele citeste integral
Popescu Dan, 12 martie 2015
Puteai sa trimiti petitia si prin posta sau in timpul programului de audienta. Tie nu iti trebuie drepturi, ci privilegii,vrei sa stea prefectul pana binevoieste domnul Culciar sa ii dea o hartie. citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.