ACTUALITATE 26 septembrie 2016

Patrimoniul cultural material şi imaterial al judeţului, adunat într-o „colecţie de valori“ de Centrul de Cultură al judeţului

de Agerpres | 454 vizualizări

Centrul de Cultură al judeţului Covasna şi-a propus să realizeze o „colecţie de valori“, care să cuprindă patrimoniul cultural material şi imaterial din fiecare localitate a judeţului.

Directorul instituţiei, Imreh Marton Istvan, a declarat pentru AGERPRES că această „colecţie de valori“ sau „cufăr de zestre“, cum a numit-o, va cuprinde, practic, tot ce are mai valoros judeţul Covasna, de la costume populare vechi de sute de ani până la castele, izvoare de apă minerală, figuri legendare şi personalităţi născute în această zonă.

Imreh Marton Istvan a menţionat că, la ora actuală, nu există o bază de date completă privind „valorile“ zonei, prin urmare, multe dintre acestea, sunt necunoscute publicului larg.

Potrivit acestuia, în urmă cu câteva luni a fost constituită o comisie formată din specialişti în diverse domenii de activitate, care se va ocupa de inventarierea precum şi de promovarea acestor valori pe plan naţional şi internaţional.

„Suntem în mijlocul unei munci imense de colectare a acestor valori. Din punctul nostru de vedere este important să aflăm ceea ce membrii comunităţilor locale consideră că este o valoare (...) Poate fi un costum popular moştenit de la străbunica, un meşteşug tradiţional, o fântână care, dintr-un motiv sau altul, e unică în judeţ (...) Noi aducem experţi din diverse domenii, iar dacă ei consideră că e unic şi valoros, atunci le includem în 'cufărul de zestre' al judeţului. (...) Aşteptăm în continuare sugestii pentru ‘cufărul de zestre’, pentru că sunt foarte multe valori pe care nici nu le cunoaştem sau nu le conştientizăm valoarea (...) Vreau să încurajez pe oricine crede că există o valoare în localitatea lui să ne trimită informaţii (...), nu există un termen limită“, a spus Imreh Marton Istvan.

„Colecţia de valori“ a judeţului Covasna va fi promovată pe mai multe canale de comunicare pentru a fi cât mai cunoscută atât de locuitorii judeţului, cât şi de turişti şi specialiştii interesaţi.

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.