ACTUALITATE 26 noiembrie 2008

Parc agro-industrial de tip occidental

de Covasna Media | 568 vizualizări

Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, este de părere că producătorii agricoli din judeţul Covasna se confruntă cu situaţia de a fi nevoiţi să îşi vândă produsele la preţuri foarte mici, sau chiar că vor rămâne cu produsele nevândute. Tamás Sándor a declarat că o soluţie pentru ca agricultorii să nu dea faliment ar fi aceea de a-şi vinde terenurile. O altă soluţie ar fi crearea unei cooperative de pe urmă căreia agricultorii să poată beneficia de o serie de avantaje. Preşedintele CJ a arătat că a găsit sprijin pentru crearea unui parc agricol la Primăria Sfântu-Gheorghe, prin faptul că Antal Arpad sa oferit deja ca autoritatea locală să contribuie cu 6,5 hectare de teren.

Proiecte începute şi finalizate

Iniţiativa înfiinţării unui parc agro-industrial la Câmpu-Frumos a apărut pe vremea vechii conduceri a judeţului, respectiv a vicepreşedintelui CJ, Vajda Lajos, care a prezentat acest proiect. În prezent director al Asociaţiei Intreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţ (ASIMCOV), Vajda a declarat că proiectul presupune multă muncă şi nu se va realiza peste noapte, iar un pas a fost înfiinţarea cooperativei după modelul Morakert, din Ungaria, şi care la noi numără 41 de membri – producători de cartofi, varză, legume. Tamás Sándor a mai atras atenţia participanţilor şi asupra faptului că aceste cooperative nu au nimic în comun cu acelea din vechea dictatură. Producătorul rămâne proprietarul terenului, iar asocierea presupune doar o modalitate utilă de reducere a cheltuielilor. Parcul agro-industrial poate îndeplini şi funcţia de centru logistic întrucât, la masa tratativelor comerciale, micul producător poate avea alte poziţii în comparaţie cu reprezentantul unei organizaţii de 150 de membri.

Investiţie de 2,5 milioane de euro

Această investiţie este estimată la aproximativ 2,5 milioane de euro, le-ar permite producătorilor să vândă produsele pentru parcul agroindustrial pe baza unui contract şi ar beneficia de asigurarea condiţiilor de depozitare şi ambalare pentru produse, acestea putând fi livrate către marile pieţe şi supermarketuri.

Bianca Stupu

Teme articol: agricultura parc
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.