Paradoxul locurilor de joacă
De ce spațiile special amenajate pentru copii nu pot fi redeschise deocamdată
Toate locurile de joacă pentru copii, din parcuri și dintre blocuri, sunt încă închise, astfel că părinții trebuie să caute alte modalități de petrecere a timpului liber alături de cei mici. Tot mai mulți locuitori din Sfântu Gheorghe spun că este absurd ca accesul liber în locurile de joacă să fie încă restricționat, în timp ce alte facilități de agrement s-au redeschis treptat. Autoritățile spun însă că o decizie în acest sens ar trebui să vină de la nivel central.
Zilnic, zeci de copii, însoțiți de părinți sau bunici se relaxează în spațiile special amenajate în cartiere, locații care sunt, însă, în continuare, închise din cauza pandemiei de coronavirus. Acestea ar fi trebuit redeschise, spun părinții, pentru că unele măsuri se bat cap în cap.
De exemplu, o mămică din reședința de județ spune că este cel puțin ciudat ca trambulina din Parcul Central sau mașinuțele electrice să funcționeze, în timp ce locurile de joacă sunt în continuare închise.
„De ceva vreme locurile de joacă pentru copii sunt, oficial cel puțin, închise. Deci nu avem voie să mergem cu copiii la leagăne, la tobogan etc. Zic oficial, pentru că printre blocuri mai sunt locuri unde banda aceea alb-roșie a fost ruptă, iar părculețele sunt folosite. Dilema mea, și nu doar a mea, este: dacă se impune o asemenea măsura pentru limitarea răspândirii virusului, cum rămâne cu trambulina din parc? Sau cu mașinuțele acelea electrice? Acolo nu există riscul ca cei mici să se întâlnească? Și, mai ales, de ce nu e voie sa ne dăm pe leagăn, dar putem să ne plimbăm în voie prin târgul organizat chiar de municipalitate? Aceeași municipalitate care spune că nu e voie să ne dăm pe leagăn. Ca o idee, oricum după-amiezile sunt „sufocante” în Parcul Central, pentru că majoritatea părinților merg cu copiii acolo. Iar acum cu atât mai mult, de când locurile dintre blocuri nu mai sunt accesibile. Copiii trebuie scoși undeva, iar dacă nici în spatele blocului nu mai pot merge la un loc de joaca, părinții se descurcă și ei cum pot”, ne-a zis o mămică din Sfântu Gheorghe.
„Este greu să explici unui copil că nu poate să se dea pe leagăn”
O altă mămică din reședința de județ spune că înțelege că momentan este o situație particulară căreia trebuie să se adapteze, însă recunoaște că fiul ei nu a evitat mereu locurile de joacă în această perioadă și că de fiecare dată a fost atentă să îl dezinfecteze pe mâini după ce atingea diferite obiecte.
„Încercăm să ne adaptăm situației. Mergem mai des cu bicicleta, cu trotineta sau facem plimbări lungi. Totuși, nu înseamnă că am ocolit în totalitate locurile de joacă. Am folosit șervețele dezinfectante, ne-am igienizat după. Este greu să explici unui copil că nu poate să se dea pe leagăn, mai ales când adoră să facă acest lucru, iar când îi tot spui că locurile de joacă sunt închise și el vede trambulina și mașinuțele folosite de mulți copii și te întreabă „dar de ce acolo se poate?”, cum să îi mai explici?” se întreabă Simona.
Și ea spune că a observat că oamenii nu respectă această restricție și că parcurile de joacă nu sunt aproape niciodată goale.
„Cred că motivul pentru care nu se respectă această prevedere este oarecum de înțeles. Când copilul stă poate și 7-8 ore între patru pereți, așteptând să vină părintele acasă să poată ieși la aer, unde să meargă dacă nu în parc? Că doar nu se vor duce pe malul Oltului sau în pădure”, ne-a mai explicat femeia.
Încălcarea restricțiilor de dragul celor mici, un exemplu prost pe care îl oferă părinții
Faptul că părinții sunt puși în situația în care sunt nevoiți să încalce legea, nu este un exemplu tocmai bun pentru cei mici, spun unii dintre ei. Totuși, în situația dată, nu prea au de ales. Tocmai din acest motiv, ar fi nevoie ca panglicile care înconjoară spațiile de joacă să dispară pentru totdeauna, spun ei.
Ramona, o altă mămică, crede că ar fi bine ca locurile de joacă să se redeschidă. Ea spune în același timp că ar trebui să existe și niște reguli stricte, astfel ca cei mici să fie totuși în siguranță.
„Ne-am confruntat și noi cu această problemă! Din păcate, s-a întâmplat să fiu nevoită să merg la un loc de joacă din cartier pentru că fetița mea tot cerea, auzind că și alți copii sunt acolo. Spun din păcate, pentru că știam că este interzis și m-am riscat, asumându-mi o eventuală posibilă amendă. Ar fi bine să se redeschidă pentru că foarte mulți părinți nu au unde să îi ducă în altă parte și copiii trebuie să își consume cumva energia. E foarte frustrant pentru ei să nu aibă acces în spațiile de joacă și majoritatea s-au plictisit de făcut activități în casă. (...) E cu dus și întors toată situația asta. Ideal ar fi să se redeschidă, dar cu respectarea măsurilor de protecție, zic eu. De fapt, cred că aici e cea mai mare problemă. Faptul că adulții nu respectă măsurile în vigoare și nu sunt un exemplu bun de urmat pentru copii. Pentru că în toată această perioadă au circulat multe fake news-uri, oamenii sunt debusolați, nu mai știu ce să creadă, ce este real și ce nu. Nu îi condamn, dar dacă tot avem câteva legi în vigoare, ar trebui respectate indiferent dacă ei cred sau nu în existența virusului”, ne-a spus și Ramona, mama unei fetițe de 4 ani.
Ce spun autoritățile?
Prefectul județului Covasna, Iulian Todor a precizat că decizia redeschiderii locurilor de joacă trebuie să fie luată mai întâi la nivelul Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Până atunci însă, spațiile special amenajate pentru copii vor rămâne închise.
„Toate hotărârile care pot fi aprobate în Comitetele Locale pentru Situații de Urgență (CLSU) trebuie să urmeze hotărârea dată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Existând niște restricții din acest punct de vedere și nu cred că își asumă nimeni responsabilitatea redeschiderii. Situația se poate adapta la fiecare zonă, dar în momentul acesta nu există o astfel de soluție”, ne-a spus Iulian Todor.
„N-ar trebui să fie o decizie la nivel de țară, ci ar trebui să revină la un nivel mai jos”
Viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Tóth-Birtan Csaba spune că ar fi bine ca decizia redeschiderii locurilor de joacă să poată fi luată la nivel de CLSU, în funcție de evoluția cazurilor de îmbolnăvire.
„În cazul în care numărul de infectări cu COVID în unele zone este mai mic decât în celelalte, n-ar trebui să fie o decizie la nivel de țară, ci ar trebui să revină la un nivel mai jos, unde se pot face diferențe. Sunt de acord că așa ar fi fost mai bine, dar deocamdată nu este așa. Și noi știm că nu se respectă. Punem aceste panglici de nailon, dar suntem conștienți că țin o zi sau nici o zi. Și bineînțeles, dacă se deschid grădinițele, școlile, ar fi nelogic ca numai aceste locuri de joacă să fie închise, dar încă nu vedem preocupare în acest sens”, ne-a spus viceprimarul.
Între timp, în spațiul public au apărut informații conform cărora unele primării ar fi decis, contrar restricțiilor impuse, să redeschidă spațiile de joacă.
„Probabil și-au asumat această responsabilitate, nu știu. Eu nu văd că ar trebui să facem ceva care contravine legii, dar ar trebui schimbată cât mai repede legislația. Din punct de vedere legal, nu e la noi problema”, a mai precizat Tóth-Birtan Csaba.
Compania de salubrizare TEGA nu este pregătită în acest moment să dezinfecteze cele 50 de locuri de joacă din municipiu, însă dacă asta ar fi singura problemă, autoritățile locale spun că s-ar găsi soluții.