ACTUALITATE 10 septembrie 2020

Pacienții în stare gravă de la Spitalul Județean au nevoie de sânge

de Daniela Luca | 2024 vizualizări

Managerul unității spitalicești a făcut un apel către cetățeni să meargă la donare  

Cererea de sânge la SJU, dar și la alte spitale din județ este în continuare ridicată, spune managerul Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, András-Nagy Róbert. Pentru că un simplu gest poate salva câteva vieți, acesta a făcut un apel către cetățeni să meargă la donare.  

„Lansez această rugăminte, să meargă cât mai mulți la donare de sânge. Capacitatea Centrului de Transfuzie permite recoltarea sângelui de la mai mulți donatori și accentuez cu această ocazie că starea pacienților internați și în prezent în spitalul nostru este gravă.  Accidentele de circulație și nu numai, au crescut și prezintă la fel un trend ascendent din data de 15 mai, de când s-a relansat circulația pe drumurile publice, motiv pentru care necesitatea de sânge este crescută și poate fi suplinită doar prin donările de sânge. Lansez această invitație și această rugăminte către locuitori să meargă la donarea de sânge pentru a salva viețile aparținătorilor sau chiar a necunoscuților”, a spus miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, András-Nagy Róbert. 

Conform acestuia, din fericire, nu au fost situații în care să nu poată să facă o intervenție din lipsă de sânge, însă acest apel are rolul de a suplini nevoia crescută care a apărut în ultima perioadă. 

András-Nagy Róbert a precizat totodată că teama celor care nu vor să doneze de frica virusului este nejustificată. 

De aceeași părere este și directorul Centrului de Transfuzii Sanguine (CTS) al județului Covasna, dr. Andy Rosin. Conform acestuia, dacă în lunile trecute se vorbea despre o reticență în a merge la donat sânge din frica de COVID-19, în prezent, din acest punct de vedere cel puțin, situația s-a ameliorat.  

„Frica de COVID-19 a cam trecut, mai ales că la noi în județ nu au prea fost multe cazuri, că nu suntem fruntași pe țară, slavă Domnului. La noi, în general, oamenii nu au avut frică, pentru că având și sprijinul, pentru care mulțumim în permanență, Consiliului Județean, am instalat și un tunel de dezinfecție și condițiile sunt foarte riguroase la noi. (...) Șansele să ia cineva COVID de la noi sunt mult mai mici decât de la supermarket. Oamenii s-au lămurit de treaba asta”, a punctat săptămâna trecută directorul CTS Covasna.

Cât despre condițiile de donare sunt următoarele: vârsta 18-60 ani; greutate minimă 55 kg; stare bună de sănătate (fără boli cronice sau medicamente luate în ultimele 2 săptămâni); mic dejun şi lichide (apă, ceai, cafea, lapte) servite înainte de donare (obligatoriu!); interzis consumul de băuturi alcoolice 48 ore înainte de donare; interzis fumatul 2 ore înainte şi după donare.

Programul Centrului de Transfuzii Sanguine din Sfântu Gheorghe, situat pe strada Bánki Donáth nr. 15, este zilnic, de luni până vineri, între 8:00 – 12:00.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.