Pachetele de Crăciun și Revelion, aproape epuizate în județul Covasna
La restaurante, încă mai sunt locuri disponibile
Până la vacanța de Crăciun mai avem peste o lună, dar hotelurile din județ care oferă programe speciale de Sărbători au deja aproape toate camerele rezervate. Vilele și pensiunile sunt și ele foarte căutate de covăsneni. Și restaurantele din județ se pregătesc cu oferte pentru Revelion, iar patronii spun că încă mai sunt suficiente locuri disponibile.
Sărbătorile de iarnă rămân un prilej de bucurie și relaxare pentru cei mai mulți dintre noi, iar ofertele în acest sens sunt nenumărate, venind în special din partea hotelurilor și restaurantelor care în această perioadă încearcă să atragă cât mai mulți clienți.
Județul Covasna nu stă deloc rău la oferte. Pachetele turistice pentru Crăciun și Revelion s-au vândut cel mai bine în septembrie și octombrie.
Balvanyos și Covasna, la mare căutare
Cei care vor să prindă camere libere în hotelurile și pensiunile din județ trebuie să se grăbească, spun specialiștii în turism. Aceștia precizează că cel mai rapid s-au epuizat ofertele cu prețuri mai mici.
„Sunt aproape terminate ofertele pentru Sărbătorile de iarnă. Cele mai căutate locații sunt Balvanyos, stațiunea Covasna, care sunt aproape ocupate. De asemenea, Castelul Daniel, pensiunile contelui Kálnoky. Prima dată se fac rezervări pentru ofertele ieftine. Cabane, vile, sunt cele mai căutate pentru un grup de prieteni. Dar s-au vândut bine și hotelurile de patru stele. În fiecare an se vinde bine”, ne-a spus specialistul în turism László Endre.
Potrivit acestuia, turiștii noștri preferă meniuri mai încărcate și open bar. Prețurile variază în funcție de pretențiile clienților. Spre exemplu, pentru patru nopți de cazare în hotelurile de patru stele din județ, cu toate beneficiile incluse, de la bucate alese, până la SPA, ofertele de prețuri pornesc de la 500 de euro de persoană și ajung la peste 700 de euro.
„Fiecare hotel are și un program. La ofertele externe cina de Revelion este inclusă, dar foarte limitată la băuturi. De exemplu, în majoritatea pachetelor este introdus un welcome drink și un pahar de șampanie la ora 12, iar la noi e all inclusive. Meniurile sunt mai încărcate la noi. În străinătate se merge mai mult pe calitate, iar la noi și pe calitate, dar și pe cantitate. Turiștii interni au pretenția ca farfuria să fie plină în ciuda faptului că după aceea rămâne neconsumată mâncarea”, a precizat László Endre.
Pe de altă parte, cabanele și vilele sunt mai accesibile ca preț, iar din acest motiv, majoritatea sunt deja rezervate. „Suntem șase familii și avem rezervată o cabană la Sita Buzăului de Crăciun, iar de Revelion soțul lucrează și vom sta acasă. Toată cabana ne-a costat 4.000 de lei, trei nopți, doar cazare, fără alte facilități. Am făcut rezervare acum o lună”, ne-a spus Ramona, o femeie din Sfântu Gheorghe.
Vacanțe de iarnă în Egipt și în capitalele europene
Conform reprezentanților agențiilor de turism, tot mai mulți covăsneni aleg să se răsfețe de Sărbători în stațiunile balneare și se îndreaptă spre Ungaria sau chiar și în țară, la Sovata, Praid sau Tușnad.
Cei care sunt dispuși să aloce o sumă mai mare pentru a petrece vacanța de iarnă peste hotare, au optat pentru Egipt, dar și pentru capitalele europene. Turiștii străini în schimb nu sunt prea numeroși în județ în perioada Sărbătorilor, spun specialiștii.
Schiul, un moft scump de sărbători
Iubitorii de schi sunt sfătuiți totodată să meargă pe pârtii după Sărbători, pentru că de Crăciun și de Revelion prețurile sunt uriașe. Totodată, dacă va ninge suficient, în județ se vor deschide pârtiile din Covasna și din Șugaș Băi.
„La schi în străinătate se duc mai puțin covăsnenii pentru că este mult mai scump în perioada Sărbătorilor. Vor pleca mai mulți din 4 ianuarie pentru că atunci opțiunile pentru schi sunt mai bune. Pârtiile de la noi din județ sunt mici, pentru începători sau pentru agrement mai lejer. Cei care doresc să schieze în mod intensiv se duc în Valea Prahovei sau în alte părți unde sunt pârtii mai bune. Bineînțeles că este extrem de scump în perioada Revelionului. Nu este o perioadă bună pentru schi. Zilele sunt mai scurte, pârtiile aglomerate”, a explicat László Endre.
Mai sunt locuri disponibile la restaurante pentru noaptea dintre ani
Cine nu vrea să se deplaseze de Revelion, dar nici nu vrea să stea acasă ci să petreacă într-un cadru select are posibilitatea de a-și rezerva un loc la unul din restaurantele din Sfântu Gheorghe care organizează mese festive în noaptea dintre ani.
Cu toate că meniurile de Sărbători încă nu sunt puse la punct, deja s-au făcut rezervări. La Sfântu Gheorghe, pentru o cină festivă și distracție, clienții vor scoate din buzunare în jur de 300 de lei. Pentru acest preț, unul dintre localuri oferă patru feluri de mâncare, candy bar, o varietate de cocktailuri, zece etichete de vinuri de calitate, dar și muzică live.
Câteva dintre restaurante pregătesc petreceri tematice, cum ar fi „Revelionul internațional” de la un local din reședința de județ unde se vor aduna oaspeți din țară și din străinătate și vor petrece în ritmul muzicii live a diferitelor popoare.
Dacă de Revelion se pot găsi oferte pe placul fiecăruia, de Crăciun majoritatea restaurantelor sunt închise. Și la unitățile de cazare este mai aglomerat în perioada dintre cele două Sărbători decât de Crăciun, spun specialiștii.
Mulți dintre covăsneni aleg să stea acasă, mai ales de Crăciun
Dincolo de aceste oferte, există și oameni care pur și simplu nu doresc să petreacă în acest fel de Sărbători, alegând să stea acasă, în general din motive care țin de economii, dar și pentru că, spun ei, nicăieri nu te poți relaxa mai bine decât acasă.
„Nu am fost interesată de ofertele de Sărbători oferite de operatorii economici pentru că mi se par exagerat de scumpe. Ofertele la noi în țară depășesc ca valoare prețul unui sejur într-o altă locație de afară unde calitatea serviciilor oferite sunt net superioare. Și în al doilea rând, oricât de atractive ar părea acestea, nu toată lumea are dare de mână pentru a putea pleca cu o familie formată din trei-patru sau chiar cinci membri într-o astfel de excursie”, ne-a spus Simona din Sfântu Gheorghe.
„Eu prefer să merg să mă distrez cu prietenii de Revelion, pe principiul că sunt tânără și se poate, de ce nu? Dar de Crăciun întotdeauna stăm acasă în familie, cu mama, cu frații, cu nepoții, asta e sfânt. Soțul e mai comod și îi place mai mult acasă, chiar și de Revelion. Mie îmi plac ieșirile la cabană sau la concerte de Revelion”, ne-a spus Ana-Maria, o altă covăsneancă.
Gastronomia și tradițiile specifice zonei, magnet pentru turiști și în perioada vacanței de iarnă
Chiar și așa, ofertele de Crăciun și Revelion sunt aproape epuizate în județ. Vicepreședintele Consiliului Județean Covasna, Grüman Róbert, spune că ceea ce îi atrage pe turiști să își petreacă la noi Sărbătorile de iarnă, este gastronomia locală, dar și tradițiile păstrate cu sfințenie de unii covăsneni, cum ar fi tăiatul porcului în Ajun. Conform acestuia, numărul mare de oaspeți care aleg să vină în județul Covasna, atrași de specificul zonei, ar trebui să îi încurajeze pe antreprenori să aleagă domeniul turismului.
„În perioada Sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, din perspectiva experiențelor anilor trecuți, avem ocupare aproape sută la sută, pentru că sunt cele mai aglomerate perioade turistice în toată țara. Întotdeauna ofertele în județul Covasna sunt axate pe gastronomia locală, tradițiile locale, tăiatul porcului și bineînțeles pălinca tradițională. De aceea aleg turiștii în număr foarte mare, mai ales turiștii interni, dar și străini, județul Covasna. Pe platforma Visit Covasna sunt informații despre atracțiile turistice. Încercăm prin fotografii și prin alte informații să atragem turiștii la noi în județ. Întotdeauna aceste Sărbători sunt de bun augur, dar deja din statistică vedem că și anul acesta este o creștere a numărului de turiști, a numărului de înnoptări și asta ne dă speranță și pentru anul viitor că putem să atragem cât mai mulți antreprenori și spre turism, să investească în noi pensiuni sau noi hoteluri pentru că doar atunci putem vorbi despre o creștere semnificativă și atunci putem să lucrăm mai intens dacă și capacitatea de cazare crește”, ne-a împărtășit Grüman Róbert.
Așadar, indiferent în ce cadru își vor petrece covăsnenii vacanța de iarnă sau dacă vor alege să meargă în străinătate ori vor prefera peisajele din țară, ceea ce își dorește fiecare de Crăciun sau de Revelion, este să fie alături de cei dragi, să se bucure de zăpadă și mâncare bună și să se odihnească pentru a începe cu forțe proaspete un nou an.
Sursă foto: balvanyosresort.ro, castelintransilvania.ro.