ACTUALITATE 2 noiembrie 2024

Orientare în carieră reîncărcată: Un nou start pentru tinerii vulnerabili

de Ana Chiricescu | 919 vizualizări

Fundația Creștină Diakonia din Sfântu Gheorghe, în colaborare cu Fundația HEKS/EPER România, a organizat și anul acesta programul destinat sprijinirii tinerilor vulnerabili în orientarea profesională. Proiectul, aflat în cel de-al treilea an de implementare, este finanțat de fundația elvețiană și are ca scop integrarea acestor tineri pe piața muncii după absolvirea școlii profesionale.

Școala liderilor – Primul pas către dezvoltarea personalității de lider

Programul a debutat cu „Școala Liderilor”, o zi de formare care a avut loc în octombrie, la tabăra Iris din Valea Crișului. La acest eveniment au participat 26 de elevi din clasa a XI-a de la Liceul Tehnologic Puskás Tivadar și Liceul Economic Áron Berde. Scopul principal al sesiunii a fost dezvoltarea competențelor de lideri, consolidarea echipei reprezentanților claselor și pregătirea acestora pentru a susține programul.

Ziua de formare în leadership a avut ca scop nu doar întărirea echipei reprezentanților claselor, ci și dezvoltarea competențelor de lideri astfel încât aceștia să reușească să susțină cu succes programul, să implice și să motiveze întreaga comunitate a claselor lor. Astfel, pe parcursul acestui nou an, ca delegați și „motivatori” ai activităților organizate în cadrul programului, liderii au ocazia să își dezvolte personalitatea, influențând pozitiv colegii și, într-un sens mai larg, viața comunității locale”, a spus responsabila de relațiile cu presa al proiectului, Nagy Andrea.

Activități interactive și sprijin universitar

Echipa proiectului a fost formată din psihologii Kovács Zsolt și Szász Zsuzsanna, expertul mediator Nagy Andrea, managerul de proiect Veronka Torma și supervizorul conf.univ.dr. Kiss Julien-Ferencz de la Universitatea din Oradea. Aceasta a conceput o serie de activități interactive care au încurajat tinerii să dezvolte abilități practice și atitudini de lider.

Din ce școli provin elevii

De-a lungul celor trei ani, au beneficiat de program elevii din clasele a opta de la următoarele școli gimnaziale:

  • Din Sfântu Gheorghe: Nicolae Colan, Ady Endre, Gödri Ferenc;
  • Din Bixad: Mikes Ármin;
  • Din Dalnic: Darkó Jenő;
  • Din Valea Crișului: Kálnoky Ludmilla;
  • Din Brateș: Bibó József;
  • Din Baraolt: Gaál Mózes;
  • Din Moacșa: Orbán Balázs.

La aceștia se adaugă elevii de anul acesta, respectiv cei din clasele a XI-a (cei din ultimul an al școlii profesionale cu durată de 3 ani) din Liceul Tehnologic „Puskás Tivadar” și din Liceul Economic „Berde Áron”.

În acest an, proiectul a ajuns în aceea fază, în care, deja, ne întâlnim cu elevii care au început în clasa a opta, iar acum au ajuns în clasele a XI-a ale școlilor profesionale cu care colaborăm”, a spus Nagy Andrea.

Elevii care au participat în cadrul acestui program, urmează cursurile următoarele specializări: mecanic auto, comerciant vânzător, electrician constructor, electrician auto, mecanic agricol, zootehnist, ospătar-bucătar, operator la mașini cu comandă numerică automată, tâmplar universal.

Efectul social al programului

Odată cu acest program, comunitatea devine un suport real pentru tinerii din regiune, oferindu-le atât sprijin moral, cât și o perspectivă concretă pentru viitor. Contribuie la formarea unei forțe de muncă proaspete și calificate. De asemenea, programul sprijină și angajatorii locali, oferindu-le acces la o planificare previzibilă și sustenabilă.

Conform declarațiilor responsabilei proiectului, de la început, peste 50 de tineri au fost mediați cu succes direct ori indirect. Acest lucru înseamnă că „și-au găsit un loc de muncă singuri în urma activității echipei desfășurată atât pe parte de consiliere vocațională, cât și pe parte de lucru cu firmele locale și alți jucători importanți: AJOFM, inspectorat și altele. Menționez că aceste medieri sunt făcute la firmele locale, acasă”, a încheiat Nagy Andrea.

Rezultatele programului sunt pozitive, deoarece tinerii din promoția de anul trecut, în comparație cu tinerii din primul an, își caută un job acasă și nu mai pleacă masiv în străinătate, acesta fiind și scopul programului: ca tinerii să-și găsească un loc de muncă în zona de reședință.

Fundația HEKS/EPER România, afiliată organizației elvețiene HEKS/EPER, s-a înființat în 2015, și are sediul în Cluj-Napoca. Misiunea Fundației este de a susține persoanele vulnerabile din România și din străinătate care au nevoie de ajutor economic și social. Proiectele se adresează grupurilor marginalizate și vulnerabile. Pentru implementarea acestora, fundația colaborează cu diferite organizații non-guvernamentale partenere din țară și străinătate. 

Foto: Nagy Andrea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.