ACTUALITATE 4 octombrie 2012

Olosz Gergely, trimis în judecată

de Covasna Media | 122 vizualizări

Deputatul UDMR Covasna este acuzat de trafic de influenţă şi luare de mită de peste 500.000 de euro.

Deputatul UDMR Covasna Olosz Gergely, fost preşedinte ANRE în perioada 2007-2008, a fost trimis în judecată. El este acuzat de trafic de influenţă, alături de patru reprezentanţi ai unor firme pe care i-ar fi ajutat să obţină contracte oneroase, cerând în schimb peste 500.000 de euro şi 400.000 de lei, informează Mediafax.

În acelaşi dosar vor fi judecaţi Ion Bîrcină şi Costin Iliescu, reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale, pe care procurorii anticorupţie îi acuză de asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă şi cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Procurorii l-au trimis în judecată şi pe Cătălin Stan, administrator de drept la SC Power Plus SRL, pentru asociere în vederea săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Dosarul a fost trimis pentru judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În perioada mai 2010 – februarie 2011, Ion Bîrcină, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere.

În acest context, în perioada mai – septembrie 2010, deputatul Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE, a pretins, pentru sine şi pentru altul, de la cei trei suma de 516.000 de euro, disimulată într-un contract de consultanţă între SC Power Plus SRL, firmă controlată de grupul Bîrcină, şi o altă societate comercială tip off shore.

„Din suma pretinsă, Power Plus SRL a transferat în conturile acestui off shore suma totală de 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de inculpatul Stan Cătălin”, au notat procurorii în documentul citat de Mediafax.

Procurorii îl mai acuză pe Olosz Gergely că în perioada septembrie – noiembrie 2010 a pretins de la aceleaşi persoane şi a primit pentru sine, direct, suma de 400.000 lei.

În schimbul banilor, Olosz Gergely şi-a exercitat influenţa, respectiv a lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România SA, susţin procurorii DNA.

De asemenea, în perioada noiembrie 2010 – februarie 2011, Olosz Gergely şi-a folosit influenţa, „astfel cum a fost cumpărată de grupul Bîrcină”, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene pe direcţia Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit şi Agenţiei Naţionale pentru Pescuit şi Acvacultură.

Kelemen Hunor merge pe prezumţia de nevinovăţie

Conform Agerpres, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că prezumţia de nevinovăţie trebuie să funcţioneze şi în cazul deputatului Olosz Gergely, trimis joi în judecată de procurorii DNA pentru infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată.

Kelemen Hunor a declarat că acest dosar arată că Justiţia este independentă şi funcţionează, dar a remarcat „o chestiune interesantă, aceea că dosarul apare înainte de alegeri”.

Liderul UDMR a subliniat că nu procurorii decid cine este vinovat, ci judecătorii, iar până când aceştia nu vor lua o hotărâre, conducerea Uniunii consideră că Olosz Gergely este nevinovat.

„DNA face dosare multe, foarte multe şi am mai văzut dosare ale oamenilor politici care au fost confirmate sau foarte multe care nu au fost confirmate. Până la urmă, nu procurorul decide cine e vinovat şi cine nu e vinovat. (...) Procurorul este cel care face acuzaţia şi judecătorul decide dacă are sau nu are dreptate procurorul sau cel care e în cauză în acest dosar. Din punctul nostru de vedere, prezumţia de nevinovăţie este importantă. (...) Până când Justiţia, judecătorul, Înalta Curte nu vor spune dacă este vinovat sau nevinovat, din punctul nostru de vedere rămâne nevinovat”, a afirmat Kelemen Hunor.

El a adăugat că nu trebuie discutată nici decizia organizaţiei UDMR Covasna de a-l desemna pe Olosz Gergely drept candidat pentru un colegiu de senator din judeţ.

„Organizaţia Covasna a luat deja o decizie cine sunt candidaţii şi această decizie nu cred că trebuie schimbată, nu trebuie modificată sau rediscutată în acest moment (...) Prezumţia de nevinovăţie şi pentru Olosz şi pentru alţii este un principiu care trebuie să guverneze aceste relaţii. Atât pot să spun în acest moment şi sunt convins că şi Olosz, în cursul zilei de azi, va reacţiona şi va da un comunicat, dacă consideră că este cazul”, a conchis preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, 5 octombrie 2012
Bun bun bun,era si timpu sa cada capete si din tabara UDMR.Au sfidat prea mult legile si justitia Romaniei.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.