ACTUALITATE 14 octombrie 2020

O parcare improvizată din centrul orașului, a tuturor și a nimănui

de Daniela Luca | 3842 vizualizări

Porțiunea din preajma blocului nu poate fi reabilitată din fonduri publice, explică Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe 

Din groapă în groapă. Așa sunt nevoiți să meargă zilnic locuitorii unui bloc de pe strada Gróf Mikó Imre, din zona centrală a orașului Sfântu Gheorghe, dar și cei care obișnuiesc să parcheze în acea curte.  Administratorul Asociației de Proprietari spune că s-a cerut ajutorul municipalității pentru reabilitarea porțiunilor de drum din preajma blocului. Autoritățile locale transmit însă că problema este mult mai complexă. 

Felul în care arată curtea blocului 13 din strada Gróf Mikó Imre a fost discutat recent pe un grup de pe Facebook, numit „Zidul rușinii din Sfântu Gheorghe”.  Postarea, însoțită de imagini în care se vede că locul arată ca după detonarea unor mine, a strâns zeci de comentarii. 

„Sunt atâta videoclipuri în care se arată frumusețea orașului nostru, dar din păcate numai ce se vede e aranjat și renovat. Sunt locuri în care nici nu au fost gropi, dar totuși au pus asfalt nou nouț, iar ce nu e în fața ochilor e dezastru. Gropile sunt extraordinar de mari. Capacul de canalizare e atât de înalt că îmi e frică nu cumva să lovesc mașina. Ideea postării a fost că după alegeri și clipuri frumoase despre orașul nostru, să arăt ce e după blocuri, chiar în centru. Și da, ar trebui găsită o soluție, dar habar nu am cine trebuie să intervină în situația în care proprietar nu e doar Primăria”, ne-a spus doamna care a creat postarea. 

O altă femeie din Sfântu Gheorghe ne-a spus că parcarea mereu e plină, pentru că, în căutarea unui loc de parcare, vrei nu vrei, ajungi într-un final aici. 

„Nu locuiesc în bloc, dar parchez des în curtea asta, pentru că în zona centrală mai ales e jale cu locurile de parcare. Azi dimineață a trebuit să aștept până a ieșit cineva ca să pot să intru eu. Într-adevăr, zona asta arată rău de tot, ar trebui să se facă ceva. Știu că risc să stric ceva la mașină, dar nu am de ales uneori. Nici în zona în care locuiesc eu nu sunt suficiente locuri de parcare. Poate ar trebui să se gândească la ceva subteran sau supraetajat”, ne-a spus o femeie care lucrează la unul dintre magazinele din zonă.

Zona aparține unor locatari, unor proprietari de spații comerciale și Primăriei 

Reabilitarea porțiunilor de drum din preajma blocului doar din fonduri publice nu este posibilă, spune viceprimarul Tóth-Birtan Csaba. Asta pentru că nu doar Primăria este proprietar, ci și locatarii, dar și proprietarii unor spații comerciale din zona centrală. 

„Această proprietate indiviză înseamnă că într-un anumit procent suntem proprietari. Să zicem că Primăria e cu 40/200 ca și fracție proprietară, dar nu se poate identifica că această parcelă sau cealaltă parcelă e a cuiva, ci tot terenul este în proprietate comună, în anumite cote, a mai multor proprietari – și Primăria și locatarii din bloc și proprietarii unor magazine de acolo. E o situație destul de incomodă, pentru că noi am fi vrut să intre în proiectul „Inima Orașului”, dar din acest motiv partea respectivă nu poate să fie inclusă. O să intre numai accesul de lângă Muzeul Cinegetic, în spate spre Hotelul Șugaș, gardul Colegiului Mikó, deci în spatele acelor care sunt situate pe Gróf Mikó Imre o să intre, dar în dreapta, ceea ce este în spatele blocului, până la Poștă, nu poate fi inclus în proiect”, ne-a explicat Tóth-Birtan Csaba. 

„Nu știu cum s-a ajuns la această situație, dar e moștenire din socialism”

Pentru că porțiunea este proprietate comună în anumite procente și pentru că, cel mai probabil, locuitorii nu vor fi dispuși să investească în asfaltare, se pot găsi doar soluții temporare, cum ar fi acoperirea gropilor cu pietriș, a explicat acesta.

„Investiția ar trebui făcută din finanțare comună a proprietarilor, în cotele în care deținem proprietatea. Probabil vom putea pune pietriș în aceste gropi, cum am făcut și până acuma. Nici de asfaltat nu am putea să facem altfel decât în cotele de proprietate, iar cheltuielile să se împartă în baza cotelor de proprietate și probabil că locatarii nu sunt dispuși să plătească pentru asfalt. Nu prea mai sunt asemenea situații în alte părți. Nu știu cum s-a ajuns la această situație, dar e moștenire din socialism. Au fost discuții cu vechii locatari, dar nu s-a schimbat situația”, ne-a mai spus viceprimarul. 

„Terenul acesta e terenul nimănui”

Administratorul Asociației de Proprietari nr. 15, de care aparține și blocul în cauză, ne-a spus că știe despre această situație și că în trecut s-a cerut ajutorul municipalității pentru reabilitarea curții. Conform acestuia, locuitorii nu vor fi dispuși să plătească pentru asfaltare, pentru că ar fi vorba de sume uriașe. 

„S-a depus demult hârtie la Primărie pentru reabilitarea curții. Terenul acesta e terenul nimănui. Când sunt mai mulți proprietari, atunci terenul rămâne în paragină. (...) Locuitorii sunt nemulțumiți, dar am primit numai reclamații verbale. Nimeni n-a depus reclamații în scris. Parchează nu numai locatari acolo. Parchează toți care trec pe acolo prin zonă, deși este o tablă cu «intrare interzisă, cu excepția riveranilor», dar nu se respectă deloc. E plin dimineața de obicei. Era vorba că demolează și garajele acelea urâte de scândură. Primăria are un plan de reamenajare acolo, de deschidere a unui culoar de trecere. Cred că proprietar majoritar e Primăria, dar aceste lucruri pot fi lămurite cu cartea funciară colectivă.  Oricum, cu locatarii nu e nicio speranță. Nici vorbă ca să plătească ei. Dacă nu se ia inițiativa de către Primărie, atunci cauza e moartă”, ne-a spus marți administratorul Asociației de Proprietari nr.15. 

Acesta a răspuns la numărul de telefon publicat în locația Asociației de Proprietari, dar nu a dorit să îi fie precizat numele în articol. 

În timp ce parcarea improvizată din centrul orașului rămâne a tuturor și a nimănui, iar soluția întârzie să apară, gropile adânci umplute cu apă de ploaie și noroi se măresc pe zi ce trece. Rămâne de văzut cine, când sau dacă va lua cineva inițiativa în cazul acestei situații încâlcite. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.