ACTUALITATE 7 august 2016

Numărul restanţierilor la bănci a ajuns la nivelul maxim al ultimilor trei ani şi jumătate

de Covasna Media | 760 vizualizări

Numărul persoanelor fizice cu restanțe de peste 30 de zile la bănci și instituții financiare nebancare (IFN) a crescut în luna iunie cu 14.715, sau 2%, față de luna precedentă, până la 754.228, nivel-record din ianuarie 2013, iar valoarea restanțelor a ajuns la un vârf al ultimilor doi ani, potrivit datelor Biroului de Credit, publicate de Banca Națională a României (BNR). Ultimul raport lunar al BNR marchează o premieră, fiind publicate datele pentru două luni, în loc de una, ca în rapoartele anterioare.

Banca centrală a publicat, în al șaselea raport lunar din acest an, atât datele aferente lunii iunie, cât și pe cele pentru luna iulie. Măsura este una surprinzătoare, în condițiile în care, până acum, BNR publica în raportul lunar doar datele aferente unei singure luni, scrie News.ro.

Raportul arată că, după creșterea puternică din iunie, numărul de restanțieri a scăzut în luna iulie la 745.443. În luna mai, numărul de restanțieri era de 739.513.

Un număr al restanțierilor la bănci și IFN-uri atât de ridicat precum cel din iunie nu a mai fost înregistrat din ianuarie 2013, când 756.850 de persoane erau înregistrate cu rate neplătite la timp, potrivit seriilor de date publicate de Banca Națională a României (BNR).

Luna iunie a fost a șasea lună la rând în care numărul restanțierilor a crescut.

Valoarea sumelor restante a crescut în luna iunie la 11,66 miliarde lei (2,58 miliarde euro), nivel maxim al ultimilor doi ani, de la 11,53 miliarde lei în luna mai, dar a coborât în iulie la 11,02 miliarde lei, cea mai mică valoare din noiembrie 2014.

Din totalul sumelor restante, cele la creditele în euro au avut cea mai mare valoare în luna iulie, de 4,6 miliarde lei, urmate de restanțele la împrumuturile în lei (4,25 miliarde lei) și la cele la creditele în franci elvețieni (2,11 miliarde lei).

Restanțele cele mai mari au o întârziere de peste 90 de zile, cu o valoare totală de 7,2 miliarde lei. Restanțe în valoare de 1,97 mi­liarde de lei sunt aferente unor credite aflate în fază de colectare.

În luna iulie, la Biroul de Credit au raportat informații 31 de bănci și 26 de IFN-uri, mai precizează profit.ro.

 

 

Teme articol: banci restante credite lei
Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.