ACTUALITATE 7 ianuarie 2020

Numărul pomilor aruncați la gunoi, în creștere la Sfântu Gheorghe

de Daniela Luca | 914 vizualizări

TEGA S.A. a început colectarea brazilor încă dinaintea Revelionului 

Sute de brazi ajung în aceste zile la gunoi. La Sfântu Gheorghe, oamenii au început să „scape” de pomii de Crăciun înainte ca sărbătorile de iarnă să ia sfârșit, spun reprezentanții societății de salubrizare TEGA S.A.. Potrivit acestora, dacă anual se colectează circa 200 de metri cubi de pomi, în 2020 această cifră va fi mai mare. 

În această perioadă aproape lângă fiecare punct de colectare din oraș pot fi văzuți pomi abandonați. Astfel, anual, după sărbătorile de iarnă, compania de salubritate TEGA S.A., care deservește majoritatea localităților din județul Covasna, inclusiv municipiul Sfântu Gheorghe, colectează în jur de 200 de metri cubi de astfel de pomi. Totuși, din cauza numărului mare de puncte comerciale de unde la sfârșitul anului 2019 puteau fi achiziționați pomii naturali, această cifră va fi mai mare în acest an, ne-a explicat directorul TEGA S.A., Máthé László.

Ca și până acum, pomii sunt ridicați separat de celelalte deșeuri, atât la blocuri, cât și la casele particulare. Aceștia vor fi tocați și utilizați la încălzirea unei încăperi a societății. 

„Nu numai din prima zi a anului se aruncă brazii, dar și înainte de Revelion. Oamenii trebuie să așeze pomii lângă punctele de colectare și zilnic îi colectăm de două ori. Pomii vor fi dați prin tocător în curtea noastră și îi transformăm în materie primă pe care o incinerăm pentru a încălzi un garaj. După cum se observă deja, anul acesta se vor arunca mai mulți brazi decât în anii precedenți. S-au vândut mulți brazi în diferite locuri, la piață, pe strada Ciucului, în Simeria, peste tot. Anul trecut am colectat în jur de 200 de metri cubi, dar cred că anul ăsta o să fie mai mult, la cum se vede”, ne-a spus Máthé László. 

Există totuși și câteva alternative pentru cei care nu vor să arunce bradul la gunoi. Pentru a încuraja un comportament civic responsabil, se recomandă replantarea acestuia în grădină, dacă are balot sau transformarea lui în rumeguș pentru a putea fi folosit ca material organic utilizat împotriva dăunătorilor. O altă idee practică pentru cei care stau la curte este realizarea unui foc de tabără, iar mai apoi cenușa și resturile de materie vegetală pot fi utilizate ca îngrășământ pentru plantele din grădină, conform eva.ro.

Cu toate acestea, cei care vor să rămână la soluția de bază, sunt sfătuiți să nu arunce pomul de Crăciun în orice spațiu public, ci să îl amplaseze lângă punctele de colectare, fără saci de plastic. Totodată, bradul va fi mult mai ușor de reciclat dacă nu este acoperit de ornamente, plastic sau sfoară. 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.