ACTUALITATE 12 septembrie 2016

Numărul de pensionari a scăzut cu 47.000 în ultimul an, iar pensia medie a crescut cu 5,7%

de Covasna Media | 513 vizualizări

Numărul pensionarilor din România a ajuns la 5,26 milioane în al doilea trimestru, în scădere cu 47.000 față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce pensia medie a crescut cu 5,7% într-un an, la 943 de lei, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Raportul dintre numărul de pensionari și cel de salariați a fost de 9 la 10, ceea ce înseamnă că 10 angajați activi susțin nouă pensionari, dar acest raport variază de la un județ la altul, scrie News.ro.

În timp ce în București sunt cinci pensionari la zece salariați, în județul Teleorman raportul este de 17 vârstnici la 10 salariați. În Giurgiu se înregistrează cea mai mică pensie, de 748 de lei, cu o diferență de peste 400 de lei față de pensia maximă, primită de persoanele din București, care se ridică la 1.180 de lei.

La nivel național, pensia medie lunară a fost de 943 lei, mai mare cu 0,3% față de trimestrul precedent, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 931 de lei.

Raportul dintre pensia medie nominala netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare și câștigul salarial mediu net a fost de 53,7%, comparativ cu 56,4% în trimestrul precedent.

Pensionarii de asigurări sociale dețin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari, din care 89% sunt cei cu pensie de asigurări sociale de stat.

Totodată, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (75%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale, în timp ce persoanele care s-au pensionat anticipat sau anticipat parțial au reprezentat 1,9%.

Există și 565.100 de beneficiari de indemnizatie socială, care au pensia minimă de 400 de lei pe lună achitată tuturor celor înscriși în sistemul public de pensii, indiferent cât de puțin au cotizat la acesta.

Creșterea puterii de cumpărare a pensionarilor în al doilea trimestru a fost de 0,2%, în condițiile în care raportul dintre creșterea pensiilor și indicele prețurilor de consum, care măsoară creșterea prețurilor, a fost de 100,2%.

(profit.ro)

 

 

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.