ACTUALITATE 14 mai 2014

Muniţie de război neexplodată, găsită în albia pârâului Oituz

de Agerpres | 358 vizualizări

Trei elemente de muniţie neexplodate, provenind din cel de-Al Doilea Război Mondial, au fost descoperite în albia pârâului Oituz şi vor fi detonate vineri pe poligonul militar din municipiul Sfântu Gheorghe.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a precizat miercuri că cele trei bucăţi de lovituri de aruncător calibrul 82 mm au fost găsite pe o suprafaţă de 300 de metri în albia pârâului şi au fost transportate în condiţii de siguranţă în poligon, unde vor fi detonate împreună cu alte obiecte de acest fel identificate de la începutul anului.

În ultimii nouă ani pe raza judeţului Covasna au fost descoperite peste 130 de elemente de muniţie de război, cum ar fi bombe, proiectile, mine şi grenade neexplodate, dintre care 29 numai anul trecut. Cele mai multe au fost găsite în timpul săpăturilor ori lucrărilor agricole în zona Breţcu-Oituz, unde au avut loc lupte grele pentru eliberarea Ardealului de sub ocupaţie fascisto-hortystă.

Conducerea ISU Covasna avertizează populaţia ca în cazul în care descoperă întâmplător muniţie de război să sune la numărul de urgenţă 112. De asemenea, avertizează că este interzisă atingerea, lovirea, mişcarea, demontarea ori introducerea în foc a muniţiei, deoarece există riscul exploziei.

Conducerea ISU recomandă, totodată, cetăţenilor să nu introducă muniţia în locuinţe sau grămezi de fier vechi, menţionând că în trecut au fost întâlnite astfel de situaţii în judeţul Covasna. Spre exemplu, în urmă cu câţiva ani un bărbat din localitatea Întorsura Buzăului a ascuns o bombă în casă, chiar sub pat, iar altul, din comuna Hăghig a folosit un proiectil de război ca să îşi ascută coasa.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
io, 15 mai 2014
Mai exista poligon militar in Sf,ghe.?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.