Municipiul Sfântu Gheorghe sprijină inițiativele locale prin finanțare de proiecte
Apelul de depunere pentru proiecte culturale, de tineret, sportive și de sănătate mintală s-a deschis și în acest an
În fiecare an, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe lansează apelul de proiecte către ONG-urile și asociațiile care doresc să depună cerere de finanțare nerambursabilă pentru susținerea programelor culturale, de tineret, sportive și de sănătate mintală. Anul trecut, în Sfântu Gheorghe, au fost organizate în total 170 de evenimente cofinanțate de Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, la care au participat aproximativ 10.000 de persoane. Reprezentanții ONG-urilor și asociațiilor au prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, o parte din programele implementate în 2023.
Primarul municipiului, Antal Árpád, a subliniat faptul că nu doar infrastructura orașului necesită îmbunătățiri, ci și comunitatea are nevoie de consolidare, iar bisericile și ONG-urile sunt parteneri strategici în acest sens.
„Credem că în Sfântu Gheorghe avem o comunitate puternică, solidară, iar acest sentiment este întărit de inițiativele ONG-urilor și asociaților, care le generează ca răspuns la nevoi sociale reale", a precizat primarul.
Participarea la campionate și competiții pentru sportivii care provin din medii defavorizate
În fiecare an, asociațiile sportive din Sfântu Gheorghe au participat cu succes la apelul de proiecte. În anii precedenți, acestea au organizat o serie de competiții, meciuri de cupă, cantonamente de pregătire și alte programe de dezvoltare, pentru care Primăria a oferit sprijin financiar nerambursabil.
Vass Hunor, antrenorul Asociației Clubul Sportiv SPORT-ALL, a readus în atenție faptul că, de 14 ani, asociația pe care o reprezintă depune cereri de finanțare în vederea participării la competiții sportive și pentru pregătirea corespunzătoare în acest scop și a și obținut finanțarea solicitată.
„Ceea ce solicităm de obicei pentru finanțare este acoperirea cheltuielilor de deplasare, cazare și, mai ales, taxele de înscriere. Au fost cazuri când am primit finanțare și pentru echipament sportiv și chiar îmbrăcăminte, pe care copiii o poartă și astăzi când merg la competiții. Municipalitatea reușește să acopere în fiecare an patruzeci la sută din costurile diferitelor campionate naționale, ceea ce ne este de mare ajutor", a subliniat Vass Hunor.
24 de ore de ciclism și alergare
În acest an, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a lansat pentru a III-a oară concursul de proiecte prin care sprijină programele de promovare a sănătății fizice și mintale, care vizează dezvoltarea, menținerea și promovarea unui stil de viață sănătos și consolidarea comunității.
Lászlóffy Lóránd, reprezentantul Asociației Fitness Tribe, a vorbit despre evenimentul pe care el și echipa sa l-au organizat în 2023: „În ultimii patru ani, am încercat să organizăm evenimente mai ample, unul dintre ele fiind Sugás 24h, o cursă de ciclism de anduranță până la Băile Sugás, care a fost susținută de municipalitate, fiind totodată și un eveniment de mare succes. Scopul nostru este ca, prin acest eveniment, să depășim granițele orașului și ale județului. Celălalt program cofinanțat de Municipiul Sf. Gheorghe, este cursa de alergare de 24 de ore. La înscrierea la concursul de proiecte, nu am simțit deloc că a trebuit să trecem printr-un proces birocratic complicat și mă bucur că municipalitatea sprijină un număr atât de mare de ONG-uri din orașul nostru".
Concerte de vară în Biserica Reformată Fortificată
Unul dintre proiectele câștigătoare de anul trecut, la categoria promovare a sănătății fizice, spirituale și culturale, a fost cel al Asociației Leagăn și Castel a Bisericii Reformate din Sfântu Gheorghe.
Preotul reformat, Dénes Előd, a precizat că, în ultimii ani, au câștigat finanțare în mai multe rânduri cu diverse programe: de exemplu, aproape o mie de copii au participat la programul de misiune școlară Spune nu violenței. În cadrul programului Cinci concerte de vară, în incinta bisericii fortificate și în curtea acesteia, au fost organizate diverse concerte în aer liber și în interior.
„Datorită sprijinului primit din partea Primăriei, am reușit să acoperim o parte semnificativă a costurilor programelor și așteptăm cu speranță evenimentele din acest an", a declarat preotul Dénes Előd.
BikePicnic și Festivalul Tricicletelor
Duka Boróka, reprezentantul Asociației Ciclic, este unul dintre câștigătorii concursului la categoria programe pentru tineret și culturale. Organizația a depus spre finanțare două proiecte, BikePiknik și Tricycle Festival (festival literar pe biciclete).
„Planul meu a fost să creez evenimente de ciclism și literare sau culturale, care să fie puțin diferite de ceea ce suntem obișnuiți. Am înființat asociația anul trecut și am primit statutul chiar în ziua în care municipalitatea a anunțat concursul cultural, așa că am depus imediat actele. A fost o primă poveste de succes pentru mine, pentru că am câștigat concursul la scurt timp după înființarea asociației", a povestit Duka Boróka.
Moș Nicolae pe motor
Márk János și Deák Éva de la Asociația Motocicliștilor Independenți au declarat că anul acesta organizează cea de-a șasea ediție a evenimentului Moș Nicolae pe motor. În fiecare an, ei surprind tot mai mulți copii din Sfântu Gheorghe, Chilieni și Coșeni cu pachete de Moș Nicolae. Dacă la început au reușit să distribuie 70 de pachete, în prezent, au ajuns 2.200 de pachete pentru copii. Suma necesară pentru cadouri a fost strânsă cu sprijinul municipalității.
„Asociația a fost înființată în urmă cu doi ani, ceea ce a facilitat mult strângerea de fonduri. Există oportunități de finanțări care trebuie exploatate. A fost o surpriză foarte plăcută faptul că, deși suntem o asociație nouă, am fost eligibili nu numai la o suma minimă, ci am primit o cofinanțare frumoasă din partea municipalității. De aceea, încurajez oamenii care au idei sau obiective și se gândesc să formeze o asociație să aplice, pentru că vor reuși." - a punctat Deák Éva.
Și în acest an, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a lansat apelul de proiecte către ONG-uri și asociații care doresc să depună cerere de finanțare nerambursabilă în domeniile cultură, sport, tineret, promovarea sănătății fizice și mintale. Mai multe informații privind concursul de proiecte: AICI.
Termenul limită variază de la un concurs la altul, primul fiind 21 martie, dar unele sunt deschise până la jumătatea lunii aprilie.
(Sursa: comunicat Primăria Sfântu Gheorghe)