ACTUALITATE 31 octombrie 2017

Ministerul Mediului a aprobat recoltarea a 9 urşi periculoşi din judeţul Covasna

de Covasna Media | 609 vizualizări

Autorităţile judeţene spun că numărul este insuficient

Ministerul Mediului a aprobat recoltarea a nouă urşi periculoşi de pe raza judeţului Covasna, dar numărul nu este suficient pentru ca populaţia să se afle în siguranţă, a declarat luni, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.

Potrivit acestuia, trei dintre cei nouă urşi au fost deja împuşcaţi.

„În ultimele două săptămâni am primit nouă aprobări din partea ministerului de resort pentru recoltarea urşilor periculoşi. Cinci aprobări au fost pentru Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor (AJVPS), trei pentru Asociaţia de Vânătoare Harghita Sud care este în judeţul nostru şi una pentru Asociaţia de Vânătoare din Bodoc. Autorizaţii au fost date pentru toţi cei nouă urşi şi deja s-au recoltat trei dintre aceştia”, a declarat Tamás Sándor, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a subliniat că este vorba despre „recoltare prin împuşcare” a urşilor care au devenit „insuportabil de periculoşi” şi nu despre relocarea acestor animale.

Tamás Sándor a mai adăugat că „s-a făcut un pas important” înainte, după aproape un an şi jumătate în care a existat interdicţie totală pentru împuşcarea urşilor, însă nu suficient, având în vedere faptul că urşii s-au înmulţit foarte mult în această perioadă.

„Din păcate, pericolul nu a trecut, efectivul de urşi s-a mărit foarte mult, pentru că un an şi jumătate a fost restricţie totală”, a mai adăugat Tamás Sándor.

Specialiştii susţin că în judeţul Covasna efectivul optim de urşi este de aproximativ 700 de exemplare, dar numărul real al acestora este aproape dublu.

Potrivit conducerii Agenţiei de Protecţie a Mediului Covasna, mulţi dintre ei şi-au părăsit habitatul şi au pricinuit numeroase pagube materiale – au distrus culturi agricole, au omorât animale domestice şi au atacat oameni.

În localitatea Bodoc, spre exemplu, urşii au ajuns în cimitir, dar şi în gara CFR, unul dintre ei fiind lovit de un tren în urmă cu câteva luni.

 

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.