ACTUALITATE 12 ianuarie 2010

Ministerul Culturii, solicitat să se implice în finanţarea teatrelor mici

de Covasna Media | 190 vizualizări
12ian2010-teatruPrimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, consideră că Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) ar trebui să se implice alături de Consiliul Local în finanţarea celor două teatre din oraş. Înfocat susţinător al descentralizării, primarul Antal Árpád nu ar avea de fapt nimic împotrivă dacă Bucureştiul ar contribui cu bani la finanţarea teatrelor din Sfântu-Gheorghe, chiar dacă acestea aparţin

12ian2010-teatruPrimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád, consideră că Ministerul Culturii şi Cultelor (MCC) ar trebui să se implice alături de Consiliul Local în finanţarea celor două teatre din oraş. Înfocat susţinător al descentralizării, primarul Antal Árpád nu ar avea de fapt nimic împotrivă dacă Bucureştiul ar contribui cu bani la finanţarea teatrelor din Sfântu-Gheorghe, chiar dacă acestea aparţin de autorităţile locale.

Primarul a declarat recent, într-o conferinţă de presă, că în vreme ce teatrele din oraşele mari şi potente financiar sunt finanţate de la MCC, teatrele de dimenisuni reduse şi din oraşe mici sunt finanţate în mod exclusiv de la bugete locale. Considerând că o astfel de situaţie nu este corectă, Antal Árpád a anunţat că pregăteşte o documentaţie în vederea implicării MCC în finanţarea teatrelor de provincie care nu sunt teatre naţionale.

În subordinea Consiliului Local Sfântu Gheorghe se află în prezent două teatre - Teatrul de limbă română „Andrei Mureşanu” şi Teatrul de limbă maghiară „Tamási Áron”, ambele finanţate exclusiv de la bugetul local.

Singurele finanţări pe care cele două teatre le-au primit de-a lungul timpului din partea MCC s-au referit la contribuţii ale Ministerului în ceea ce priveşte desfăşurarea unor festivaluri găzduite de cele două instituţii la Sfântu-Gheorghe.

Pentru a primi finanţare din partea MCC, o insituţie culturală trebuie să fie declarată a fi de interes naţional; pentru a deveni „Teatru naţional”, un teatru trebuie să îndeplinească mai multe condiţii de personal, repertoriu şi performanţă.

Monica Rizea

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.