ACTUALITATE 12 noiembrie 2008

Martin S. Martin, fotograful celebrităţilor

de Covasna Media | 360 vizualizări
John Wayne, Priscilla Presley şi Givenchy Kareen au căzut pradă farmecului fotografiilor lui

Centrul de Cultură Arcuş, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Cultelor, Asociaţia Foto grafilor „Gyulai Ferenc”, Centrul de Coordonare Culturală al Republicii Ungare şi Muzeul Naţional Secuiesc, organizează în zilele de 13, 14 şi 15 noiembrie un eveniment de anvergură internaţională: retrospectiva fotografiilor lui Martin S. Martin, ce lebrul fotograf de origine maghiară care a imortalizat în ipostaze celebre nume intrate în legenda Hollywood-ului. Artistul a sosit ieri la Sfântu Gheorghe şi a fost cazat la castelul de la Arcuş. Martin S.Martin s-a născut în Ungaria, la Szolnok, într-o familie de fotografi, iar în anul 1956 devine disident. Regimul nu îi permitea să-şi dezvolte talentul, aşa că tânărul fotograf şi-a trimis lucrările la o expoziţie în Munchen, unde a fost premiat cu o mie de dolari. Cu aceşti bani Martin pleacă spre Statele Unite şi nu se mai opreşte decât la Hollywood, unde a devenit ...

John Wayne, Priscilla Presley şi Givenchy Kareen au căzut pradă farmecului fotografiilor lui

Centrul de Cultură Arcuş, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Cultelor, Asociaţia Fotografilor „Gyulai Ferenc”, Centrul de Coordonare Culturală al Republicii Ungare şi Muzeul Naţional Secuiesc, organizează în zilele de 13, 14 şi 15 noiembrie un eveniment de anvergură internaţională: retrospectiva fotografiilor lui Martin S. Martin, ce lebrul fotograf de origine maghiară care a imortalizat în ipostaze celebre nume intrate în legenda Hollywood-ului. Artistul a sosit ieri la Sfântu Gheorghe şi a fost cazat la castelul de la Arcuş.

De la dizidenţă la celebritate

Martin S.Martin s-a născut în Ungaria, la Szolnok, într-o fa milie de fotografi, iar în anul 1956 devine disident. Regimul nu îi permitea să-şi dezvolte talentul, aşa că tânărul fotograf şi-a trimis lucrările la o expoziţie în Munchen, unde a fost premiat cu o mie de dolari. Cu aceşti bani Martin pleacă spre Statele Unite şi nu se mai opreşte decât la Hollywood, unde a devenit repede celebru prin fotografiile sale. John Wayne, Tommy Lee Jones, Leslie Nielsen, Priscilla Presley, Tracey Nelson, Givenchy Kareen sunt doar câteva dintre celebrităţile surprinse de aparatul de fotografiat al lui Martin S. Martin. Artistul a devenit cunoscut ca un nume de marcă al fotografiei pentru că, într-o vreme în care nu exista fotografia color, el a reuşit să surprindă în imagini părul blond şi ochii albaştri. Este doar unul dintre secretele tehnice ale fotografului care vor fi împărtăşite publicului din Sfântu-Gheorghe.

Trei zile de artă fotografică

Mâine, joi, 13 noiembrie, expoziţia retrospectivă a artistului va fi vernisată de la ora 18.00, la Galeria de Artă din Sfântu-Gheorghe, în prezenţa autorului. Vineri, 14 noeimbrie, de la ora 18.00 se va desfăşura în salonul de concerte al Centrului de Cultură de la Arcuş un talk-show, unde sunt invitaţi alături de artist toţi iubitorii de artă fotografică din judeţ şi toţi cei doritori să îl asculte vorbind pe Martin S. Martin. Sâmbătă, de la ora 11.00, la Centrul de Cultură de la Arcuş, în ultima zi a acestei memorabile întâlniri, artistul va susţine un workshop cu fotografi din România, dornici să îi cunoască tehnica. La acest workshop intrarea se va face pe bază de taxă, 150 de lei pentru fotografii profesionişti şi 50 de lei pentru public. Centrul de Cultură Arcuş pune la dispoziţie tuturor celor doritori să participe la întâlnirile din zilele de vineri şi sâmbătă, un autobuz care vapleca la ora 17.30, respectiv 10.30 din faţa Teatrului din Sfântu-Gheorghe.

Bianca Stupu

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.