ACTUALITATE 28 februarie 2011

Majorarea pensiilor în cazul grupelor I şi II de muncă

de Covasna Media | 728 vizualizări
Zilnic, în jur de 40-50 de persoane solicită informaţii, lămuriri în legătură cu majorarea pensiilor pentru grupe de muncă, sub forma unor petiţii scrise, sesizări telefonice sau personal de la ghişeul cu publicul. Având în vedere neînţelegereile şi interpretările eronate în cea ce priveşte categoriile de pensionari care beneficiază de majorarea pensiei datorită perioadelor lucrate în condiţii grele, încadrate în grupa

Zilnic, în jur de 40-50 de persoane solicită informaţii, lămuriri în legătură cu majorarea pensiilor pentru grupe de muncă, sub forma unor petiţii scrise, sesizări telefonice sau personal de la ghişeul cu publicul.

Având în vedere neînţelegereile şi interpretările eronate în cea ce priveşte categoriile de pensionari care beneficiază de majorarea pensiei datorită perioadelor lucrate în condiţii grele, încadrate în grupa I şi a II-a de muncă, Conducerea Casei Judeţene de Pensii Covasna face următoarele precizări:

Articolul 169 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în vigoare de la data de 1 ianuarie 2011, cuprinde prevederile legale care reglementează această majorare, după cum urmează:

persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în fostele grupe de muncă beneficiază de creşterea punctajelor lunare realizate în aceste perioade cu 50% pentru grupa I sau în locuri de muncă încadrate în condiţii speciale, şi/sau cu 25 % în grupa a II-a, sau în locuri de muncă încadrate în condiţii deosebite, ale căror drepturi de pensie se deschid s-au se recalculează începând cu 1 ianuarie 2011,

de creşterea punctajelor anuale prevăzută beneficiază persoanele care au desfăşurat activităţi încadrate în fostele grupe de muncă  I şi/sau a II-a, ale căror drepturi de pensie s-au deschis înainte de data de 2 noiembrie 2008 inclusiv, prin acordarea diferenţei dintre creşterea punctajului mediu anual rezultat şi punctajului mediu acordat conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2008

Spre deosebire de informaţiile vehiculate în mass madia şi presa centrală, nu toţi pensionarii care au lucrat în grupa I şi a II-a de muncă vor primi pensii mai mari în februarie 2011.

Excepţiile sunt următoarele:

1. Prevederile referitoare la creşterea punctajului şi implicit majorarea pensiei  nu se aplică în situaţia în care, la deschiderea drepturilor de pensie s-au utilizat alte stagii de cotizare decât cele prevăzute în mod normal, în raport cu data naşterii (de ex. condiţii speciale de muncă prevăzute în cazul minerilor care au lucrat în subteran sau în cariere sau în Legea nr.226/2006, persoanele care au realizat stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat).

Aceste acte normative au caracter special, care deja la data deschiderii drepturilor de pensie au conferit avantaje titularilor în sensul că era posibilă pensionarea lor mai devreme şi pensiile lor au fost calculate mai avantajos.

Cei care s-au  pensionat după data de 2 noiembrie 2008, la calculul punctajului mediu anual aferent pensiei deja au beneficiat de majorarea punctajului. Acest lucru este evidenţiat în deciziile titularilor, la punctul G din decizia emisă şi expediată titularilor.

Deci această categorie de pensionari NU ARE DREPTUL la încă o majorare a pensiei pentru grupe de muncă.

În concluzie, în situaţie celor care s-au pensionat  anterior datei de 2 noimebrie 2008 şi au desfăşurat activităţi încadrate în fostele grupe I şi/sau a II-a de muncă, deja în cursul anului 2008 şi 2009 au beneficiat de o majorarea pensiei în patru etape în conformitate cu prevederile OUG nr. 100/2008.

Începând cu 1 ianuarie 2011 au dreptul doar la diferenţa dintre creşterea punctajului mediu anual rezultat şi cea acordată deja în anul 2008 sau 2009.

Noile drepturi vor fi acordate în luna februarie, retroactiv, începând cu 1 ianuarie 2011.

În judeţul Covasna împreună cu pensia curentă aferentă lunii februarie 2011 au primit pensii majorate un număr de 13.068 persoane.

Tot în luna februarie, dar separat de pensia curentă, pe cupon mandat de diferenţă de culoare gri, vor beneficia de diferenţă un număr de 1.400 persoane.

Distribuie articolul:  
|

ACTUALITATE

De acelasi autor

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
Miko, 7 iunie 2011
Eu cred ca 1500 lei este o pensie nesimtita,eu am avut salar la stat 820 lei,acum la privat 1200 lei,sa ma iertii mosule pensionar,dar sunte-ti jumatate din romania in pensie si castiga-tii mai mult citeste integral
cernescu serban, 6 iunie 2011
ma numesc cernescu serban. sunt in pensie din anul 1995 cand am fost scos dela mina livezeni ,dupa 20 ani subteran.am 1500 lei pensie.am tot sperat ca se va aplica si la mine majorarea mult citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.